2021. február 24., szerda 18:58

Az igazsághoz vezető út – Novellaíró pályázatot hirdetett a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége

Az igazsághoz vezető út címmel novellaíró pályázatot hirdetett az alapításának 800. évfordulóját ünneplő Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége. A jubileumi pályázat célja, hogy a fiatalabb korosztállyal is megismertessék az alapító Szent Domonkos életét és a rend történetét. A verseny a debreceni domonkos atyák javaslatára született.

A pályázat témája: Jézus mondja magáról a János evangéliumban: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csak általam” (Jn 14,6).

A Domonkos Rend jelszava így hangzik: „Igazság”! Aquinói Szent Tamás, a rend talán legismertebb tagja pedig, Arisztotelész nyomán, megfogalmazza: „Az igazság a gondolat megegyezése a tárggyal önmagában” (Veritas est adaequatio rei et intellectus. De verit I, 1.; STh I, 16, l).

A pályázat lehetőséget kíván adni a pályázóknak, hogy megfogalmazzák az életünk oly sok területén jelenlévő igazságkeresésnek az útját. Ma miért, hogyan, kivel, milyen módon stb. indulunk el az igazság megtalálásának reménységgel teli útján? Milyen ez az út? Vajon elérjük a célt? Megtaláljuk-e az igazságot? Egyáltalán ma megtalálható még az igazság?

Egy apró feltételnek kell csak még megfelelni a téma kapcsán: valamilyen a Domonkos-renddel kapcsolatos személynek vagy dolognak kell megjelennie a műben, legalább említés szintjén, pl.: Eckhart mester vagy Árpád-házi Szent Margit neve, illetve az Angelicum (a rend római egyeteme) vagy a Margit-szigeten lévő kolostorrom mint helyszín, de lehet akár a Summa Theologiae kifejezés is, és ezekhez hasonlók.

Pályázók köre: pályázatunkra amatőr, kezdő, de már ismert szerzők tollából is várunk irodalmi műveket. Pályázatunk kiterjed a hazai és határon túl élő alkotókra is.

Alsó életkori határ: betöltött 16. életév

Pályázat célja: Az első alkalommal kiírt pályázatunk célja, hogy felkeltsük az irodalomszeretők figyelmét az igazság oly sokszor használt, de többször hamisan értelmezett fogalmára. Hisszük, hogy az igazság, bárki is fogalmazza meg, hívő vagy nem hívő, mindig és természetéből fakadóan Istenhez vezet, így a pályaműveken keresztül is a nagybetűs Igazsághoz, Istenhez szeretnénk közelebb kerülni.

Pályázat beküldési határideje: kiírástól számítva folyamatosan, 2021. április 30. éjfél

A pályaműveket május 1-ig feltöltik a közösségi hálóra, ahol az olvasók szavazhatják meg a kedvencüket. A szakmai zsűri is díjaz, a legjobbakat az elismerő oklevél mellett pénzjutalomban is részesítik.

Az érdeklődők a pályázat formai követelményeiről, további információkról itt tájékozódhatnak: http://domonkosok.hu/2021/01/23/vers-es-novellairo-palyazat/

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • hymn1