2021. november 26., péntek 14:49

Ha ti vagytok, mi is leszünk – Bezárták a jubileumi évet a debreceni Szent László Domonkos Plébánián

Ebben az évben a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége kettős jubileumot ünnepelt, a rendalapító halálának és a szerzetesrend magyarországi története kezdetének 800. évfordulójára emlékeztek. A jubileumi évben a magyarországi domonkos közösség számtalan országos és helyi programmal, közös alkalmakkal, kiállításokkal, konferenciákkal, novellaíró pályázattal mutatott rá a rend elmúlt 800 évére.

7M7A9394

A debreceni domonkos rendház tagjai is részt vettek a Debreceni Egyetemen rendezett tudományos konferencián, majd kiállítás megnyitóval és ünnepi szentmisével zárták a jubileumi évet 2021. november 25-én. Bár egy visszatekintő szakasz végére értek, a Vendégségben az Úrnál című szabadtéri kiállítás megnyitása az adventi elcsöndesedés kapujában viszi tovább az embert a Megváltó születésének misztériuma, a reménység felé.

7M7A9442

A kiállítás megnyitója után Andrzej Kostecki OP, a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományának vikáriusa mutatott be ünnepi szentmisét a templomban.

„…nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket…”.

A Jeruzsálem pusztulása című (ld. Lk 21,20-28) evangéliumi szakaszban elhangzott mondatok – „kétségbeesett rettegés”, „… az emberek meghalnak a rémülettől, és a világra zúduló szörnyűségek várásától. Az egek erői megrendülnek” – érdeklődést, kíváncsiságot, vagy félelmet keltenek az emberben – kezdte elmélkedését Andrzej atya, amelynek végkicsengése az arra való bátorítás volt, hogy „…nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket…”.

Akár akarjuk, akár nem, mi is találkozunk az élet veszteségeivel, a szenvedéssel, a halállal. Ez egy riasztó perspektíva is lehet, de mi valójában keresztények vagyunk. Keresztények vagyunk? Igen, vagy nem? – emelte ki a szónok ezt a megválaszolásra váró fontos kérdést.

Azokkal, akik igazán Jézussal élnek, nem történhet olyan baj, amely kétségbeeséshez vezet és megfoszt a reménytől. Még a legnagyobb szerencsétlenség mélyén is meglátjuk, hogy Jézus vezet bennünket. Tudjuk, hogy Isten nem feledkezett meg rólunk, Ő erősíteni, védeni akar, történhet baleset, betegség, halál, vagy a szeretett személy elfordulása tőlünk, mégis van remény.

7M7A9427

Többször elhangzik ebben az evangéliumi szakaszban is: „…nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket…” (Lk 21,28), mert Isten mellettetek, bennetek van.

Jézus arra akar emlékeztetni bennünket, hogy számunkra ez a világ csak egyfajta váróterem, amelyben nem kell szépnek, vidámnak, különlegesnek lenni. Mégis nehéz nem érezni a félelmet. Tapasztaljuk az életünkben a félelemkeltő jeleket. De ez a félelem soha ne bénítson meg bennünket! – bátorított Andrzej atya.

7M7A9436

Az „…emeljétek föl a fejeteket…” buzdítás nem egy alacsonyrendű bátorítás, hanem Isten szavai, Aki a félelemből az életbe, a sötétségből a világosságba hoz bennünket. Mi, keresztények legyünk optimisták, hogy holnap jobb lesz. Nézzünk körül, mennyi szépség, jóság van bennünk és a mellettünk élő emberekben.

Hallottuk már a bölcsességet: „Úgy dolgozz, mintha 100 évig élnél, és úgy imádkozzál, mintha rögtön meghalnál.”  Első olvasásra nem tűnik érdekes perspektívának, de gondoljunk bele, ha most meghalnánk, mit mondanánk az Úrnak az életünkről, tetteinkről?

Úgy kell imádkoznunk, mintha ma kellene beszámolót készíteni Istennek. Mi lenne a kezedben? Mit szeretnél adni Neki? Nem holnap, holnapután, hanem most. Mégis úgy dolgozzál, mintha még 100 évig élnél! Mennyi feladatunk van még – figyelmeztetett a vikárius atya a ránk váró feladatokra.

