2021. május 12., szerda 13:04

Egyházmegyénkben is megkezdődnek a fatimai engesztelő imaestek – Május 13-án a Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepe van

(Fatima – Rózsafüzér Királynője bazilika – A három pásztor gyereknek ezen a helyen jelent meg a Szűzanya 2017. május 13-án)

 

1917-ben ezen a napon egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy Asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap.

Az Asszony imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és június, július, szeptember és október 13-án ismét megjelent nekik a Szent Szűz. (Augusztusban 19-én történt a jelenés, mivel 13-án a gyerekeket kihallgatás miatt fogva tartották.)

A jelenésekről részletesebben itt olvashatunk: http://www.dnyem.hu/index.php/item/2955-a-fatimai-boldogsagos-szuz-maria-unnepe

Nyíregyházán és Mátészalkán májustól októberig minden hónap 13. napján – Szűz Mária fatimai jelenésére emlékezve – fatimai imaalkalmakra várják a híveket, hogy együtt fohászkodhassanak égi Édesanyánkhoz.

 

Pankotai József, a Nyíregyháza-kertvárosi Fatimai Szűzanya-templom plébánosa kérdésünkre elmondta, az imaalkalmak minden évben ugyanazon tematika szerint történnek:

16.00-17.00 óráig – Szentségimádás

17.00-19.00 óráig – Mária-áhítat

19.00-tól – Ünnepi szentmise, majd körmenet, végül szentségi áldással zárul az alkalom

Május 13-án a szentmise vendégszónoka az idén aranymiséjét ünneplő Fodor András püspöki helynök atya lesz.

 

Heidelsperger István plébános, a Mátészalka Szent József Egyházközséghez tartozó ráczkerti Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomba várja a híveket a fatimai engesztelő imaestekre.

A program:

18.00-19.00-ig – Loretói litánia eléneklése, népi engesztelő imaóra

19.00-19.30-ig Paraklisz imádkozása (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához)

19.30-20.00 Rózsafüzér imádkozása, amelyet a jelenlévő atyák vezetnek

20.00-tól – Ünnepi szentmise, majd gyertyás körmenet, végül szentségi áldással zárják az alkalmat

Május 13-án a szentmise vendégszónoka Varga Lóránt demecseri plébános, volt mátészalkai káplán atya lesz.

A fatimai engesztelő imaest-sorozat immár huszonnégy éves hagyomány Mátészalkán. A fatimai Mária-kegyszobor másolatát 1947-ben készítették el, azóta e vándorszobor többször is körbejárta a világot. A volt szocialista országokba 1994-ben jutott el először: tavasszal Szlovákiában fogadhatták a hívek százezrei, majd hazánkba érkezett.
Az 1994-es fatimai gyermekzarándoklaton százhúsz magyar fiatal vett részt, ők hozták el a szobrot Seregély István (1931-2018), akkori egri érsek atyával együtt a Malév különgépével. A vándorszobrot június 11-i megérkezésétől október 13-ig sok magyar településre elvitték, köztük Mátészalkára is.

Ennek emlékére helyeztek el egy fatimai Szűzanya-szobrot a mátészalkai ráckerti templomban és az akkori plébános, Miklós Dezső atya megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket.

Seregély István érsek atya 2017-ben, a százéves centenáriumon elhangzott gondolatai Fatimai Boldogságos Szűz Máriáról a dnyem.hu oldalon itt olvashatók: http://www.dnyem.hu/index.php/item/2957-a-fatimai-jelenesek-uzenete-seregely-istvan-ersek-2017-ben-a-szazeves-centenariumon-elhangzott-gondolatai-a-fatimai-boldogsagos-szuz-mariarol

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 7M7A0303-1