2021. február 15., hétfő 13:52

Miért jó, ha gyermekemnek a római katolikus hit- és erkölcstant választom?

"A gyermekek olyanok, mint a tükör. Ha szeretettel veszik őket körül, ők is szeretetet sugároznak.” Anthony de Mello

A 2021/22-es tanévben is szeretettel várják a hitoktatók a gyermekek jelentkezését a hit-és erkölcstan órákra. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén lévő állami fenntartású iskolákban is választható a római katolikus hitoktatás hit- és erkölcstan tantárgy az 1-8. évfolyamokon. Az első osztályba lépő gyermekek szülei az ez irányú szándékukat a beiratkozáskor írásban jelezzék az iskolának. Amennyiben a gyermek már másodikos, vagy felsőbb osztályba jár, május 20-ig kell szintén írásban jelezni a döntésüket az iskolának.

A katolikus hit- és erkölcstan órára mindenkit szeretettel várunk, a jelentkezésnek nem feltétele sem a keresztség, sem a katolikus egyházhoz való tartozás.

 

Kedves Szülők!

Miért jó, ha gyermekének a római katolikus hit- és erkölcstant választja? A döntéshez az alábbiakban szeretnénk rövid segítséget nyújtani. Engedjék meg, hogy rövid tájékoztatónkban bemutassuk a római katolikus hit-és erkölcstan oktatás jellemzőit és céljait.

Ha szeretné, hogy gyermeke...

✔ támpontot kapjon az élet fontos kérdéseiben való eligazodáshoz,

✔ tájékozott, művelt, önálló gondolkodású ember legyen,

✔ bizalommal tekintsen a jövőjére, ne féljen tőle,

✔ tisztában legyen értékeivel, és ezeket ki is tudja bontakoztatni önmaga és a társadalom javára,

✔ eligazodjon a valódi és a talmi értékek kavalkádjában, hogy jó döntéseket tudjon hozni,

✔ észrevegye az Isten gondviselését az életében,

✔ találjon magának igazi példaképeket, akik valóban az értékes életre tanítják,

✔ megtalálja az élete értelmét,

✔ megtanulja értékelni az életet, annak minden örömével és problémájával, akkor döntsön a hit- és erkölcstan oktatás mellett.

A gyermekek mindezen életformáló attitűdöket a Biblia történetein, az egyházi év ünnepein, szentjeink életén keresztül, játékokkal, beszélgetésekkel, imádságokkal, ének, rajz vagy kézműves foglalkozás segítségével sajátíthatják el a katolikus hit- és erkölcstan órákon.

Ezen alkalmakon mindazokkal a témákkal és kérdésfeltevésekkel foglalkozunk, amelyeket az erkölcstan óra tárgyal, de ennél több, az életünk egészére vonatkozó kérdésekről is tanulunk. Az egyház elsősorban nem erkölcsöt oktat, vagyis elsősorban nem az értelmet akarja meggyőzni, hanem nevel, a hitet szeretné átadni, megérintve a gyermekek szívét, és csak ebből következhet az, hogy a gyermek jobb életstílust és erkölcsös életet választ.

A hit segít minden embert, hogy eligazodjon az élet nagy kérdéseiben, amelyek a mindennapjainkat is meghatározzák: milyen értékeket vállaljunk és kövessünk, hogyan éljük meg jól és teljesen az ajándékba kapott életet, nehéz döntési helyzetekben melyik utat válasszuk.

 

Mi történik a hittanórán?

Óráinkon mindazon kérdésekkel foglalkozunk, amelyeket az erkölcstan tárgyal: ki vagyok én, hol a helyem a világban, barátság, munka, hazaszeretet, család, stb., válaszainkat azonban a Szentírás és egyházunk hagyománya alapján fogalmazzuk meg.

A római katolikus hit- és erkölcstan megismerteti a gyermekeket Jézus Krisztus feltétel nélküli szeretetével, az egyház és a Biblia tanításával, örök értékeivel, a szentségi élet gazdagító ajándékával.

Főbb témáink: Jézus élete és tanítása, önismeret, emberi kapcsolatok, a közösség és a természeti környezet.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek életkori sajátosságaiknak megfelelően növekedjenek hitben, örömben és szeretetben.

A hit- és erkölcstan órákat felkészült, pedagógus diplomát szerzett hitoktatók vagy lelkipásztorok tartják. Az órák diákok órarendjén belül, lehetőség szerint az etika órával azonos időpontban, heti 1 órában lesznek megtartva. A szülők érdeklődhetnek a helyi plébániákon is.

 

Kérdéseikkel keressék bizalommal Tóthné Bakai Berta (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. valamint Gerhes József (gerhes.jozsef@dnyem) hitoktatási koordinátorokat.

 

Gerhes József

hitoktatási koordinátor

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • k