2021. május 12., szerda 08:38

A nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény diákjainak is szól a köszönet a „100 Ft-os akcióért”

A Fokoláre Mozgalom által fenntartott, Pakisztánban működő szociális központban gondozott keresztény és kaszton kívüli hindu gyerekek taníttatására negyedik éve szerveznek gyűjtést hazánkban. Az idei „100 Ft-os akció” lezárult – a szervezők ezúton is köszönik az adakozóknak a segítséget, köztük olvasóinknak is.

A felhívásra 2020. április 1-jétől 2021. március 31-ig összesen 9 631 825 forint gyűlt össze.

A nyíregyházi Szent Imre katolikus iskola tanulói idén is támogatták a Pakisztáni Szociális Központ gyermekeinek beiskolázását. A magyarországi Fokoláre-közösségtől érkező tiszteletteljes kérésre példamutató összefogással, önzetlenséggel reagáltak a szentimrés tanulók. A nyíregyházi diákok egy Rachel nevű 14 éves pakisztán diáklánynak gyűjtöttek. A „100 Ft-os akció” keretében 111. 000 Ft-adomány jött össze, amely összeg Rachel egy éves iskoláztatási költségét fedezi.

Az állami iskola tandíja egy gyermek számára Pakisztánban évente 210 euró, vagyis körülbelül 75 ezer forintnak megfelelő összeg. Mindezért megkapják a szociális központtól azt, amire szükségük van az iskolában: ruhát, cipőt, iskolatáskát, tankönyveket, füzeteket, egészségügyi ellátást. A nyíregyházi diákok által idén gyűjtött összeg több mint egy gyermek tanulását finanszírozza majd.

„Rachel. 14 éves, keresztény kislány. Nagyon szegény negyedben él. Anyukája szakács, mostanában sok egészségügyi problémája van. Apukája utcaseprő, keveset keres és drogozik. Két fiútestvére van. A kisebbik ugyanebben a szociális központban tanul. A nagyobbik 15 éves, ő is elkezdett drogozni.

Rachel helyzete a családban nagyon nehéz. Az anyuka nagyon hálás ezért a hatalmas segítségért, hogy tanulni tudnak a gyerekei. Ezt mondta: Ez a Központ Isten áldása a számunkra. Gyermekeim nem tudnának ilyen jól iskolába járni. Köszönöm a szereteteteket!”

A Szent Imre tanulói elmondták, igazán nemesnek érezték azt, hogy halmozottan hátrányos helyzetű külföldi diák, diákok taníttatásában segédkezhetnek; s átérezték a Pakisztánban élő társaik nehézségeit. Hozzáállásuk, segítségnyújtásuk példaértékű keresztényi magatartásról tanúskodik. Önzetlen segítségüknek, igyekezetüknek és odaadásuknak köszönhetően Tanáraik méltán lehetnek büszkék rájuk, s hálásak a szüleik támogatásáért is. És végtelenül hálásak a kinti szociális központ pedagógusai és az itthoni szervezők is – olvashatjuk a http://www.dnyem.hu/index.php/item/3441-100-ft-os-akcio-peldaerteku-osszefogas-a-nyiregyhazi-szent-imre-koznevelesi-intezmenyben oldalon a pedagógusok beszámolóját.

A Magyar Kurír januárban arról számolt be, hogy, egy belga ferences szerzetes harminc évvel ezelőtt Pakisztánban elkezdte látogatni a nyomorban élő családokat. Ezt a küldetést folytatja a Fokoláre Mozgalom ottani közössége – az ő szolgálatukba kapcsolódtak be a magyar önkéntesek.

Amikor elérik az iskoláskort a központba járó gyerekek, sajnos nem természetes, hogy iskolába mennek, mert Pakisztánban az állami oktatás nem ingyenes. Hogy minél többek iskoláztatását tudják támogatni, 2017-ben a pakisztáni központ a Fokoláre Mozgalom magyar közösséghez fordult segítségért. Erre válaszul született meg az úgynevezett „100 Ft-os akció”.

A szervezők fontosnak tartják a visszajelzést és a köszönetnyilvánítást, amit ezúton is szeretnének megtenni. Különösen is azért, mert a januári cikk megjelenése után több olvasónk is jelentkezett, hogy támogatják ezeket a gyerekeket.

Pakisztánban április 1-jén kezdődik a tanév. Az összeget továbbították a pakisztáni közösségnek, az adományokat a szociális központban gondozott gyermekek ellátásának és oktatásának költségeire fordítják.

 

A gyűjtés folytatódik. Az Új Város Alapítvány számlaszáma továbbra is nyitva, ahova köszönettel várják a támogatásokat.

Számlaszám: CIB Bank 11103004-18041930-10000001

A közleményben kérjük feltüntetni: Pakisztán

További infó: www.fokolare.hu

 

Forrás: dnyem.hu, Magyar Kurír,

Fotó: Fokoláre Mozgalom

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • img1.php