2021. október 18., hétfő 12:35

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében is megkezdődött a szinodális folyamat

Október 17-én a világ minden egyházmegyéjében kezdetét vette a 2023-as vatikáni püspöki szinódushoz kapcsolódó szinodális folyamat. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök nyitotta meg ezt a felkészülési időt a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén.

Az alábbiakban a főpásztor beszédét közöljük.

Ferenc pápa 2023-őszén püspöki szinódust tart Rómában, ehhez kapcsolódva kétéves szinódusi folyamatot hirdetett meg, amelynek első szakasza az egyházmegyei szakasz. Ez a folyamat azt jelenti, hogy az úton együtt járunk egymással, a szentekkel és Krisztussal, amelyhez a Szentlélek Úristen segítségét kérjük. Erre mutat az ezen a napon alkalmazott piros liturgia szín, a Szentlélek színe is.

Ferenc pápa szerint Isten szándéka a szinodalitás az Egyház számára a harmadik évezredben. Nem hirtelen ötletről, egyénieskedős stílusról van szó. Péter apostol utóda teljes világossággal felismerte, hogy maga az Isten mit vár tőlünk, az Egyház tagjaitól, a közösségünktől.

A szinódus, a szünodosz közös úton levést jelent. A kereszténységnek ősi eljárásmódja, ősi tapasztalata, hogy együtt vagyunk az úton, és ebben a közösségben, ahol mindenkinek el kell látnia a saját feladatát és részt kell vennie a közös úton járáson, segítenie kell a többiek haladását, fejlődését, előrejutását, és ez a küldetésének teljesítésével valósul meg. Ezért a mostani szinódus három kulcsszava: a közösség, a részvétel és a küldetés.

DSC 7148

A kétéves előkészítő szakaszban a hívek meghallgatására kell helyezni a hangsúlyt. Ferenc pápa azt mondja, a legfontosabb, hogy senki ne érezze magát kizárva ebből a folyamatból. Ezért az egyházmegyei szakasz első lépéseként kiválasztjuk annak a munkacsoportnak a vezetőjét, amely csoportnak az lesz a feladata, hogy megkérdezze a papokat, a híveket az Egyházzal kapcsolatban felmerülő kérdéseikről, véleményükről.

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy sokszor úgy beszélünk az Egyházról, mint egy kívülálló valóságról. Az Egyházhoz nem csak a papok közössége és a templom ügyei tartoznak, hanem mi magunk is, a megkeresztelt emberek közössége, amelynek tagjaiként kell hogy felelősséggel gondolkodjunk az Egyházról. Ha valakinek seb van a testén, akkor az az egész testnek fájdalmat okoz. Szent Pál apostol használja ezt a képet: „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” (1Kor 12,26).

DSC 7178

Fontos, hogy mi is így gondolkodjunk egymásról, ezért nem beszélhetünk az Egyházról kívülállókként. Sokszor az Egyház tagjai is szidják e közösséget, pedig az egy olyan élő valóság, amely Krisztus titokzatos teste. Krisztust nem bírálgatnunk kell, hanem segíteni az Egyházban. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki elmondja a gondolatait, hogyan látja ezt a közösséget a mai világban, mit gondol, mi a feladata a harmadik évezredben, mire kellene jobban odafigyelni.

Ez nem korlátok nélküli demokráciát jelent majd az Egyházban, hanem azt, hogy jobban oda figyelünk egymásra. A felelős döntéseket a Katolikus Egyházban továbbra is a pápa fogja meghozni, az egyházmegyékben az eddigi gyakorlatnak megfelelően a megyéspüspök, a plébániai közösségekben pedig a plébános. A Szentatya Yves Congar zsinati teológus gondolatát idézve hangsúlyozta, hogy nem másik egyházra van szükség, hanem olyanra, amely másként végzi a dolgát.

Fontos tehát, hogy mindenki bekapcsolódjon ebbe a folyamatba, amelynek több szakasza is van. Az előkészítés szakaszában a hívek megszólalhatnak, elmondhatják véleményüket.

