2021. november 17., szerda 12:25

Konkrét javaslatokat várnak a szinodális folyamatban – Beszélgetés dr. Krakomperger Zoltán általános helynökkel, az egyházmegyei szinódusi munkacsoport koordinátorával

Ferenc pápa 2021-2023-ig tartó világméretű Püspöki Szinódust hirdetett, amelynek témája: Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel és küldetés. A Szentatya a világ összes egyházmegyéjét meghívta a 2023-as őszi Püspöki Szinódust megelőző két éves szinódusi folyamatra, amelynek 2022. április végéig tartó egyházmegyei szakaszt 2021. október 17-én nyitották meg a világ összes egyházmegyéjében, így a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében is.

Az előkészületi munkálatok elkezdődtek, Palánki Ferenc megyéspüspök vezetésével megalakult az Egyházmegyei Szinódusi Munkacsoport, amelynek koordinátora dr. Krakomperger Zoltán egyházmegyénk általános helynöke.

Az alábbiakban Krakomperger Zoltán atyát arról kérdezzük, hogyan zajlik majd egyházmegyénkben a szinódusi konzultációs folyamat, kik vesznek ebben részt, milyen segítséget biztosítanak ennek megszervezéséhez a plébániáknak.

 

— Ferenc pápa akarata, hogy Isten egész népe vegyen részt ezen a szinóduson. Ennek elérése érdekében Róma püspöke a Katolikus Anyaszentegyházat egy két éven át tartó közös úton járásra hívja. Szeretett egyházmegyénkben október 17-én a Szent Anna-székesegyházban a 10 órakor kezdődő szentmisében léptünk erre az útra, közösségben minden más egyházmegyével országhatárainkon belül és azokon túl.

A Nemzetközi Teológiai Bizottság — 2018-ban kiadott Szinodalitás az egyház életében és küldetésében c. tanulmányának 4. pontja — tartalmazza a szinodalitás fogalmának meghatározását: „A szinódus egy ősi és tiszteletre méltó szó az Egyház hagyományában, amely a Kinyilatkoztatás legmélyebb témáiból merít [...] Azt az utat jelzi, amelyet Isten népe együtt jár. Egyaránt utal az Úr Jézusra, aki úgy határozza meg magát, mint „az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6), és arra, hogy a keresztényeket, az Ő követőit eredetileg „az Út követőinek” nevezték (vö. ApCsel 9,2; 19,9.23; 22,4; 24,14.22). A szinodalitás mindenekelőtt azt a sajátos stílust jelöli, amely az Egyház életét és küldetését jellemzi, kifejezve az Egyháznak, mint Isten népének természetét, amely együtt vándorol és közösségbe gyűlik, amelyet az Úr Jézus hívott egybe a Szentlélek erejével, hogy hirdesse az evangéliumot. A szinodalitásnak az Egyház hétköznapi életvitelében és munkájában is meg kell nyilvánulnia.”

 

– A szinódus témáját tartalmazza a következő alapvető kérdés: „A szinodális egyház az evangélium hirdetése során »együtt halad«. Hogyan történik ez az »együtt haladás« ma a helyi egyházában? Milyen lépésekre hív minket a Lélek, hogy növekedjünk »együtt haladásunkban«? (Előkészítő dokumentum (26).

– Mindenekelőtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy az alapkérdés őszinte megválaszolásának legegyszerűbb módja az, hogy a válaszadók osszák meg egymással hívővé válásuk történetét, azt, ahogyan megtalálták helyüket egyházunkban, és ahogyan küldetéséből kivették/kiveszik a részüket. Az alapkérdésben megjelölt téma elmélyítéséhez a Szinódusi Titkárság 10 olyan témakört határozott meg, amelyek a megélt szinodalitás jelentős aspektusait tartalmazzák. Ezek az alábbiak: társak az úton, meghallgatás, megnyilatkozás, liturgikus ünneplés, felelősség megosztás, párbeszéd, ökumenizmus, tekintély és részvétel, megkülönböztetés és döntés, önmagunk formálása a szinodalitásban. A hozzájuk kapcsolódó kérdések iránymutatásként, kiindulópontként használhatóak. Az egyházmegyének, plébániáknak, közösségeknek arra kell törekedniük, hogy a szinodalitásnak a saját kontextusukban leginkább releváns aspektusaira összpontosítsanak. Bátorítunk mindenkit arra, hogy őszintén és nyíltan mondják el valós tapasztalataikat, és közösen gondolkodjanak arról, hogy mi az, amire a Szentlélek irányítja a figyelmüket a tapasztalataikon keresztül.

