2021. november 17., szerda 11:18

Újfehértói egyházközségben is elindultak a szinodális úton

Juhász Imre Újfehértó kanonok, plébánosa megbeszélésre hívta a plébánia és fíliái: Hajdúdorog, Hajdúnánás, Kálmánháza, Téglás, Kálmánháza Petőfi-tag képviselő-testületének tagjait, a lelkiségi közösségek, csoportok képviselőit november 11-én, az újfehértói római katolikus templomba. A megbeszélés az egyházmegyei, egyházközségi szinódusi folyamatról és azzal kapcsolatos tennivalókról szólt.

A tanácskozás kezdetén közösen elimádkozták Ferenc pápa imáját a szinodális folyamat sikeréért. A plébános elmondta, fontos a Szentlélek segítségül hívása, mert nagy feladat vár a jelenlévőkre. Ferenc pápának a 2023-ig, a Püspöki Szinódusig tartó szinódusi folyamatra szóló meghívásáról Palánki Ferenc püspök atya is szólt az egyházmegye népéhez intézett körlevelében, és erről olvashatunk a katolikus hírportálokon is. Egy közös útra, úton levésre, szinódusra hívnak minden megkeresztelt embert. Ezt az utat – amely maga Jézus Krisztus, aki az út, az igazság és az élet –, nem egyedül járjuk majd, hanem papok, hívek együtt haladnak az elkövetkező időszakban.

3

Ezt követően Imre atya a szinódussal kapcsolatosan fontos ismereteket osztott meg a jelenlévőkkel, egy-egy kérdéskört részletesen is kifejtve, kezdve azzal, hogy Ferenc pápa október 10-én megnyitotta a 2023-as püspöki szinódushoz vezető folyamatot, majd világszerte október 17-én ugyanezt tették a főpásztorok saját egyházmegyéjükben. A cél Isten egész népének figyelmes meghallgatása és annak közös megvitatása, hogy miként lehet együtt teljesíteni Isten akaratát az új évezredben.

5

Majd Imre atya beszélt a szinódus jelentéséről, jelentőségéről. „Ferenc pápa célkitűzése, hogy Isten egész népe vegyen részt ezen a szinóduson, ezért minden megkeresztelt embert, még a gyermekeket is hívja a szinodális folyamatra, amelyben a részvétel nem tetszőleges, hanem minden egyházmegyének kötelező. Ebben a munkában figyelmes meghallgatásra van szükség.

Majd Palánki Ferenc megyéspüspök az egyházmegyéhez intézett körlevelének néhány pontját is kiemelte, amelyben a főpásztor a gondolatait a Püspöki Szinódus három fő témája – közösség, részvétel, küldetés (misszió) – köré csoportosította.

A püspök atya kérte, hogy tekintsük át, közösségalkotásunk mely gyakorlatain kell változtatnunk, hogy meghívó módon kínáljuk fel kortársainknak a hitbeli otthonra találás lehetőségét Jézus Krisztus mindenki felé kitárulkozó Egyházában. Milyen külső feltételekre, de elsősorban belső beállítódásokra van szükségünk annak érdekében, hogy Istennek tetsző és hozzánk, megváltott emberekhez méltó közösséget alkossunk egymással?

Felhívta a figyelmünket a részvételünk kultúrájának eddig jól bevált gyakorlatára, amelyet meg kell őriznünk, továbbá fel kell ismernünk visszás gyakorlatainkat, amelyek fékezik az egyre szélesebb körű és gyümölcsöző részvétel elérését.

A főpásztor utalt a küldetéstudatunk ébresztésének és elmélyítésének lehetőségeire is, a hiteles tanúságtételünkre, amelyben úgy kell beszélnünk az evangéliumi reménységünkről, hogy az befogadható és elsajátítható legyen „világosságként a sötétségben” (vö. Jn 1,4).

Imre atya beszélt még az egyházközségek feladatairól, plébániai tennivalókról majd ábrázolta az egyház felépítését, szerkezetét a papság, a hívek, a közösségek, az egyházközség helyét. Kiemelte, hogy a világban több mint négyezer püspökség és ezerháromszáz millió katolikus hívő van.

