2021. november 23., kedd 11:50

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász csoportvezetői találkoztak Nyíregyházán

„Mert ez a Karitász elsődleges feladata: szeretetet sugározni, ezzel átformálni a szíveket és így emberibbé tenni a világot.”
(Frank Miklós, a Katolikus Karitász ujjászervezője és országos igazgatója 1991-2000 között)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász csoportvezetőinek találkozóját rendezték Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan november 20-án, Nyíregyháza-Borbányán, a Szent László Plébánián.

DSCN1984 1

A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Csordás Gábor plébános, az egyházmegye karitászigazgatója mutatott be, Horváth János kállósemjéni plébános koncelebrálásával.

Gábor atya elmélkedésében Szent Erzsébet példamutató életét szemléltette, aki annak ellenére, hogy királynő volt, minden élethelyzetében a szegényeket szolgálta, a szeretetet sugározta. Krisztust látta az elhagyatottakban, betegekben, szegényekben, ágyába fektette a leprás koldust, és amikor férje mérgesen kérdőre vonta, Jézust látta az ágyában feküdni.

A Karitász tagok feladata nem elsődlegesen az adományosztás, hanem Szent Erzsébet példája nyomán a lelki szegények  felkarolása, az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása is. Jézus magára vonatkoztatva fogja majd számon kérni, hogy „amikor szomjas voltam, adtatok-e innom, amikor ruhátlan voltam felruháztatok-e…”  

A szentmisében Gábor atya megemlékezett az utóbbi évben és az idén elhunyt Karitász vezetőkről, önkéntesekről is.

DSCN1993 1

A szentmise után a karitászigazgató néhány gondolatban beszélt a szervezet szolgálatáról, szerepéről, jelentőségéről, gyakorlati útmutatóval látta el a vezetőket és mivel eddig még nem adódott lehetőség ilyen összejövetelre, az önkéntesekkel együtt megköszönte Mészáros László előző karitászigazgatónak a munkáját. Továbbá most került sor arra a kitüntetett feladatra, hogy átadhassa Gábor Istvánné Marika néninek, jánkmajtisi karitász önkéntesének munkája elismeréseként a 2020-ban kapott Caritas Hungarica Díjat.

DSCN1998 1

Idén 90 éves a Katolikus Karitász, ebből az alkalomból a 90 évet betöltött önkéntesek oklevélben részesülnek. Egyházmegyénkben két önkéntest szerettek volna köszönteni, de sajnos Kundrák András bácsi a díj átadása előtt elhunyt, Linzenbold Imréné Annuska néni pedig betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést.

Gábor atya megköszönte a Jubileumi rajzpályázatra beérkezett alkotásokat is, amelyek közül az első három legjobban sikerült rajzot beküldték a Katolikus Karitászhoz, és az ottani zsűrizés alapján az országos három legjobb értékes ajándékban részesül. Az egyházmegyénkből beérkezett rajzokat kiállításon is megtekinthetjük majd, erről később adunk tájékoztatást.

Az előadás után a karitász önkéntesek kiscsoportokban osztották meg tapasztalataikat, amelyekkel egymás segítségére lehettek a nehézségekkel küzdőkért, rászorulókért végzett munka során.

Ezen a találkozón már a másnap ünnepélyesen beiktatott leveleki Karitász csoport tagjai is jelen voltak Lengyel József plébánosukkal együtt.

A program adományosztással zárult, az önkéntesek kukorica- és zöldborsó konzervet, fabrikettet vihettek a rászoruló családok részére, valamint a közelgő „Egymillió csillag a szegényekért” akcióhoz szükséges gyertyákat is megkapták.

Ezt követően a jelenlévő önkénteseket tájékoztatták az országosan is elinduló adventi karitászprogramokról, amelyekbe egyházmegyénk is bekapcsolódik.

 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász

 

 Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • DSCN1979-1
    • DSCN1981-1
    • DSCN1982-1
    • DSCN1984-1
    • DSCN1988-1
    • DSCN1989-1
    • DSCN1993-1
    • DSCN1998-1
    • DSCN2004-1