 1 (1)

– Ferenc pápa szerint: „Istennek a szinodalitás a szándéka a harmadik évezred Egyháza számára.” Az egyházközségeknek megvan a maguk kialakult pasztorális munkarendje, szokása, stb. Ez az út mindenképpen változást eredményez. Milyen a fogadtatás a lelkipásztorok részéről?

A szinódusi kézikönyvben nagyon világosan megfogalmazzák azt, hogy a szinodális út lehetőség az egyházközségek számára, amelyben felfedezhetik a számukra legmegfelelőbb szinódusi eszközöket és utakat, amelyek végül a helyi egyházak sajátos stílusává is válnak a szinodalitás útján. Ez elősegítheti a közösség elmélyülését, a teljesebb részvételt és a gyümölcsözőbb missziót.

Ragadjuk meg a szinódusi út egyházmegyei szakaszában rejlő és soha vissza nem térő lehetőségét annak, hogy még intenzívebb egyháztudatosságra ébredjünk és ébresszünk másokat, hogy egymással együtt alkossunk egyházat, karizmáinkkal formáljuk és építsük annak érdekében, hogy küldetését általunk tölthesse be abban a világban, amelyet Isten úgy szeretett, „hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak” (Jn 3,16k).

A plébániák hitéleti közösségeiben nők és férfiak, fiatalok és idősek, mindannyian meghívást kapunk arra, hogy meghallgassuk egymást, hogy meghalljuk a Szentlélek indíttatásait, aki azért jön, hogy emberi erőfeszítéseinket irányítsa, életet és életerőt leheljen az Egyházba, és mélyebb közösségbe vezessen minket küldetésünk betöltése érdekében a világban..

 

– A Szinódusi kézikönyv azt is tartalmazza, hogy a folyamat célja nem az, hogy a szinodalitás átmeneti vagy egyszeri megtapasztalását nyújtsa, hanem hogy lehetőséget biztosítson a hosszú távú együtt haladásra. A kérdőívek egyházmegyei feldolgozásán túl lesz-e közvetlen visszacsatolás az egyházmegye, illetve az egyházközségek vonatkozásában?

– Ez már a szinódusi folyamat nyomon követésébe tartozik. Egyházmegyénk Pasztorális Tanácsának feladata lesz, hogy a plébánia közösségeiben megtartott szinódusi konzultáció eredményeinek ismeretében fogalmazzon meg hatékony és korszerű lelkipásztorkodást elősegítő ajánlásokat.

á

– Szokatlan formával találkozunk. Az Egyház legtöbb közösségében nincs jelen a hívek és a hierarchia (papok) közötti párbeszéd kultúrája. Mire kell figyelni mind a híveknek, mind a papoknak, hogy egy egészséges, jó szándékú együttgondolkodás jöjjön létre?

– A találkozókat és konzultációkat hassa át egymás megbecsülése, figyelmes meghallgatása, a szabad szólás, az őszinte és nyílt beszéd (parrhesia [vö. ApCsel 28,31]). Ezeket mindig szükséges újra begyakorolnunk. A figyelmes hallgatásra való hajlandóság ugyanolyan fontos, mint a beszéd nyitottsága. Döntő fontosságú, hogy ne csak sok véleményt gyűjtsünk össze, hanem a különböző emberek és csoportok tapasztalatainak gazdagsága nagyon konkrétan is kifejeződjön a párbeszédben. Az imádság légköre segít abban, hogy megnyíljunk Isten jelenléte és a többi résztvevő előtt.

 

– Ferenc püspök körlevelében olvashatjuk: „a világszinódus egyházmegyei szakaszának célja „az Isten népével történő konzultáció, hogy a zsinati folyamat minden megkeresztelt meghallgatásával valósuljon meg”.

Szent Benedek regulája figyelmeztet, hogy amikor a szerzetesek valahányszor fontos kérdésben döntöttek, a legfiatalabbak tanácsát is meghallgatták, mivel gyakran a fiatalabbnak nyilatkoztatja ki az Úr azt, ami jobb. E szinodális folyamatban tehát a minden megkeresztelt ember, a gyerekek véleménye is számít?