6

A plébános szerint a beszélgetések kontextusában a SWOT analízis egy igen hatékony elemzési technikáját találhatjuk, segítségével elemezhetjük és megérthetjük helyi szinten az egyházközségek jelenlegi helyzetét. Amennyiben ismerjük majd az erősségeket és a gyengeségeket, a lehetőségeket és a veszélyeket, megtervezhetjük a jövőbeni stratégiai lépéseket. A híveknek nem dogmatikai kérdésekről kell majd beszélni, hanem arról, hogyan tudják egyházunkat helyi szinten jobbá tenni.

Arra motiválta, biztatta, kérte a jelenlévőket, hogy az elkövetkező hetekben találjanak időpontokat és hívják meg a híveket, kérjék ki a véleményüket. Szervezzenek beszélgetéseket, saját dolgaikra fókuszálva gondolják át, és együtt mérlegeljenek, hogyan tudnák az Egyházat segíteni abban, hogy gyarapodjon, fejlődjön és megújuljon.

Kitért arra is, hogy a következő hetekben Ferenc pápa szinódusi fohászát imádkozzuk a szentmisék végén a templomainkban.

A tartalmas összejövetel a templomban elmondott Esti imával zárult.

á

Kovács Gergely a szinódusi utat a szinódusi logó értelmezésével tette közérthetővé. A képen egy terebélyes fa látható, ágai elérik az eget, formája Krisztus keresztjére utal. Felette az Oltáriszentség napként ragyog. A vízszintes ágak kezek vagy szárnyak gyanánt kitárulnak, a Szentlélekre utalva. A fa-kereszt-Eucharisztia-Szentlélek tövében az Egyházat, Isten népét, az egész emberiséget tizenöt színes, mozgásban levő alak szimbolizálja. „Nincs hierarchia ezen emberek között: fiatalok, idősek, serdülők, gyermekek; férfiak, nők; világiak, szerzetesek; szülők, párok, egyedülállók; fogyatékkal élők; a püspök és a szerzetesnővér is közöttük megy, nem előttük. Mozgásban vannak, mert az Egyház, Isten vándorló népe sosem statikus: mozgásban van. Mindezen képi elemek alatt ott áll a téma megnevezése: Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel és küldetés.

    

Ferenc pápa imája:

Jöjj, Szentlélek, aki új nyelveket teremtesz és az élet szavait adod ajkunkra. Óvj meg minket attól, hogy muzeális egyházzá váljunk, amely szép, de néma, s amelynek múltja gazdag, de jövője sivár.

Jöjj közénk, hogy a szinodális tapasztalat során ne hagyjuk, hogy a csalódások letörjenek, a jövendölés veszítsen erejéből, s terméketlen viták emésszék fel erőinket.

Jöjj, szeretet Szent Lelke, nyisd meg szívünket a hallásra. Jöjj, Szentség Lelke, újítsd meg Isten szent és hívő népét. Jöjj, Teremtő Lélek, újítsd meg a Föld színét! Amen. 

(Elhangzott a szinódus megnyitásakor, 2021. október 10.).

 

A szinódus imája:

Előtted állunk, Szentlélek,

a te nevedben gyűltünk össze.

 

Egyedül te vezess minket,

lelj otthonra a szívünkben;

taníts minket a követendő útra,

és arra is, miként járjunk rajta.

 

Gyengék és bűnösök vagyunk;

ne hagyd, hogy zűrzavart szítsunk.

Ne engedd, hogy a tudatlanság

tévútra vezessen bennünket,

vagy hogy az elfogultság befolyásolja cselekedeteinket.

 

Add, hogy megtaláljuk benned az egységet,

hogy együtt haladhassunk az örök élet felé,

és ne térjünk el az igazság útjától,

sem attól, ami helyes.

 

Mindezt tőled kérjük, aki mindenütt

és minden időben munkálkodsz,

az Atyával és a Fiúval egységben,

mindörökkön örökké. Ámen.

 

Zsirosné Seres Judit

sajtóapostol, Újfehértó

 

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 10
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • á