2021. október 18., hétfő 13:20

Őszi hétvége az ökumené jegyében – Nagyváradon jártunk

Az „Üzenet NEKtek”, őszi hétvége az ökumené jegyében elnevezésű kétnapos esemény, mely 2021. október 2-án és 3-án került Nagyváradon megrendezésre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. és a Borostyán Produkció közös szervezésében jött létre.

A hétvégi rendezvény az Eucharisztikus Kongresszus utórendezvényének tekinthető. Központi gondolata az ökumené köré szerveződött a határon inneni és túli egyházi és civil közösségek összefogásával.

A nagyváradi római katolikus székesegyház előtt felállították az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült „Minden forrásom belőled fakad” elnevezésű virágkompozíciót, melyet korábban Debrecenben, majd a Kongresszus idején Budapesten, a Mátyás-templom előtt lehetett látni. Nagyváradon a két nap alatt több ezren tekintették meg ezt az alkotást, a magyarországi eucharisztikus csodának, a bátai vércsodának emléket állító debreceni virágkocsit.

A két nap során változatos, gazdag tartalmú rendezvények várták az érdeklődőket. Október 2-án, szombat délután a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében irodalmi, valamint zenés műsorokat lehetett meghallgatni, melynek során fellépett Mercs János, a Csokonai Színház művésze, a Neonhal zenekar, majd Dánielfy Gergő, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke estjét lehetett megtekinteni.

Október 3-án, vasárnap Debrecenből, főleg a Szent László Plébánia kötelékéből többen érkeztünk a nagyváradi ünnepségre. 10 órakor együtt imádkoztuk a szentmisén a helybeli hívekkel Boldog Bogdánffy Szilárd nagyváradi mártír püspök emléknapján. Majd nagy örömünkre Böcskei László megyéspüspök végigvezetett minket a felújított Püspöki Palota már látogatható kiállításán, melyet Lakatos Attila gyűjteményvezető mutatott be, érdekes történeteket fűzve a kiállított festményekhez.

CKI 3864

Az eseménysor a székesegyház előtti téren folytatódott, ahol először Böcskei László megyéspüspök beszélt az Eucharisztikus Kongresszusról, a felállított virágkocsi szimbólumainak jelentéséről, a kongresszus mindannyiunk számára szóló üzenetéről: a jövő közös építéséről, az összefogásról.

CKI 3903

Ezt követően Csűry Istvánnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének köszöntőjét hallgathattuk meg, aki feltéve a kérdést, hogy ő miért van itt, mi köti őt össze a Kongresszussal, azt mondta, hogy ez most a felekezetekkel együtt való közös hálaadás ideje, utalva Szent Pál apostol gondolataira, a Kolosszeieknek írt levele kezdetére. A hálaadás mellett közös feladatunk a bűnbánat is, mert nem vagyunk elég erősek. A Kongresszus gondolata a közös építés útján vigyen előre, ne a rombolásén – fejezte be gondolatait a református püspök.

CKI 3915

Ez után dr. Latorcai Csabának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának köszöntője hangzott el. Emlékeztetett, hogy a kongresszus mindannyiunk számára hozott üzenetet. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy szeretetben kell együtt élni, ez biztosítja a felemelkedést. Az államtitkár a kongresszusra utalva úgy fogalmazott, hogy az az egész magyarság számára felemelő lelki eseményt jelentett, amelyből érdemes és kell is táplálkoznunk. Ahhoz pedig, hogy a magyarság megmaradjon a Kárpát-medencében, a közösségek építésére van szükség. Ezért támogatja a magyar kormány a külhoni közösségi kezdeményezéseket.

CKI 3942

Végül Bódor Edit, a DMJV Polgármesteri Kabinetiroda egyházügyi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős koordinátora, a két napos esemény aktív szervezője, elmondta, hogy ez a találkozás a Kongresszus gondolatainak, ökumenikus üzenetének megérlelődése alapján jött létre, ugyanakkor a nemzeti összetartozásunkat is erősíteni kívánták. Majd átadta Debrecen város üzenetét a helybelieknek, megköszönve nekik a szíves fogadtatását és önzetlen együttműködésüket.

A koradélutáni program során közreműködtek a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Bürkös zenekar és a fruzsikáS együttes.

15 órakor Heit Lóránd borosgazda borkóstolóra várta az érdeklődőket a Királyhágómelléki Református Egyházkerület épületének díszteremében. A gazda lelkes és szakszerű magyarázattal mutatta be a tájegység borkultúráját és saját munkásságát, érdekes történetekkel fűszerezve előadását, és közben ötféle bort kóstolhattunk.

CKI 4193

Ezt követően a Szólj be a papnak – hitéleti interaktív beszélgetés során Kiss Márton plébános és Szomor Abigél, a Partiumi Keresztény Egyetem református lelkésze válaszolt a kérdésekre, melynek témája az ökumené volt: „Keresztények – együtt vagy külön?”. Az általános tartalmú kérdések között felmerült, hogy lesz-e a jövőben igaz, keresztény, hívő közösség, lesz-e katolikus közösség, mely nyitott az ökumenére. A gyakorlati életre vonatkozóan pedig feltették a kérdést: hogyan tud együttműködni egy katolikus pap és egy református lelkész, illetve sok szó esett a vegyes házasságok problémáiról. Elhangzott, hogy az ökumené nem a vallási globalizációt jelenti, hanem az egymás felé fordulást, az elfogadást, az együttműködést, az egymás mellett haladást a közös úton. Ne a különbözőségek firtassuk, hanem a közös keresztény gondolatokat tegyük eszmecserénk témájává. Emlékezetes kell hogy maradjon Tempfli József, korábbi megyéspüspök gondolata, melyet Kiss Márton plébános idézett: „Legnagyobb bűn a szórványban a felekezetek széthúzása”.

CKI 4021

Az egész nap ragyogó napsütésben, jó hangulatban, szerető együttlétben telt el. A gazdag programsorozat kinek-kinek sok lelki feltöltődést is jelentett. Köszönjük, elsősorban Bódor Edit koordinátornak, hogy mi is részt vehettünk ezen az eseményen.

 

Fotó: C. Kiss Ilona

Havas Lászlóné

Szent László Plébánia, Debrecen

 

  • Galéria:
    • CKI_3503
    • CKI_3658
    • CKI_3716
    • CKI_3856
    • CKI_3864
    • CKI_3903
    • CKI_3915
    • CKI_3942
    • CKI_3975
    • CKI_4021
    • CKI_4161
    • CKI_4193