2021. november 26., péntek 14:43

Az alkotások személyre szóló meghívást kézbesítenek a mennyei lakomára – Szabadtéri kiállítás várja az elcsendesedi vágyókat a debreceni domonkos plébánián

Vendégségben az Úrnál című szabadtéri kiállítást nyitottak meg a domonkos jubileumi év ünnepélyes lezárásakor november 25-én, a debreceni Szent László Domonkos Plébánia kertjében.

 

A kültéri vándorkiállítás alkotásai a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készültek. A felhívásra több mint 500 alkotás érkezett határainkon innen és túlról, melyek mindegyike szakrális erőtérben született. Debrecenbe, a domonkos jubileumi év zárására, az advent nyitányaként érkezett meg a tárlat, amely elcsendesedésre, lelkünk mélyére, az Úrhoz vezető útra hívja a templomkertbe betérőket.

7M7A9381

A kiállítást Kőrösiné Merkl Hilda irodalomtörténész, a magyar világi domonkos közösség vezetője nyitotta meg.

Az Eucharisztikus Kongresszus reflektorként vetette fényét hitünk nagy misztériumára, a kenyérben és a borban lévő megváltó Krisztusra. A titokhoz nem férkőzhetünk tudással, ismerettel, érzékeinkkel, méréssel. A tudományban, technikában empirikus tapasztalás útján nem jutunk közelebb hozzá. Hitünk nagy titkáról, az élő Istenről van szó, aki legmélyebb vágyunk alanya, életünk célja – fogalmazott Kőrösiné Merkl Hilda a kiállítást megnyitó gondolataiban, majd folytatta: az Oltáriszentség ábrázolása, megjelenítése, intuíciók, szív-hangok alapján történik, valahol lényünk legmélyén törvényszerűen csak részleges, töredékes lehet, de kifejezi Isten iránti és a földön soha be nem teljesedhető vágyunkat a teljesség iránt. Szeretni Istent azonban képesek vagyunk és törekszünk is rá.

Ebből fakad az az igényünk, hogy valamit megragadjunk, megjelenítsünk, lefordítsuk Őt mindennapi életünk nyelvére. Erre tesznek kísérletet a különböző korokban, művészeti ágakban, műfajokban, és ebből a vágyból fakadóan született a Vendégségben az Úrnál című kiállítás is.

Az alkotások felszólítanak bennünket, mélyüljünk, csendesedjünk el, ne csak nézzünk, de lássunk is és ne csak testi szemünkkel, hanem belső látásunkkal is. A kiállítás alkotásai különböző irányzatokat képviselnek, változatos anyagokat, technikákat alkalmaznak. Találhatunk számítógépes grafikát, fotót, olajfestményt, bronzból, kőből, márványból, agyagból készült üzeneteket az Istenről, a teremtettség szépségéről, az életet adó kenyérről, hitünk titkairól.

Az elénk táruló kiállítás valóban isteni gondolatok megvalósításának a színes csokra. Egyéni értelmezések, sajátos istenképek, kiáltó ars poétikák, melyek összeadódva a teljesség egy szeletét képviselik. A művészek mindegyike találkozásról tesz tanúságot, mert az ötlet megszületésétől az alkotás elkészültéig találkoztak az Oltáriszentségben rejtőzködő Krisztussal. Közvetítettek, mondhatni kézbesítettek nekünk egy-egy személyre szóló meghívást a mennyei lakomára.

Ami szép, az igaz, az igazság pedig szabaddá tesz. A veritas a domonkos élet, lelkiség egyik csúcsfogalma, engedjük hatni magunkra az alkotásokat, fogadjuk be és gondoljuk tovább azokat, és akkor gazdagabbak, mélyebbek, elkötelezettebbek leszünk, mint voltunk, amikor ide belépünk. Ezt a változást a kegyelem munkálja majd bennünk, ha engedjük.

Az alkotók, akik mertek a nagy titokhoz, az Oltáriszentséghez közelíteni, alázattal megfogalmazni a kimondhatatlant, provokáltak, sürgettek bennünket, és ez a posztmodern emberre nagyon is ráfér – fejezte be gondolatait Kőrösiné Merkl Hilda.

A kiállítást a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Szent László Domonkos Plébánia szervezte.

A kiállítás kurátora: Fazakas Réka művészettörténész

 

A kültéri tárlat 2022. január 9-ig egész nap megtekinthető, minden nap 9:00-16:00 között a Szent László Domonkos Plébánia kertjében, Debrecen, Füredi u. 6.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A9370
    • 7M7A9371
    • 7M7A9375
    • 7M7A9378
    • 7M7A9380
    • 7M7A9381
    • 7M7A9383
    • 7M7A9385
    • 7M7A9390
    • 7M7A9391
    • 7M7A9392
    • 7M7A9394
    • 7M7A9396
    • 7M7A9399
    • 7M7A9400