2021. április 19., hétfő 10:31

Virtuális vendégségben a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatánál

„Ő szerette a szegényt, a beteget, a kitaszítottat és a bűnöst, nem ment el részvét nélkül semmiféle ínség mellett.”

 

Immár negyedik alkalommal találkoztak az online térben a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálata által meghirdetett önkéntes képzés résztvevői. A szerdai esemény vendégelőadója dr. Faragó Artúr kórházlelkész volt, előadásának címe: A 17 éves kamasz – Bemutatkozik a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata ( http://korhazlelkesz.hu/).

A DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának indulásakor nagyon sok segítséget kaptunk Artúr atyától és a Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban dolgozó kolleganőjétől, Ocsovainé Zsélyi Ritától, amiért mindig hálásak leszünk.

Artúr atya beszélt személyes érintettségéről, arról, hogyan indult a szolgálatuk 17 évvel ezelőtt, és hogyan „nőtte ki magát”, úgy hogy most 11 kórházban, 6500 betegágy mellett vannak jelen 14 lelkigondozóval és 90 önkéntessel.

A pandémia miatt az önkéntesek most nem tudnak a betegágyak mellett szolgálni, de nem tétlenek, biztos imahátteret jelentenek egy-egy kiválasztott kórházi osztálynak, bekapcsolódnak a betegeknek és kórházi dolgozóknak szánt ajándékok elkészítésébe, és ki-ki saját környezetében próbál a betegek, rászorulók segítségére lenni.

Szó esett az önkéntesek toborzásáról, képzéséről, fogadalomtételéről, képzési napokról, az önkéntesek számára szervezett lelki napokról, közös programokról, az önkéntesek feladatairól. Elhangzott, hogy nem minden önkéntes a betegágy mellett teljesít szolgálatot – van, aki sekrestyés feladatot lát el a kórház kápolnájában szentmisék alkalmával, van, aki bátorító üzeneteket ír a betegek számára, mások zenés áhítat szervezését vállalják, vagy gitárral a kezükben énekelve szereznek örömet a betegágyon fekvő felebarátjuknak.

A Váci Egyházmegyében működő kórházlelkészi szolgálat munkatársai és önkéntesei évente kétszer találkoznak képzési, illetve lelki napokon, amelyek jó alkalmat biztosítanak arra, hogy tanuljanak, megosszák egymással nehézségeiket, örömeiket. Az elmúlt két évben, a szeptemberi alkalmakon szolgálatunk munkatársai is részt vettek, gazdagodtak az előadásokban elhangzottak által.

Artúr atya reményét fejezte ki, hogy a pandémia elmúltával visszaáll a világ rendje, és ismét rendszeresen látogathatnak önkéntes munkatársai, akikre igen nagy szükség van a mindennapokban, hiszen a kórházakban dolgozó 1-1 klinikai lelkigondozó, beteglátogató a legjobb szándéka ellenére sem győzi egymaga ellátni a betegeket.

A képzési esténket a már megszokott módon Tóth László atyának, a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat lelki vezetőjének elmélkedése zárta.

Köszönjük mindkettőjük lelkes, önkéntes munkáját!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

koordinátor

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 001245-20151211101427-01