2021. július 05., hétfő 09:55

Csodaszarvas táborok a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeiben

A 2019. tanév szorgalmi időszakának befejezését követő két hét elteltével zárult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 9 köznevelési intézményében az EFOP-3.3.5-17 „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása” c. program, amelynek részeként két nagyobb formátumú és jelentős programmodul - a tematikus napközis és tematikus bentlakásos programok - megvalósítására került sor.

A program a megszokott tanórán és iskolán kívüli olyan nem formális és informális tanulási környezet kialakítását eredményezte, amely a diákok számára a tanulási lehetőségek gazdag tárházát jelenti,   s a megvalósított „élmény   alapú   tanulás”   komoly hátránykompenzációs (hátrányos helyzet, SNI, BTMN) hatással és eredménnyel is együtt járt. A tanítás-tanulás, a diákok szemléletformáló ismeretszerzésének és a közösségi nevelésnek az alapvető és tradicionális színterei a nevelési-oktatási intézmények, s abban a különböző közismereti tantárgyakhoz kapcsolódó tanítási órák voltak. Emellett természetesen több más, az iskolán belüli, de tanórán kívüli lehetőség („napközi”, különböző szakköri, kulturális-, sport- és szabadidős foglalkozások) is színesítette a tanulók ismeretbővítésének és közösségi szocializációjának, nevelésének a folyamatát.

A program közvetlen célcsoportját az általános iskola 1-7. évfolyamos osztályainak/tanulócsoportjainak tagjai alkották. Az érintett diákok számára a tematikus napközis és bentlakásos programokban való részvétel lehetővé tette a tanulás szempontjából fontos belső motivációinak, önszabályozó mechanizmusaiknak a fejlesztését, valamint az osztályközösségek megerősödését is. A tematikus napközis csoportokban összesen 2640 diák vett részt, ebből a bentlakásos táborokban 264 diák.

 

A Csodaszarvas program folytatásaként – Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében címmel - újra megpályáztuk és megnyertük a táboroztatás lehetőségét és a pályázati forrást, amelyből finanszíroztuk a szakma programokat, az élményszerző pillanatokat. A pandémia, mint annyi mindent, felülírta a megvalósítás időpontját, amelyet elhalasztottunk a tavalyi tanévről az idei tanév végére. Így a megvalósítás ideje, s a két tábor időpontja: 2021. június 21. és 2021. július 3. között telt. A programba bevont diákok száma 1610 tanuló 10 köznevelési intézményünkből, és ebből 161 diák Pusztafaluban táborozott bentlakásos táborban.

 

A program fontos szereplői azok a pedagógusok, akik motiváltak voltak a projektben való részvételüket illetően, majd pedig annak gyakorlati megvalósítása során egyaránt. Olyan aktív, kreatív gondolkodású és innovációs attitűddel rendelkező tanítók/tanárok vállaltak feladatot, akik lelkes tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a program sikeres lebonyolításához és megvalósításához. Mindeközben a programvezető és a segítő pedagógusok munkájuk során nyitottabbá váltak a tanítást-tanulást támogató-segítő pedagógiai kultúra és tevékenységek – pl. kooperatív technikák, inkluzív nevelés – irányába. Ez azért kiemelten fontos, mert a projekt megvalósításának a folyamatában szerzett gyakorlati tapasztalataikat és eredményeiket – jó gyakorlatként az elmúlt 2 pályázati ciklus tapasztalataival - a köznevelés mindennapi és saját maguk nevelési-oktatási munkája során is alkalmazhatják, felhasználhatják a jövőben.  

A projekt közvetett célcsoportjának ugyancsak fontos résztvevői és szereplői voltak azok a középiskolás diákok – jelen pályázatban 28 diák -, akik nem alanyai, hanem segítő és támogató résztvevői a kísérleti programnak. Ők, mint önkéntesek, az iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) e formában és keretek között teljesítő tanulók vettek részt a projektben. A középiskolás diákok bevonása egyrészt a magyarországi önkéntesség, az önkéntes kultúra társadalmi elfogadottságának az erősítéséhez és elterjesztéséhez járult hozzá, másrészt a fiataloknak a munka világába való bekapcsolásával a felnövekvő generációk munka iránti elkötelezettségének erősítését, a munkaerő-piaci kompetenciáinak a fejlődést is eredményezte.

