2021. február 08., hétfő 11:23

A házasság olyan, mint egy kert, állandó törődést igényel – Megkezdődött a Házasság hete programsorozat a debreceni székesegyházban

A debreceni Szent Anna-székesegyházban is kezdetét vette az Ezerszer is igen! mottóval meghirdetett, február 7-14-ig tartó Házasság hete programsorozat. A nyitó napon, február 7-én, vasárnap a szentmisék végén boldog házaspárok tettek tanúságot életükről, majd az esti szentmise előtt a házastársak órájában csendes szentségimádáson adtak hálát egymásért, családjaikért.

A püspöki szentmise végén a 17 éve boldog házasságban élő Taizs Dénes akolitus és gyógypedagógus felesége, Anita tettek tanúságot életükről.

Taizs Dénes bemutatta azon házasságot megalapozó alkalmakat, amelyeknek köszönhetik közös életüket. Egy plébániai közösségben találkoztak először, ott tapasztalatok, élmények segítették őket a közös jövőképük formálásában, amelynek vágya már a kezdeti időszakban felsejlett a szívükben.

Később az együtt elvégzett Szentlélek-szeminárium fűzte még szorosabbra a szeretetük szálát. Egyik nyáron a felesége, Anita javaslatára részt vettek egy sérültekkel foglalkozó táborban. A speciális törődésben való közös részvétel még szorosabbra kovácsolta kapcsolatukat.

Dénes a házasságuk előtti kalandos olaszországi nyaralásukról is beszámolt, amely egymás mélyebb megismerésében segítette őket. Közös életük során mindig is fontos volt számukra az utazások, a közösségi alkalmak során megélt közös öröm.

Anita folytatva férje gondolatait azt hangsúlyozta, hogy ezen közös élmények a kapcsolatukra, házasságukra nézve megalapozó és elmélyítő hatással bírtak. A házasságkötésük után a játékkal, sütés-főzéssel, esti imádkozásokkal eltöltött idő jellemzi hétköznapjaikat. Az esti imának mindketten családösszetartó erőt tulajdonítanak.

Mindig is fontos volt számukra, hogy közösségben legyenek más házaspárokkal, családokkal, így jelenleg is a Szent Anna Plébánián működő családcsoportban megélt élmények szerves részét képezik életüknek.

A szeretet folyamatos döntés a másik mellett – hangsúlyozta Anita. A nehézségekben mindig az együtt megélt élményekből merítenek erőt. A házasságot ápolni kell, mint a kertet, ha nem gondozzuk, akkor a gyom, a kísértés, az elégedetlenkedés egyre nagyobb teret nyerhet. Ezért nap mint nap Isten segítségét kérik ahhoz, hogy a kertjük, házasságuk virágozni és teremni tudjon.

 jpg

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretetet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy Istentől nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül” – dr. Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, a debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa a Házasság hetére (február 7-14) meghívó gondolataival gazdag programsorozatotot kínál az ünnepelt házaspároknak is és azoknak, akik még házasságkötés előtt állnak.

 

A hét további részében az érdeklődők Biblia óra keretében is ismerkednek a Szentírásban szereplő házaspárok életével. „Hát én immár kit válasszak…? című programelemben házasságra készülő, tartós kapcsolat kialakításra törekvő fiataloknak szóló szempontok, tanácsok is elhangzanak.

Ezen programsorozatban a szervezők gondolnak a beteg házaspárokra is, valamint azokra, akik már egyedül maradtak. Értük közösen fognak imádkozni. A Házasság hete záró napján pedig a vasárnapi szentmisék végén áldásban részesítik a házaspárokat.

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Screenshot_2021-02-08 2021 február 7 Római katolikus szentmise - YouTube(2)