2021. október 13., szerda 08:54

Nyíregyháza - 72 óra kompromisszum nélkül

A 72 óra kompromisszum nélkül projektre tervezett legtöbb tevékenységet sikeresen megvalósították osztályközösségeink október 6. és 11. között, valamint a kisvárdai megnyitó ünnepségen is képviselte iskolaközösségünket négy diák Ruzsiczky Rita kolléganőnk kíséretében. Mivel a szombati és vasárnapi programok megvalósítása sok család számára nehézséget jelentettek volna, már a szerdai napon megkezdtük, péntek estére pedig befejeztük a munkát.

            Az ötödikes évfolyamunk két osztálya madáretetőket készített és helyezett el iskolaudvarunkon, mely projektről a Kölcsey TV riportot is készített és mutatott be október 10-én hétfőn este, ezen a linken tekinthető meg: kolcseytv.hu/72-ora-kompromisszumok-nelkul/. A gyerekek egyrészt a műanyag újrahasznosíthatóságáról és a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint a teremtett világ védelméről és gondozásáról tanultak munka közben.

            A hatodikus évfolyamunk az Állatbarát Alapítvány menhelyére látogattak el, ahová az általuk összegyűjtött száraztáp adományt vittek, a menhely munkatársai vezetésével megnézték a kenneleket és tanultak arról, hogy hogyan kell ellátni a mentett kutyákat és macskákat, valamint nagy örömükre ők maguk is sétáltattak kutyákat. A munkatársak elköteleződését látva elgondolkoztak a hivatásválasztás szempontjairól, a felelősségvállalásról, tanultak és példát láttak a teremtett világ gondozásáról és talán felmerült bennük a gondolat, hogy több örömüket lelnék egy mentett kutyával vagy macskával való foglalkozásban, mint az okostelefonjukban.

Hetedikes évfolyamunk két osztálya az iskolaépületünk és a kápolnánk takarítását vállalta feladatul, természetesen több más osztály projektjébe kapcsolódva. Termeket, folyosórészeket és a kápolna földszinti részét takarították ki nagyon alaposan, közben első kézből való tapasztalatot szerezve arról, hogy bizony hajlamosak vagyunk sok szemetet és koszt hagyni magunk után és nem vigyázni a holmijainkra, és hogy meg kell becsülni a takarító munkatársák munkáját, hiszen az fáradtsággal jár.

Nyolcadikos osztályaink a most ötödikes évfolyamunk patronálását, énektanulást, játékot vállaltak magukra, hogy segítsék őket a felső tagozatos iskolaközösségbe való beilleszkedésben. A bemutatkozás és a kapcsolatfelvétel megtörtént, a közös projektet pedig majd az adventi időben fogják teljesíteni.

A kilencedikes évfolyamunk szintén az iskolaépület és a kápolna karzatának takarítását vállalta és teljesítette, mely tevékenység révén osztályközösségük erősödött, hiszen most először tapasztalhatták meg a közös projektben való részvétel élményét, illetve ők is megláthatták, hogy milyen állapotbe kerülnek a tantermeink, ha napközben nem fordítunk figyelmet a rendrakásra, a szemét összeszedésére és a többi apróságra, amire az osztályfőnökök és szaktanárok naponta többször is kérik tanulókat.

A tizedik évfolyamunk két osztálya az iskolaudvarunk takarításában, gondozásában jeleskedett pénteken este, jó hangulatot teremtve egy kis zenei aláfestéssel, és nagyokat nevetve, hiszen a világjárvány miatt ők is most először láthatták egymást munkáskesztyűben, kerti szerszámokkal, közös tevékenységet végezve. Jól érezték magukat, és jólesett a fizikai munka, és a péntek délutáni hazautazás sem késett a projekt miatt.

A harmadik tizedikes osztályunk a Szent Imre Plébánián működő Boldog Carlo Acutis Csoport munkáját segítette, akik tizenötezer szórólapot szeretnének eljuttatni a jósavárosi lakosok postaládáiba, hogy valóban mindenki értesülhessen a 2020. augusztus 1-jétől működő plébánia működéséről, tevékenységi és ügyintézési köréről, valamint közösségi programjairól és csoportjairól. Csoportokra osztva, szervezetten végezték a feladatot, amelyet még pár napon át folytatnak a hívek és a Boldog Carlo Csoport fiataljai. Jó tapasztalat volt, hiszen közös koncepciót igényelt, és számos esetben beszélgetniük is kellett a lakókkal.

A tizenegyedikes évfolyamunk egyik osztálya a papi sírkert gondozását vállalta, és eközben bizonyosan erősödött bennük az elhunytak iránt való tisztelet, a sírokon lévő virágokat látva a papi hivatást vállalók iránt való tisztelet és hála, valamint a temetői környezet miatt a lelkük is lecsillapodott a megszokott napi zsongás és sietés után.

Szintén tizenegyedikes osztályunk vállalta az alsó tagozatosok körletének rendezését, illetve játszóterük bővítését ugróiskola felfestésével. A projektben együtt tervezhettek és dolgozhattak a fiatalok, illetve az utánuk következő gyermekek nemzedékéhez való kötődésük, felelősségvállalásuk is erősödött.

Harmadik tizenegyedikes osztályunk az iskolaudvar takarításába kapcsolódott be, és a tizedikes évfolyamhoz hasonló jó tapasztalatokkal tértek haza.

A tizenkettedik évfolyamunk ebben a projektben nem vett részt, hiszen napokon belül következik a szalagavatójuk, valamint ők a november 20-ra tervezett FAVÉT 2021 – Apaság címú egyházmegyei ifjúsági rendezvényünk szervezői, ami önmagában is egy komoly közösségi projekt.

Visszatekintve elmondhatjuk, hogy jó volt az osztályközösségeket tevékenységre bátorítani, és hogy a gyerekek is szívesen léptek ki együtt a megszokott iskolai, tantermi rutinból.

A következő évben talán az előkészítésre, magáról a 72 óra kompromisszum nélkül kezdeményezés elindulására, más országokban való megvalósulására, egyházi kötődésének bemutatására nagyobb hangsúlyt fektetünk majd, erről beszélgettünk Treszkai Róbert megyei koordinátor úrral is, aki felajánlotta segítségét mind egy projektnap megszervezésében és lebonyolításában, mind a tájékoztatás, ismertetés megvalósításában.

A közös munkáról sok fénykép készült, melyeket iskolánk facebook oldalán és honlapján egy-egy rövid beszámolóval közreadtunk, és amelyeket az átválogatás után a projekt szervezőinek és az Ifjúsági Irodának is elküldünk.

 

Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető

Nagy Éva a program koordinátora

 

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyxíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1-1
    • 10. évf - szórólaposztás-1
    • 5. évf - madáretető 2-1
    • 5. évf. - madáretető készítése-1
    • 5. évfolyam - madáretető 4-1
    • 6. évf - Állatmenhely 1-1
    • 6. évf - állatmenhely 3-1
    • 6. évf - állatmenhely 5-1
    • 8. évf és az általul patronált ötödikesek-1
    • 9. évf. udvar 3-1
    • 9. évfolyam - udvar rendezése-1
    • 9. évfolyam udvar 2-1
    • Boldog Carlo csoport, több évfolyamból-1
    • Elkészült etetők-1