2021. július 05., hétfő 09:50

Mi van a szíved mélyén? – 26 fiatal bérmálkozott Baktalórántházán

Bérmálkozásra gyűltek össze az ősi római katolikus templom udvarán ünnepi szentmisére fiatalok, szülők, keresztszülők, bérmaszülők, családtagok, hívek. Nem csak a baktalórántházi római katolikus egyházközségből, hanem a filiás falvakból is, így Nyírkércsről, Ramocsaházáról, Nyírjákóról, Petneházáról, de még Gyulaházáról is voltak bérmálkozók.

A 26 bérmálkozó fiatal nevében Tóth Eszter köszöntötte Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atyát, és többek között elmondta: A fiatalok felkészültek, sokat tanultak, várják, hogy az elkövetkezendő órában elteljenek a Szentlélekkel, ami egy különleges ajándék lesz számukra. Igyekeztek olyan védőszentet választani, aki életükben valamilyen formában példaképük, és közel áll hozzájuk. Kérte, imáiban fohászkodjon értük a püspök atya, hogy Krisztusnak hűséges követői lehessenek. Főpapi munkájára pedig a mindenható Isten áldását kérte a bérmálkozók nevében.

Az egyházközség és filiái nevében Tóth Béla világi elnök üdvözölte a püspök atyát.

Lázár István helyi plébános atya bemutatta a bérmálkozó fiatalokat a főpásztornak, majd felkérte őt a bérmálás szentségének kiszolgáltatására.

Palánki Ferenc a fiatalokhoz intézett közvetlen, személyes beszédében elmondta: Példabeszédekről beszélt Jézus a tanítványoknak! Elmagyarázta nekik a példabeszédek értelmét. Most ti vagytok a tanítványok! Jézus azt akarja, hogy mindnyájan felfogjátok és megértsétek, mi az ő szeretetének az üzenete, mit kér és mit vár tőletek. Jézus az egész életével tanított, a 33 itt töltött éve nekünk Evangélium, Örömhír: az Isten szereti az embert! – erre kell, hogy válaszoljunk. Ez a szeretet az, ami az ember életét széppé, boldoggá, és így is mondhatom, emberhez méltóvá teszi. Az embernek akkor igazán emberhez méltó az élete, ha Istenhez is méltó. Isten maga a szeretet! Hogyha a szeretet szerint működik az életetek, akkor boldogok lesztek! Mondhatnánk, ez ilyen egyszerű! Egyszerűen csak jó mélyre kell alapozni, aztán utána ráépíteni. … Le kell menni egészen a szívünk mélyére! Mi lakik a szívetekben? Mi az, ami meghatározza az életeteket? Biztos megkérdezték már tőletek: Mi leszel, ha nagy leszel? Persze, már most is nagyok vagytok. Nagyon fontos kérdés az is, természetesen, hogy hová fogsz menni tanulni, de ennél fontosabb az, hogy milyen ember leszel ma, a mai napon? Az ünnepi szentmiséről örvendező szívvel, kegyelemmel eltelve hazamész, és milyen emberré válsz? Hogy fogsz viselkedni? Holnap, amikor találkozol a társaiddal, hogy viszonyulsz hozzájuk? Testvéreidhez, szüleidhez? Milyen ember leszel? Jókedvű, vidám, szeretetet sugárzó? Vagy önző, befelé forduló, magadnak élő? Mert olyan ember leszel majd, ha nagy leszel! Jézus ezt akarja, azért küldi el a Szentlelkét, hogy ezen a mai napon szeretettel éld az életed! Mondják sokan, hogy ebben a mai világban nem lehet jól élni, mert mindenféle nehézség van, mindenféle probléma! Bocsánat, mindig mai világ volt! Mindig a mai nap van, bármikor élünk, mindig a mai napon élünk! Amikor éltek a történelem során az emberek, mindig a mai világban éltek. És nekik akkor, abból kellett a legjobbat kihozni. Nektek most kell, most éltek, most vagytok olyan korban, hogy tudtok döntéséket hozni életetekre vonatkozóan. Szépen, jól, szeretetben, és másokért élni! Megvizsgálni, milyen irányultság van bennetek, azért mondtam, le kell menni egészen a mélyre! És meg kell vizsgálni, hogy milyen hibáim is vannak, mert ember vagyok, és ember hiba nélkül nincs! Hogy mi ellen és miért kell küzdenem? Mi az a jó, amit meg kell erősíteni, és mi az a rossz, amit le kell győzni magamban, és aztán lehet fölfelé építkezni! És lehet nagy dolgokat véghezvinni! De meg kell kérdezni Istent is: Uram, Te mire hívtál meg engem? Te mit vársz tőlem? Minden embert meghív Isten a szeretetre. Hogy ezt a szeretetet milyen életállapotban éli meg, az már személyre szabott. Tudja, hogy nehéz életet élünk, és ezért ad hozzá segítséget, ad kegyelmet. A segítség a Szentlélek által jön el hozzánk.

Olyan jó látni benneteket, hogy nyitott szívvel fogadjátok az isteni kegyelmet, és remélem holnaptól a szeretetteljes életetekkel hiteles tanúságot tesztek mindarról életetekben, amit ma kaptok a szívetek mélyére a Szentlélek kegyelmi ajándékai által. Tegnapelőtt volt Jézus Szívének Szentséges ünnepe, tegnap Mária Szeplőtelen Szívének ünnepe, és ma van, ma van a ti szíveteknek az ünnepe, amit megnyittok, hogy befogadjátok a Szentléleknek az ajándékait. Imádkozunk értetek, segítsen benneteket az Úr, hogyha majd nagyok lesztek, nagyon jó emberek legyetek, igazán nagyravágyók, vagyis az üdvösségre, és szeretetéhségre vágyók! – fejezte be elmélkedését a főpásztor.

Püspök atya kérte a bérmálkozókat, álljanak fel, kérdéseket intézett hozzájuk, majd a bérmálkozók megerősítették keresztségi fogadalmukat, amit megkeresztelésükkor szüleik, keresztszüleik tettek meg helyettük. Ezután egyenként mind a 26 fiatalt a Szentlélek ajándékaiban részesítette.

Lázár István atya megköszönte püspök atyának, hogy kiszolgáltatta a bérmálkozás szentségét fiataljainknak. Majd mindazoknak a segítségét is, akik bármilyen formában hozzájárultak egyházközségünk felemelő ünnepének sikeréhez.

Emlékezetes marad ez a júniusi vasárnap, a bérmálkozó fiatalok számára mindenképpen, hiszen azontúl, hogy csodálatos lelki élményeket kaptak a püspök atya közvetítése által a Szentlélektől, felnőtt ifjúságuk mérföldkövéhez is elérkeztek, hiszen az egyház felnőtt tagjaivá váltak.

 

Némethné Csubák Éva

sajtóapostol

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • a
    • d
    • f
    • g
    • h
    • j
    • s