– A gyermekek is tagjai az Egyházunknak. Ahhoz, hogy a jövőt a jelenben megnyerjük, nagyon fontos, hogy a gyermekeket is meghallgassuk, és komolyan vegyük. A gyermekek számára megfogalmazott kérdések az Egyházunkban és társadalmunkban megélt életkörülményeikre vonatkoznak.

Szeretnénk például tudni, hogy milyen ötleteik vannak ahhoz, hogy hogyan tudnának az emberek jobban egymás mellett élni, vagy hogy mibe szeretnének jobban beleszólni, vagy milyen ötleteik vannak arra vonatkozóan, hogy minél több gyereknek legyen élmény pl. a vasárnapi szentmisén való részvétel.

Nagyon köszönjük, hogy a gyermekeknek hangot adnak, és lehetővé teszik számukra, hogy részesei legyenek ennek a szinódusi folyamatnak. Az ő korosztályuk megköveteli a kreatív megoldásokat, minél színesebb és kreatívabb a gyermekek részvétele, annál ‘hangosabban’ hallatszik a véleményük. Így arra bátorítjuk a pedagógusokat, hitoktatókat, hogy engedjék a gyermekeket kibontakozni, tegyenek javaslatokat, hagyják, hogy válaszaikat különböző módokon is megadhassák. Ebben a gyermekpasztorációban részt vevő csoportvezetők segítségét kérjük.

 

– Az egyház további tagjai egyénileg, családilag vagy közösségben is megadhatják válaszaikat a feltett kérdésekre, tölthetnek ki kérdőíveket az útmutatónak megfelelően. Mi lesz ennek a menete?

Egyházmegyénkben az alábbi célcsoportok, szakpasztorációs ágazatok és oktatási-nevelési intézmények feladata, hogy ütemezzék be minél több résztvevő bevonásával a csoportok számára összeállított kérdőív megválaszolását:

1. szektor

  • hitéleti/lelkiségi csoportok
  • ministránscsoport
  • ifjúsági csoportok

2. szektor

egyházközségi képviselőtestületek, ill. a képviselőtestület munkabizottságai

3. szektor

oktatási és nevelési intézményhálózat

  • fenntartásunkban működő óvodáink pedagógusai és technikai dolgozói
  • fenntartásunkban működő ált. iskoláink és gimnáziumaink tanulói
  • fenntartásunkban működő ált. iskoláink és gimnáziumaink tanárai
  • fenntartásunkban működő ált. iskoláink és gimnáziumaink technikai dolgozói
  • Szent László és Boldog Terézia Katolikus Egyetemista Szakkollégium szakkollégistái (Debrecenben)
  • Egyetemi Lelkészség (Debrecenben és Nyíregyházán)
  • Svetits Intézet óvodapedagógusai, tanulói, tanárai és technikai dolgozói
  • KOSZISZ-fenntartású ált. isk., gimnázium és szakgimnázium tanulói, tanárai és technikai dolgozói (Pócspetri és Újfehértó)
  • Görögkatolikus, evangélikus, református stb. fenntartásban működő ált. iskolák és gimnáziumok róm. kat. hittancsoportjai
  • a Klebelsberg Központ fenntartásában működő ált. iskolák és gimnáziumok róm. kat. hittancsoportjai

4. szektor

szakpasztorációk:

  • beteg- (Kamilliánus Család), börtön-, cigány-, család- és ifjúságpasztoráció
  • Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai
  • angol nyelvű lelkipásztori szolgálat (debreceni Szent László Plébánia)
  • Karitász és Máltai Szeretetszolgálat önkéntes munkatársai
  • Kolping Család
  • AA gyűlés

5. szektor

  • hitoktatók
  • kántorok
  • akolitusok
  • lelkiségi mozgalmak követői
  • szerzetesközösségek és Világi Krisztus-hívők Egyházmegyei Jogú Társulása

6. szektor

Püspöki Hivatal munkatársai

  • egyházmegyei testületek és bizottságok: Egyházmegyei Papi Szenátus, Pasztorális Tanács, Tanácsosok Testülete, Gazdasági Tanács, Kateketikai Bizottság, Ifjúsági Bizottság

 

A tennivalónk a plébánián és a szakpasztorációs ágazatokban a részvételi folyamat megszervezése. Mindenkit hívjunk meg, hogy tevékenyen vegyen részt az egyház szinodális életében. Nem katolikus keresztények csoportját is hívhatjuk konzultációra. Lássunk mindenkit szívesen a meghallgatáson és megkérdezésen, aki támogatni akarja egyházunkat küldetésének teljesítésében.

