2021. december 08., szerda 05:48

Milyenek az én igenjeim? – Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe

December 8-án Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának főünnepét tartjuk.

„Abban az időben: Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!” Ennek hallatára Mária zavarba jött, és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez.
Az angyal azonban folytatta: Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.” 
Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!”
Ezután az angyal eltávozott” (Lk 1,26-38).

Angyal a házban 

Mária szíve tisztaságával szüntelenül készen állt Isten befogadására. Ezért történhetett, hogy felismerte Gábriel angyal érkezését, amikor e minden ember számára legfontosabb hírt érkezett közvetíteni számára. Mi magunk is a szívünk tisztán tartásával tehetjük meg részünket abból, hogy meghalljuk, amikor Isten szólít bennünket. Hogy meghalljuk útmutatásait, és készségesek tudjunk lenni azok megvalósításban is. Máriában nem volt félelem, semmiféle ellenállás abban, hogy igent mondjon Isten kérésének. Ő bizonyos volt benne, hogy ha Isten kér tőle valamit, akkor mindig segíteni is fogja őt ennek megvalósításában. Ez persze – mint Mária élete is bizonyítja – nem jelenti azt, hogy a megvalósítás könnyű lesz... De ha az igenek útján járunk, a szívünkben tapasztalni fogjuk Isten állandó szerető és segítő jelenlétét, amely mindig meg fog erősíteni minket a nehézségek idején!

Názáret iskolája

Ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy olimpiai bajnokságot, naponta edzenie kell – ahhoz, hogy valaki jó döntést hozzon nagy horderejű kérdésekben, a hétköznapokban kell edzenie igenjeit. Hány igenjét hallhatta Isten Máriának, mielőtt elérkezett az angyal! És hány igenjét a Golgota hegyéig! Mária ezt az odaadását Istenre figyelő imádságos életének köszönhette. Ha a bizalom egy kis csírája megszületik bennem Isten iránt, és ezt naponta kitartóan edzem – azaz mindig tágítom az Istenre hagyatkozásom határait – akkor magam is Mária nyomába szegődhetek. És ő segítő társammá lesz ezen az úton szüntelen édesanyai közbenjárásával.

Az én igenjeim 

Isten támogató jelenlétében mindig biztos lehetek, csak legyek kész meghallani sugallatait, és merjem kimondani neki az igent minden kisebb-nagyobb döntésemben! Legyen bátorságom, mint Máriának, az emberileg lehetetlen helyzetekben is ráhagyatkozni arra a bizonyosságra, hogy Isten minden pillanatban velem lesz az úton. Tartsam meg magamat ebben az engedelmes tisztaságban, és meg fogom tapasztalni Isten szeretetének győzelmét az életemben! Csak kövessem Mária példáját a kitartó imában és engedelmességben!

„Uram, Jézus! Mária irántad való tiszta szeretete engem is magához vonz. Bárcsak én is így szerethetnélek viszonzásul ajándékaidért! Tudom, hogy meg szeretnéd adni a kegyelmet, hogy szeretetből tudjak döntéseket hozni. Kérlek, add, hogy meglássam, ami jó, és meg is tegyem azt; ha elesek, hagyjam, hogy felsegíts, és újrakezdjük.”

A napi elmélkedésre feliratkozni ITT lehet.

Forrás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Kép1