2021. szeptember 29., szerda 15:06

Legyél te is élelmiszermentő! – Debrecenben, a Szent József köznevelési intézményben indították el az élelmiszermentő iskolai programot

Szeptember 29-én az ENSZ kezdeményezésére-életre hívott  élelmiszerpazarlás elleni világnap célja a világszerte termelt élelmiszer hulladék csökkentése. Ehhez a naphoz kapcsolódóan különleges iskolai program kezdődött el, amelyet a debreceni Szent József katolikus köznevelési intézményben nyitottak meg.

„Földünkön évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ez az emberi fogyasztásra előállított élelem több mint egyharmada, és megközelítőleg 750 milliárd dollár veszteséget jelent.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) becslései szerint az élelmiszerveszteség és élelmiszerkidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8%-ért felel a világon. A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék 2/3-a kommunális hulladékként végzi, amely környezetünk szempontjából a legkedvezőtlenebb hulladékkezelési megoldás.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez azt jelenti, hogy minden élelmiszervásárlásra szánt 100 Ft-ból 10-11 Ft a szemétben végzi. Ha a kidobott élelmiszerek arányát csak 10%-kal tudjuk csökkenteni, 9 milliárd forint marad a lakosság pénztárcájában. Nemzetközi tapasztalatok alapján akkor leghatékonyabb a szemléletformálás, ha már gyerekkorban elkezdik a helyes magatartásformák oktatását” – olvashattuk a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület sajtóközleményében, amely egyesület is azon dolgozik, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe.

Az egyesület ezen elgondolásból, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Maradék nélkül Munkacsoportjával közösen a 2021/2022-es tanévben a debreceni katolikus intézményben indította el iskolai programját.

Ennek keretében a diákok Csekéné Csente Edit és Szombathy Zsuzsanna, az Élelmiszermentő Egyesület munkatársainak bemutató óráin vettek részt. Az előadásokon a tanulók megtanulhatták a környezettudatos szemléletmódot, és azokat a helyes technikákat, melyeket továbbadva a szüleiknek, családtagjaiknak jelentősen csökkenthetik a családjuknál keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

7M7A8242

Az előadások után dr. Bódis Zoltán a katolikus intézmény vezetője várta a diákokat a díszteremben, bátorítva őket az élelmiszermentésre, újrahasznosításra, majd egy plakátkiállítást tekintettek meg közösen, amely számokban, képekben is bemutatta az élelmiszermentés lehetőségeit.

Az intézményvezető gondolataiban arra figyelmeztetett, hogy mindannyian érintettek vagyunk az élelmiszerpazarlásban, még ha nem is szándékosan tesszük azt. Vásárlási szokásainkból hiányzik a kellő tudatosság, fölösleges élelmiszereket halmozunk fel.

Az élelmiszermentéskor nemcsak magát az élelmiszert, hanem a környezetet is megmentjük – hangsúlyozta az intézményvezető, majd azt is elmondta, hogy Ferenc pápa a meggyónandó bűnök közé tette a környezet ellen végrehajtott rossz cselekedeteket, a környezetszennyezést, mert a teremtéskor Isten az emberre bízta a világot, hogy „művelje és őrizze” (Ter 2,15) azt.

Bódis Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerek előállításában a mezőgazdasági munkától kezdődően nagyon sok munkafázissal találkozhatunk. Egy szelet kenyér elkészítését egy éves komoly munka előzi meg. Ha egy falat kenyeret eldobunk, akkor a termelésben részt vevő emberek munkáját dobjuk el. A régi paraszti gazdaságban alig-alig volt hulladék, annak minden elemét felhasználták, állatokkal megetették. Mindig csak annyit szabad felhasználnunk, amit valóban elfogyasztunk.

Majd a Szentírásban olvasható kenyérszaporítás csodájára emlékeztette a diákokat, hangsúlyozva, hogy ott is összegyűjtötték a maradékot, miután az emberek jóllaktak (ld. Jn 6,1-14). Előfordul tehát, hogy az étkezések után maradék keletkezik, de nem törvényszerű, hogy az a szemetes kosárba kerüljön. A maradékot mindig össze kell gyűjteni és később elfogyasztani, vagy más formában új ételt kell készíteni belőle – fogalmazott az igazgató, majd ezt példával is igazolta. A diákok a tanáraik segítségével igazi gasztronómiai különlegességet sütöttek a szalagavatóról megmaradt pogácsákból, almákból és egyéb zöldségfélékből, amelyet a program megnyitóján mindenki megkóstolhatott.

A sikeres nap tevékeny szeretettel zárult. A délutáni órákban a diákok közreműködésével a kereskedelemben megmaradt élelmiszert osztottak szét a rászorulóknak a debreceni a Szent István-templomban.

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 1
    • 7M7A8189
    • 7M7A8191
    • 7M7A8192
    • 7M7A8199
    • 7M7A8210
    • 7M7A8214
    • 7M7A8217
    • 7M7A8218
    • 7M7A8220
    • 7M7A8235
    • 7M7A8242
    • 7M7A8248