2021. május 13., csütörtök 08:37

Elismeréssel szólt a fülöpi polgármester a település katolikus iskolájáról a megyei napilapnak

Hutóczky Péter Fülöp polgármestere a Hajdú-Bihari Napló-nak (haon.hu) a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő fülöpi katolikus általános iskolában az elmúlt években végbement fejlődésről, pozitív változásokról beszélt.  

A polgármester elmondta, 2016-ban döntött úgy az önkormányzat, hogy egyházi kézbe adja az iskolát, azt remélve, hogy ezzel elkerülhetik a sok más kisebb települést is fenyegető problémát, miszerint a gyermeklétszám csökkenése miatt előbb-utóbb megszüntetik az intézményeket, kieszközölve ezzel, hogy más falvak oktatási intézményeibe járjanak át a gyerekek.

„Azért szerettük volna egyházi fenntartásba helyezni az intézményt, mert így csökkenhet az elvándorlás, hiszen egyrészt a szülők is szívesebben hagyják itt a gyerekeket, másrészt akár a szomszédos településekről is érkezhetnek ide nebulók, mivel Nyíracsádot kivéve a közvetlen környezetünkben nincs más egyházi fenntartású általános iskola” – fogalmazott a megyei napilapnak Hutóczki Péter, majd hozzátette, ezt a változást mind az önkormányzat, mind a pedagógusok és a szülők is 100 százalékosan támogatták a változást.

Az intézmény egy pályázat jóvoltából nemrég egy energetikai korszerűsítésen esett át, ennek keretei között az iskola legnagyobb épületszárnyának nyílászárócseréje, hőszigetelése, akadálymentesítése és a teljes fűtési rendszer cseréje is megtörtént, valamint egy napelemes rendszert is kiépítettek – tájékoztatott a polgármester.

Később az egyházmegye az iskola mellett lévő épületszárnyat is átvette, hogy a gyermekeket kényelmesebben, kisebb létszámú termekben tudják tanítani. – Ezt a részt az egyházmegye újította fel, és az elmúlt évben egy szabadtéri kondiparkot és játszóteret, valamint egy külső, árnyékolt foglalkoztatót is kialakítottak, illetve egy többfunkciós rekortánpályát építettek.

Forrás: haon.hu

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fejlodes-jelei-lathatok-fulopon-5253793/

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 2.