2021. február 16., kedd 09:30

Istennek legyen hála a házasság szentségéért, a családért és a közösségért! – Házasság hete a nyíregyházi Szent Imre Plébánián

Nagy Csaba atya a Házasság hetében február 9-11-ig tartó háromestés rendezvénysorozattal várta a házaspárokat, jegyespárokat és a házasságra készülő szerelmeseket. A három este három teljesen különböző programot kínált: dokumentumfilmmel egybekötött elmélkedést, romantikus szomorú-vidám koncertet, és gyönyörű, gyertyás-zenés szentségimádást.

Közben a gyerekek is jól érezték magukat

A résztvevő házaspárok gyermekei – mindannyian szentimrések - számára mindhárom este ugyanazt jelentette: játékot és huncutkodást! A körülbelül harminc kisiskolás és óvodás gyermekre a szentimrés nyolcadikos, kilencedikes és tizenegyedikes diákok vigyáztak a felnőtt segítők felügyelete alatt. Számukra is remek tapasztalat volt ez a közös játék, kreativitás, és a kisgyermekek körében előforduló „vészhelyzetek” adta kihívások terén.

Házaspárok a megáldásuk után

A kedd este levetített svéd-olasz dokumentumfilm bemutatta, hogy hová is vezet a függetlenség – nők, akik apa, férj és társ nélkül akarnak gyermeket vállalni – legfőbb értéknek tekintése: teljes magányhoz, ürességhez és kimondhatatlan unalomhoz. Az egyénekből álló társadalmat hozza létre, ahol segítő kéz helyett, vigasztaló ölelés helyett egy űrlapot kap a bajban lévő egyén. A film végén Zygmunt Bauman lengyel szociológus professzor magyarázza el, hogy minél mélyebbre halad valaki a függetlensége kikényszerítésében, annál nehezebben tud majd váltani az igazi boldogságot adó egymásrautaltságra: a boldogságot nem a problémamentes és konfliktusmentes élet adja, hanem éppen a problémák leküzdése, a kitartás, az erőfeszítés… Együtt…

Ők most itt Duó koncertje

Szerda este Csaba atya bevezetője után az Ők most itt Duó – Bánhidi Krisztián énekes és Veres Tibor zongorista – adtak koncertet romantikus, vidám, szomorú, humoros és őszinte szerelmes dalokkal, a résztvevő párok nagy örömére.

A csütörtök esti szentségimádás a mécsesek fényében, nagyon szép és bensőséges énekekkel, az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus előtt térdelve, majd áldást kapva igazi megerősítést jelentett a résztvevő házaspárok számára.

Visszajelzésükben így írnak a három este élményeiről maguk a résztvevők:

„Hálás vagyok a házaspáromért, gyermekeinkért, a közösségért, hogy egymást erősítve, egymást segítve tudunk élni és nem saját, öncélú értékek mentén mozgunk.”

„Az értéket minden áron meg kell tartanunk, és a család a legfontosabb. Nyissak egyre inkább mások felé, mert különben elmagányosodhatok.”

„Nekünk visszaigazolás, hogy nem kell beállni a sorba, meg kell maradnunk saját értékrendünk mellett, melyet szüleinktől, tanárainktól, hitoktatóinktól kaptunk. Természetesen a hibákból tanulva. Nehéz, de szép feladat. Minden nap megkapjuk Isten bátorítását.”

A házasok csoportja a filmvetítéssel egybekötött előadás után

„Sokkolt a film, nehéz elhinni, hogy élnek így emberek... Nagyon hasznos volt látni, ilyenkor mindig sokkal hálásabb vagyok, hogy van szerető családom.”

„A koncert maga volt a csoda. Olyan nagyon ki voltunk éhezve egy kis igazi jó zenére! Felülmúlták a várakozásunkat. Köszönjük és szívesen hallgattuk volna őket még. Várjuk a következő alkalmat.”

„A Szentségimádás tetszett a legjobban, az volt a csúcspont. Gyönyörű volt, az énekek is szépek voltak. Örültünk a házaspárok megáldásának is, köszönjük, hogy volt rá lehetőség.”

„Nagyon köszönjük a gyermekfelügyelő csapat munkáját, nekünk szülőknek nagy segítség, hogy együtt részt tudunk venni olyan rendezvényen, ahol közben a gyermekeink jó kezekben vannak, nagyon jól érzik magukat és a végén haza se akarnak jönni. Szinte személyre szabott törődést is biztosítanak. Köszönjük a gyermekfelügyelőknek a végtelen türelmet, soha nem érezzük azt, hogy a program végén már fáradtak lennének, pedig biztos azok.”

„A gyerekek soha nem látott izgalommal várják ezeket az estéket, nem akarnak hazamenni a végén. Kötődések, barátságok, kapcsolatok alakulnak közöttük. Komoly közösségformáló szerepe van a gyermekek számára is ezen alkalmaknak.”

„Nagyon segítőkész volt mindenki és elképesztően kedves. A gyerekekről nem is beszélve, akiknek a kacagása és életvidámsága mindent kárpótolt. Nagyon sokat jelentetett a szülőknek, a gyermekeknek és nekünk felügyelőknek is, hogy részesei lehettünk ennek a programnak. Kinek-kinek a maga tevékenysége közben, de megtöltötte a szívét szeretettel az összes embernek, aki jelen volt ezeken az estéken.”

A programok végeztével egy kis kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség, amire a hétköznapok rohanásában már általában nem marad idő. Csütörtökön este pedig a Család Csoport egyéves szülinapi tortáján fújhattuk el a gyertyát.

Istennek legyen hála a házasság szentségéért, a családért és a közösségért.

 

Nagy Csaba plébániai kormányzó, családreferens, iskolalelkész és munkatársai

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • A filmvetítés előtti percek
    • A házasok csoportja a filmvetítéssel egybekötött előadás után
    • A torták
    • Házaspárok a megáldásuk után
    • Házaspárok megáldása 2.
    • Koncerten...
    • Közben a gyerekek is jól érezték magukat
    • Ők most itt Duó koncertje