Bátorítsuk arra az embereket, hogy gyűljenek össze, válaszoljanak együtt a kérdésekre, hallgassák meg egymást, és adjanak csoportos és egyéni visszajelzést, válaszokat és javaslatokat. Mellékelek néhány ötletet gondolatébresztésként a szinódusi kérdések átgondolásához és megválaszolásához. Egy-két ötlet különösen megfelelő gyermekek, fiatalok és olyan emberek megszólítására, akik az egyszerű és könnyen érthető megközelítéseket részesítik előnyben.

A misézőhelyek/filiák/plébániák híveivel egy, két vagy több konzultációs találkozót tarthatunk bizonyos életkorú és – állapotú csoportok számára (pl. serdülők, fiatal felnőttek, házaspárok, a hitben kevésbé aktívak, a szegények és más marginalizált közösségek). A konzultációs találkozók kezdődjenek a szinódusi imával.

Egy-egy plébániai csoport – a plébános/káplán jóváhagyásával – előre jelölje ki saját kapcsolattartóját a konzultáció lebonyolítására: előkészítésére és moderálására. A konzultáción, amelynek vezetője a plébános/káplán, együtt válaszolják meg a közösségek számára összeállított kérdőívet (mellékelve). Egy előre kijelölt jegyzetelő rögzíti a válaszokat.

A filiális/plébániai közösségek konzultációs kapcsolattartói együtt alkotják egyházközségükben a szinódusi munkacsoportot, amelyet összefog és irányít a plébánosuk.

A gyermekcsoportok (pl. hittanos, ministráns, kézműves stb.) számára külön kérdőív elérhető, amelyet a csoportvezető felügyeletével válaszolhatnak meg.

A kérdőívek online-kitöltésére hamarosan lehetőség nyílik.

A plébánia/filia közösségeiben megválaszolt kérdőívek felhasználásával az egyházközségi szinódusi munkacsoport (egy-egy plébániai csoport kapcsolattartója és jegyzetelője, valamint a plébános/plébániai kormányzó) 2 oldal terjedelemben foglalja össze a konzultáción elhangzott válaszokat (javaslatokat és meglátásokat). Ezt legkésőbb 2022. január 31-ig szükséges továbbítani a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus postacímre, vagy a Püspöki Hivatal postacímére: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Varga u. 4., Pf.: 230., 4024 Debrecen. A borítékra írják rá: SZINÓDUS.

 

– Hogyan zajlik a szinódusi folyamat a fenntartásunkban működő köznevelési intézményeinkben?

– Javasoljuk, hogy minden konzultációs alkalmat kezdjék a szinódusi imával, kérve a Szentlélek segítségét. Az osztályfőnökök előre kapják meg az intézmény vezetőjétől az osztályoknak kitöltendő kérdőívet, hogy legyen elég idejük annak átolvasására és értelmezésére. Ez utóbbihoz, ha szükséges, kérjenek segítséget az iskolalelkésztől. Az osztályfőnökök jelöljenek ki egy osztályfőnöki órát, amelyen egész osztályukkal együtt megválaszolják a tanulók életkorának megfelelő (14 év alattiak vagy 14-18 év közöttiek számára összeállított) kérdőívet. Gondolatébresztő kreatív ötletet választhatnak a mellékelt ötlettárból.

Az intézmény pedagógusainak szóló kérdőívet az intézmény vezetője előzőleg olvassa át, és ha szükséges, az értelmezéséhez kérjen segítséget az iskolalelkésztől. Majd jelöljön ki egy tantestületi szinódusi konzultációs délutánt, amelyen együtt megválaszolják a csoportok/közösségek számára összeállított kérdéseket. Ha a tantestület létszáma indokolná, akkor megfelelő létszámarányban tartsanak — szükség szerinti — több tantestületi konzultációs alkalmat.

Az intézmény technikai dolgozói számára is jelöljenek ki egy szinódusi konzultációs délutánt, amelyen együtt megválaszolják a csoportok/közösségek számára összeállított kérdéseket. Azokban az intézményekben, ahol kevés a technikai dolgozók létszáma, ott ők vegyenek részt a pedagógusi konzultáción.

1 (3)

– Kik alkotják az egyházmegyei szinódusi munkacsoportot?