Az iskola világának, a köznevelési intézmények mindennapi életének, a tanítás-tanulás folyamatának és közösségi életének is nélkülözhetetlen szereplői a szülők. A projekt sikeressége és eredményessége szempontjából egyrészt meghatározó az a pozitív szülői attitűd, amely a program iránti érdeklődésben és a gyermekeik részvételét biztosító választásban és annak aktív támogatásában jelent meg. Másrészt a gyermekeknek e programban való részvétele bővítette azoknak a tanév szorgalmi időszakának zárását követő, s esetlegesen már eddig is meglevő nyári szünidei lehetőségeknek, programoknak és rendezvények a körét is, amelyek a szülők válláról terhet vettek le. Különösen igaz volt ez a jelenlegi pandémia utáni helyzetben, amikor a szülők a digitális oktatás kapcsán is túlterheltek voltak, s a szabadságuk is jóval kevesebb volt, mint általában. Elmondásuk szerint hatalmas segítség volt, hogy tudták, jó helyen vannak a gyerekek, abban szerető közösségben, amelyet egyébként is megszoktak, a saját tanítójukkal és tanáraikkal biztonságban, akik sok- sok játékos tevékenységgel, élményekkel, kirándulásokkal színesítették az elmúlt időszak nehézséggel és gondokkal telt időszakát. A projekt a szülők számára azt jelentette, hogy gyermekeik a nyári szünetben biztonságot nyújtó helyen és időben, jól felkészült pedagógusok részvételével színvonalas, érdekes, aktivitást és kreativitást, és olyan élményeket nyújtó programokon vehettek részt, amely egyrészt a szabadidő hasznos eltöltését jelentik és ez egyben a testi-lelki és szellemi gyarapodásukat is szolgálta.

A programok színesek, változatosak, élményt nyújtók voltak:

mozgó planetárium

Miskolctapolca barlangfürdő

játékpark, ugrálóvár, gokart

Nyíregyházi Állatpark

Rákóczi vár

Végardó Fürdő

kerámiafestés

ládafia

táncház

lovaglás, íjászat

Movie Planet - Tematikus Családi Élménypark

városnézés kisvasúttal

állatkert

interaktív hangszerbemutató

kisvasút

vízimalom

Károlyi kastély

porcelán múzeum

Pálos kolostor rom

bábszínház

Buborék-show

helytörténeti nap

Nyíregyháza Sóstói Múzeumfalu

Zemplén Kalandpark

Rákóczi Múzeum

PÁLHÁZA: Kőkapu kisvasúttal

Kazinczy Ferenc Emlékpark

Népviseleti bemutató, néptánc oktatás, táncház

Vojtina Bábszínház előadása

látogatás a Szent István-barlangba

Lillafüred - kisvonatozás

Burattinó Bábszínház

Népi játékok, népi énekek, folklórismeret.

A projekt üzenete számunkra, hogy bár a klasszikusan értelmezett hagyományos iskola falai között és tanórákon, mégis az élmény alapú tanulást és ismeretszerzést sokoldalúan, sokszínűen és koncentráltan, módszertani kultúráját intézményi keretek között tudta megvalósítani, s példaértékűen - pedagógusnak, gyermeknek/tanulónak és szülőnek egyaránt élményt nyújtóan - sikerre vinni.

A pályázati elnyert támogatási forrás jelentős mértékben hozzájárult a projekt keretében megtervezett, s a megszokottakhoz képest több vonatkozásban is a hagyományostól eltérő nevelési - oktatási színtereken és formában megvalósított „élmény alapú tanulás” módszertanának és kultúrájának a népszerűsítéséhez és elterjesztéséhez.

 

Hálás köszönetünket fejezzük ki Palánki Ferenc megyéspüspök úr támogatásáért; valamint a pályázati kiírásért, a lehetőségért, az üdítő együttlétekért a diákokkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság részére.

 

Köszönöm minden intézményvezető koordináló tevékenységét és a megvalósításban részt vevő vezető és segítő pedagógusok szeretetteljes segítségét.

 

 

Molnár Katalin

szakmai vezető

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • IMG_0076
    • IMG_0078
    • IMG_0080
    • IMG_0081
    • IMG_0103
    • IMG_0121
    • IMG_0125