2021. február 03., szerda 13:10

Akit értünk keresztre feszítettek – A Szent László Imaszövetség februári elmélkedésének titka

A Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök által – 2019 advent I. vasárnapján – megalapított Szent László Imaszövetségben közel ezren imádkoznak nap mint nap az egyházmegyénk papjaiért, újabb papi hivatások születéséért.
Az imaszövetség tagjai hónapról-hónapra a rózsafüzér ima egy-egy titkát elmélkedik át, amelyről Németh István nyíregyházi káplán atyának megfogalmazott gondolatait olvashatjuk.

Kedves István atya, ezúton is köszönjük a szolgálatodat, Isten áldása kísérjen!

A február havi rózsafüzér titok: Akit értünk keresztre feszítettek

Ki mit tesz meg értünk? Lehet, hogy sokan segítenek az életünkben, szeretnek és támogatnak minket. De olyan is előfordulhat, hogy kölcsönösen segítjük egymást néhány emberrel: neki is jó legyen meg nekem is. Nagy jelentősége van annak, hogy ki mit tesz meg értünk és nekünk – igazán tudjuk értékelni?

Ebben a titokban azt szeretnénk szemlélni, amit Jézus tett értünk. Hiszen ő a lehető legtöbbet tette meg értünk: az életét adta a kereszten. Annyira szeret minket az Isten, hogy az egész létét nekünk szentelte és nekünk adta. Ennek pedig nagy hatással kell lennie a mindennapi életünkre is, értékelnünk kell Jézus tettét, az Isten művét.

Csak egy pár példát említsek a konkrét élethelyzeteinkből, amikor igazán erősen kell értékelnünk azt, hogy Jézust keresztre feszítették.

Nagyon sokszor szoktuk magunkat úgy érezni, mint akiket elhagyott az Isten. Mintha minden ellenünk szövetkezett volna, annyira nem sikerülnek a dolgok az életünkben, és annyi tragédia ér minket. Jézus a keresztet, a szenvedést vállalta értünk – biztos vagyok benne, hogy aki ezt tette értünk, az életünk egyetlenegy pillanatában se hagy magunkra minket. Lehet, hogy csak mi nem érezzük úgy az Isten a jelenlétét, de ő velünk van mindig, hiszen a legvégsőkig elment értünk: a keresztre.

Azzal is szembesülünk sokszor, hogy az Isten nem hallgatja meg minden kérésünket, nem minden úgy alakul az életünkben, ahogy azt mi elterveztük. De ne higgyük azt, hogy ilyen esetekben az Isten elhagyott volna minket. Az Isten mindent megtett értünk és mindent meg akar tenni, ami nekünk jó. Valami van az ő tervében, az ő szándékában, hogy hogyan fordítja majd jóra az esetleges rossz dolgokat is, hiszen ő szeret minket.

Ez a titok arra nyitja fel a szemünket, hogy az Isten mennyire szeret minket. A lehető legnagyobb kegyetlenséget és gyötrelmet is vállalja – szimplán csak azért, hogy nekünk jó legyen. Ennyire szeret minket az Úr! Ez a titok erősítsen meg minket minden kételyünkben, csalódottságunkban, hogy az Isten ilyen helyzetekben se hagy el minket, mert ő a legvégsőkig megy el értünk! Értékeljük azt, hogy mennyi mindent tett értünk az Isten.

Németh István káplán atya

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • ef50db932d8a6534ff4b7c82f5a9a15d_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67