– A helyi szintű konzultáció megszervezésének felelős kapcsolattartói:

  • az esperesek (Ők koordinálják a szinódusi konzultációk megtartását a saját esperesi kerületük plébániáin/filiáiban.)
  • szerzetesrendek házfőnökei
  • a fenntartásunkban működő oktatási-nevelési intézményeink vezetői (vagy a vezető által megbízott személy), lelkészei és az EKIF-munkatársai,
  • szociális intézményeink vezetői (vagy a vezető által megbízott személy)
  • az Egyházmegyei Karitász és Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői (vagy a vezető által megbízott személy,
  • a szakpasztorációk referensei
  • és a lelkiségi mozgalmak képviselői

 

– Mi történik a válaszok beérkezése után?

– A válaszadás anonimitását biztosítjuk, szigorúan bizalmasan kezeljük, és beépítjük a szinódusi folyamat egyházmegyei összegző jelentésébe.

A kérdések megválaszolására 2022. január 31-ig van lehetőség! Ennek kétféle módja van: online-kérdőív kitöltése (QR-kódon keresztül), illetve a www.debrecen-nyiregyhazi egyhazmegye.hu/szinodus menüponton keresztül, vagy nyomtatott kérdőív kitöltése, amelyet szintén a www.debrecen-nyiregyhazi egyhazmegye.hu/szinodus menüpont alól kell letöltenünk és kinyomtatni, majd pedig legkésőbb 2021. december 31-ig kell visszaküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus postacímre, vagy az alábbi postacímre: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Varga u. 4., Pf.: 230., 4024.

Kérdéseik megválaszolásában szívesen áll rendelkezésére az Egyházmegyei Szinódusi Munkacsoport: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A beérkezett válaszokról 2022 februárjában tartunk egy előszinodális tanácskozást, és elkészítjük az egyházmegyei szintézist, amely helyet kap a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által összeállítandó országos szintézisében, és azt továbbítani fogják a vatikáni Szinódusi Titkárságnak.

2022 májusától a szinódus titkársága feldolgozza az egyházmegyékből beérkező tapasztalatokat és összefoglalásokat, s ezek alapján megalkotja az első ideiglenes munkaanyagot (instrumentum laboris), amelynek megjelenése szeptemberre lesz várható. Ezt követően 2022 októbere és 2023 márciusa között a földrészek szintjén zajlik tovább a szinódusi folyamat, mégpedig a püspöki konferenciák irányításával. E munka tanulságait ismét áprilistól kezdik feldolgozni, és miután a nyár folyamán megjelentetik a második munkadokumentumot, a helyi és a kontinentális tapasztalatok megvitatására 2023 októberébe sor kerül majd a tizenhatodik rendes püspöki szinódusra

 

Ferenc pápa imája:

Jöjj, Szentlélek, aki új nyelveket teremtesz és az élet szavait adod ajkunkra. Óvj meg minket attól, hogy muzeális egyházzá váljunk, amely szép, de néma, s amelynek múltja gazdag, de jövője sivár.

Jöjj közénk, hogy a szinodális tapasztalat során ne hagyjuk, hogy a csalódások letörjenek, a jövendölés veszítsen erejéből, s terméketlen viták emésszék fel erőinket.

Jöjj, szeretet Szent Lelke, nyisd meg szívünket a hallásra. Jöjj, Szentség Lelke, újítsd meg Isten szent és hívő népét. Jöjj, Teremtő Lélek, újítsd meg a Föld színét! Amen. 

(Elhangzott a szinódus megnyitásakor, 2021. október 10.).

 

A szinódus imája:

Előtted állunk, Szentlélek,

a te nevedben gyűltünk össze.

 

Egyedül te vezess minket,

lelj otthonra a szívünkben;

taníts minket a követendő útra,

és arra is, miként járjunk rajta.

 

Gyengék és bűnösök vagyunk;

ne hagyd, hogy zűrzavart szítsunk.

Ne engedd, hogy a tudatlanság

tévútra vezessen bennünket,

vagy hogy az elfogultság befolyásolja cselekedeteinket.

 

Add, hogy megtaláljuk benned az egységet,

hogy együtt haladhassunk az örök élet felé,

és ne térjünk el az igazság útjától,

sem attól, ami helyes.

 

Mindezt tőled kérjük, aki mindenütt

és minden időben munkálkodsz,

az Atyával és a Fiúval egységben,

mindörökkön örökké. Ámen.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1 (1)
    • 1 (2)
    • 1 (3)
    • á