Az összegyűjtött válaszokból kialakul a munkadokumentum, amelyet a püspöki konferenciák fognak tárgyalni, összegezni, majd a kontinenseken összesítik azokat a válaszokat, amelyeket a hívek meghallgatásából kaptunk.

2023 októberében, két év múlva lesz majd a püspöki szinódus Rómában, ahol mindezekről a dolgokról a közösség, a részvétel és a küldetés tárgyában megkapott válaszokról fognak tanácskozni a püspökök.

Fontos, hogy együtt járjunk az úton, egymással, a szentekkel, Krisztussal.

DSC 7120

A Szentatya a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta az egész folyamatot, és a mi egyházmegyénk is – az előírásoknak megfelelően – választott még egy jelképet, egyházmegyénk védőszentjét, Szent László királyt. A székesegyház oltárterében látható kép a szentélyben található egyik freskó részletét ábrázolja. Szent Lászlót, egyházmegyénk védőszentjét kérjük, járjon velünk, segítsen bennünket, hogy Krisztusra figyelve megértsük Isten akaratát ebben a zűrzavaros világban.

A szinódus, a szünodosz-nak, az együtt járásnak a tapasztalata a szerzetes közösségekben is megtalálható. Szent Benedek regulájában is olvashatjuk, hogy amikor valami fontos kérdést kell megtárgyalni a közösségben, akkor az apát hívja össze a szerzeteseket, mindenkit, mert elég gyakran előfordul, hogy Isten akár a legkisebb, a legfiatalabb testvéren keresztül közli az akaratát. Ebből a gondolatból származik a mostani folyamat, amelyet a Szentatya most előírt számunkra.

A szentmisében a Szentlélek Úristen segítségét kérjük, hogy juttassa eszünkbe mindazt, amivel jobbá tudjuk tenni a közösségünket, hogy jobban meg tudjuk érteni, fel tudjuk fogni Isten szándékát, akaratát az életünkre vonatkozóan, és hogy meg tudjon újulni az Egyház.

Az evangélium jó híre valóban mindannyiunk számára örömhír legyen, és teljesítve a küldetésünket, részt véve a közösség gondjaiban, örömeiben, hitelesen tudjunk tanúskodni Isten szeretetéről a világban.

Ezért kérjük az egyházmegyei szakaszhoz a Szentlélek Úristen megvilágosító kegyelmét, amely a mai naptól, 2022 márciuságig fog tartani, ezt követi majd a magasabb szintű tárgyalás.

Kérjük a Szentlélek Úristent a szinódus imádságával:

 

Előtted állunk, Szentlélek,

és a te nevedben gyűltünk össze.

Egyedül te vezess minket,

lelj otthonra a szívünkben;

taníts minket a követendő útra,

és arra is, miként járjunk rajta.

Gyengék és bűnösök vagyunk;

ne hagyd, hogy zűrzavart szítsunk.

Ne engedd, hogy a tudatlanság tévútra vezessen bennünket,

vagy hogy az elfogultság befolyásolja cselekedeteinket.

Add, hogy megtaláljuk benned az egységet,

hogy együtt haladhassunk az örök élet felé,

és ne térjünk el az igazság útjától,

sem attól, ami helyes.

Mindezt tőled kérjük,

aki mindenütt és minden időben munkálkodsz,

az Atyával és a Fiúval egységben,

mindörökkön örökké. Ámen.

 

Fotó: Bőr Anna

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 11
    • DSC_7120
    • DSC_7132
    • DSC_7134
    • DSC_7135
    • DSC_7138
    • DSC_7140
    • DSC_7143
    • DSC_7148
    • DSC_7160
    • DSC_7164
    • DSC_7169
    • DSC_7171
    • DSC_7176
    • DSC_7178
    • DSC_7179
    • DSC_7185
    • DSC_7186
    • DSC_7187
    • DSC_7188