2021. november 17., szerda 13:29

Szakmai napon vettek részt a Billings Ovulációs Módszer oktatói

Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében rendezték meg a cikluskövetést oktatók országos találkozóját és szakmai napját november 13-án, Budapesten, a Párbeszéd Házában. A rendezvényen közel 70 fő vett részt: a Magyarországon elérhető módszerek oktatói és a nőket, párokat segítő orvosok.

„Billings-es” közösségünket 20 fő képviselte a találkozón. Oktatóink és oktatójelöltjeink az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek: Pécsről, Keszthelyről, Székesfehérvárról, Miskolcról, Debrecenből, Egyekről, Pócspetriből, Nyíregyházáról.

A délelőtti program rövid bemutatkozással kezdődött, mely során a természetes családtervezés módszerei (Billings, Creighton, FEMM Health és Sensiplan) egy-egy képviselője számolt be az adott módszer magyarországi megjelenéséről és tevékenységéről.

Elsőként mi ismertettük a lassan három évtizedes múltra visszatekintő Magyarországi Billings Központ alapítását és működését, amelynek célja az autentikus Billings Ovulációs Módszer terjesztése a fiatalok, a nők, a házaspárok és a velük foglalkozó szakemberek körében. Hangsúlyoztuk a módszer egyetemességét, azaz hogy legfontosabb erényeinek: egyszerűségének, megbízhatóságának és természetességének köszönhetően világszerte elterjedt és minden nő megtanulhatja.

A továbbiakban szakmai előadásokat hallhattunk három módszer képviselőinek tolmácsolásában a nő reproduktív életszakaszának különböző időszakairól. A szoptatás, a változókor és a csökkent fogamzóképesség tipikus ciklustáblázatait elemeztük közösen.

Délután a jó kommunikációról beszélgettünk egy médiaszakember által vezetett interaktív foglalkozáson, majd kérdezz-felelek blokk következett, amelyben feltehettük kérdéseinket az endokrinológus és nőgyógyász szakorvosoknak.

Felmérések szerint Magyarországon a nőknek körülbelül 3 %-a alkalmaz valamilyen cikluskövetéses módszert, ami azt jelenti, hogy csak ennyien vannak tisztában azzal, hogy mi történik a testükben, hogy mikor termékenyek és mikor terméketlenek. Pedig, ahogy Dr. Evelyn Billings fogalmazott: „Ez egy olyan ismeret, amelyről minden nőnek tudnia kell.” Ezért lelkes oktatóink – felismerve ezt a fontos küldetést – országszerte és egyházmegyénkben is szeretettel várják a hozzájuk fordulókat.

 

Lukács Krisztina

Igazgató

Magyarországi Billings Központ, Nyíregyháza

 

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 20211113_101518
    • 20211113_175158
    • FB_IMG_1636907888020
    • FB_IMG_1636907894888