7M7A9412

A keresztény élet lényege, hogy nem fontos, mikor jön el a „most” ideje, az a lényeges, hogy fel legyünk rá készülve. Rendbe kell tenni az emberi kapcsolatainkat, bocsánatot kell kérni, és még jobban szeretni azokat is, akik nem kedvesek számunkra.

Jézus azt mondja, ha az evangélium szerint élünk, akkor nem kell, hogy a nehézségek félelemmel töltsenek el bennünket, mert ez ígéret, nem pedig fenyegetés.

„A jubileumi évben a Domonkos-rendre tekintettünk. Nem tudom, hogyan alakul a rend élete a jövőben. Nem ígérek semmit, de arra kérlek benneteket, hogy „emeljétek fel a fejeteket!”

Kétségtelen, hogy a szabad és örömteli prédikátorok rendje mindig is lesz. A tegnaphoz és a mához hasonlóan az a vágy fogja vezérelni az embereket, hogy megélhessék és hirdessék azt az egységet, amelyben az első apostoli közösség élt Jézussal.

Isten küldi őket hozzátok, és ha ti vagytok, mi is leszünk. Éppen ezért közös a feladatunk. Nézzetek fel és emeljétek fel fejeteket, mert eljött a megváltásotok! — fejezte be elmélkedését Andrzej Kostecki OP atya.

A szentmisén közreműködtek a Kodály Kórus tagjai.

7M7A9457

Ezt követően Kőrösiné Merkl Hilda irodalomtörténész, a magyar világi domonkos közösség vezetője a magyar rendtartomány jubileumi évében megtartott eseményekre tekintett vissza:

2021. január 17-én, Erdő Péter bíboros főcelebrálásával és a domonkos atyák koncelebrálásával ünnepi szentmisén nyitották meg a jubileumi évet a Szent István Bazilikában.

A következő napon, 18-án, Szent Margit emléknapján a Bonum Televízióban indult el „A domonkos rend fáklyavivői” címmel egy 14 élő adásból álló beszélgetéssorozat a domonkos szentekről. Ennek záróeseménye idén karácsony környékén lesz bemutatva.

Májusban a domonkos családok találkozóját tartották Andrzej atya meghívására Budapesten.

Júliusban a jubileumi év központi ünnepi szentmiséjén vettek részt a Mátyás-templomban Michael August Blume SVD érsek, Magyarország apostoli nunciusa főcelebrálásával. Ezt követően nagyszabású konferenciát rendeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karának dísztermében a Szent István Tudományos Akadémiával együttműködve, amely ünnepi zsolozsmával zárult.

Július 26-29 között új kezdeményezés indult a vasvári domonkos rendházban, ahol domonkos találkozót szerveztek előadásokkal, kiegészítő programokkal egybekötve.

Szeptember 8-án, a Margit szigeten valósulhatott meg Szokolay Sándor zeneszerző álma, aki 1995-ben megélhette azt, hogy színre vitték Margit, a hazának szentelt áldozat című operáját, ezt most az Eucharisztikus Kongresszus hetében a domonkos kolostor romjainak közelében újra bemutatták.

Az események ünnepélyes lezárására Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a domonkos szerzetesek jelenlétében Szombathelyen, a Szent Márton-templomban.

7M7A9449

Az év ezzel formálisan bezárult. December 3-án lesz a Domonkos Rend Magyarországi Tartománya 800 évéről szóló könyv bemutatója Budapesten a Párbeszéd Házában, a jezsuita kulturális központban. Ezt a kötetet a szentmise végén Zágorhidi Czigány Balázs ajánlotta.

A jubileumi év hivatalosan 2022. január 6-án, vízkeresztkor zárul, viszont január 8-án mutatják be az Uránia moziban a Domonkos-rend 800 éves történetéről szóló filmet, melyetmagyarországi, lengyelországi, szlovákiai, olaszországi színhelyeken forgattak, s melynek egyik főszereplője Andrzej Kostecki OP vikárius atya lesz.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A9401
    • 7M7A9403
    • 7M7A9404
    • 7M7A9405
    • 7M7A9411
    • 7M7A9412
    • 7M7A9414
    • 7M7A9415
    • 7M7A9422
    • 7M7A9423
    • 7M7A9425
    • 7M7A9427
    • 7M7A9428
    • 7M7A9431
    • 7M7A9436
    • 7M7A9439
    • 7M7A9442
    • 7M7A9449
    • 7M7A9450
    • 7M7A9457
    • 7M7A9458