2021. október 13., szerda 09:40

Jánkmajtis – 72 óra kompromisszum nélkül

A jánkmajtisi római katolikus egyházközség hívei idén először csatlakoztak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Iroda pasztorális tevékenységének egyik fő programjához, a „72 óra kompromisszum nélkül” ökumenikus kezdeményezéshez. A programról szóló felhívást, a mozgalom célját Papp Tamás plébános atya ismertette velünk.

Az egyházközség életében igen fontos szerepe van a közösen megélt hitéleti és hétköznapi tevékenységeknek, így azonnal igent mondtunk egy olyan eseményre, amelybe bevonhattunk több korosztályt is. A templomunk kertje diófákkal van beültetve, éppen aktuális a diószedés. Tehát nem kellett sokat gondolkodni, mi legyen a közös tevékenység. Tamás atya az általános iskolások között keresett és talált vállalkozó kedvű gyerekeket.

Október 8-án, pénteken délután Nyíri Anett tanárnő 4. osztályos gyerekeivel jött el a templomkertbe. Beszélt a gyerekeknek a templom környezetéről, a diófásról, a feladatról. Mindenki kesztyűt húzott, hiszen a dió igencsak elszínezi a kezeket. Tamás atya, Laci bácsi, Andris bácsi hosszú rudakkal segítettek és még a fán ülő dióknak a „lejövetelben”! A gyerekek pedig a tanár néni irányításával ügyesen kapkodták össze a földről a diókat. Vödrökbe, aztán zsákba került a sok termés. A zarándokház felől pedig már érezni lehetett valami finom illatot!

Sült a palacsinta, a jól végzett közös munka jutalma. A segítő nénik szorgoskodtak, hogy a munka végeztével megvendégelhessék a „munkásokat”. Nagy örömünkre egykori óvodásainkat is üdvözölhettük. Előtte természetesen közös imádság volt.

A gyerekek között kevés a katolikus vallású, többségében a református felekezethez tartoznak. Így aztán Tamás atya vezetésével megtanultak keresztet vetni, és tanultak egy szép étkezés előtti imádságot is. A jó hangulatú diószedést tehát egy még jobb hangulatú közös étkezés, beszélgetés zárta.

Hálásan köszönjük Tamás atyának, Anett tanár néninek, a segítő híveknek ezt a szeretetben, hasznos munkában megélt szép délutánt! A gyerekek talán nem is értik még, de majd megtapasztalják, hogy milyen jól jön a segítség a szépkorú híveknek egy ilyen „derékszaggató” munkában.

Három generáció, négy zsák dió, 70 db palacsinta! És az egymás iránti feltétel nélküli szeretet megélése.

 

A jánkmajtisi egyházközség hívei

 

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 2
    • 3
    • d
    • f
    • h