2021. augusztus 17., kedd 14:12

Emlékkötetet és fotóalbumot adtak ki a debreceni reformátusok és katolikusok gondozásában a pápalátogatás 30. évfordulójának emlékére

A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye, a debreceni Szent Anna Főplébánia és a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára tervezett három napos – 2021. augusztus 16-18-ig tartó – gazdag, ünnepi programsorozata, és Szent II. János Pál pápa-szobor állítása mellett a különleges alkalomra két kiadványt is megjelentetett.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kiadásában megjelent Hogy legyenek eggyé – Emlékkönyv Szent II. János Pál pápa debreceni Látogatásának 30. évfordulójára” című emlékkötet a pápalátogatás szemtanúinak a visszaemlékezéseit, a sajtóban is követhető felkészülési napokról és magáról az eseményről szóló beszámolókat, az utólagos visszhangot, valamint fotókat is tartalmaz. A Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki hivatalával közös kiadásban megjelent, a „Kiengesztelődés koszorúja” című fotóalbum Hapák József fotóit tartalmazza.

Az alábbiakban dr. Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános az emlékkötetet és dr. Fekete Károly református püspök a fotóalbumot mutatja be.

 DSC7177

Hogy legyenek eggyé – Emlékkönyv Szent II. János Pál pápa debreceni Látogatásának 30. évfordulójára

Az emlékkönyv 3 részből és egy fényképalbumból áll.

Az 1. rész II. János Pál pápa életútját mutatja be, majd elénk tárja a világjáró pápa apostolkodásának stílusjegyeit, végül képet alkot a Szentatya debreceni látogatásának vatikáni és hazai előkészületeiről.

A 2. rész bemutatja lépésről lépésre a Szentatya debreceni látogatásának minden mozzanatát azzal kezdődően, hogy augusztus 18-án kevéssel 17 óra előtt szállt le a pápát és kíséretét szállító helikopter a Nagyerdei Stadion déli kapujához közeleső területen. Ebben a fejezetben olvashatjuk a teljes ökumenikus igeliturgiát, a vendéglátó Kocsis Elemér református püspök köszöntő beszédét és a Szentatya elhangzott homíliáját, valamint a Gályarab-prédikátorok emlékoszlopa megkoszorúzásához vezető sajátos fejleményeket.

 DSC7113

Ez a rész tartalmazza továbbá 21 római és görög katolikus, valamint református szemtanú élményszerűen megírt visszaemlékezését.

A 3. rész időrendi sorrendben gyűjti össze a pápalátogatás Debrecen kultúrájában és hitéletében megérett áldásait, valamint ismerteti, milyen lelki táplálékhoz juthat, és milyen szellemi útravalót kaphat II. János Pál pápa köztéri szobrának szemlélője.

Az emlékkönyv zárszava egy latin nyelvű elégia Szent második János Pál kegyes emlékezetére címmel. A rövid elégiát nehéz hitelesen lefordítani, különösen disztichonban (hisz akkor már műfordítás lenne, tehát más vers). Gondolatai abból az ihletből táplálkoznak, amelyet „magyar-lengyel szívű” szerzője hitelesen él át:

„Téged minden nép dicsér, engedd meg ezt barátként a pannoniai Krisztus-hívőknek is! / Hiszen te a lengyelek ékessége és (a sírig) odaadó barátja vagy, ki Máriához méltón halálig követted Őt. / Mennyire örül gyönyörű Anyánk, Polonia, s énekel téged a legfelső Királyhoz méltón dicséretekkel. / Veled együtt harcolunk, Mária népe, gyakran küzdve karddal és örvendve borral (ahogy megszoktuk). / Előttem egyetlen pápa sem múlhat felül Téged, mert mind tekintélyben, elfogadottságban különb voltál.”

Az emlékkönyv utolsó egysége a pápa debreceni látogatásáról készült válogatott fényképfelvételeket és a látogatással kapcsolatos dokumentumokat tartalmazza.

  DSC6932

A kiengesztelődés koszorúja

Hapák József debreceni fotóművész jelen volt ezen az eseményen és 23 fotóval megörökítette a pápalátogatás eseményét II. János Pál pápa a Nagytemplomba belépésétől a koszorúzás mozzanatáig. „A kiengesztelődés koszorúja” című kiadvány angol és magyar nyelven jelent meg, tartalmazza a két jelentős beszédet: Kocsis Elemér református püspök és II. János Pál pápa beszédét is.

A címlapon annak az emlékéremnek a két oldala látható, amelyeket a református egyház készíttetett a pápalátogatás alkalmából. Az érem egyik oldalán II. János Pál pápa profilja látható, aki imádkozó mozdulattal tekint Szűz Mária és Jézus Krisztus ábrázolására, Isten, áldd meg a magyart! - felirattal. A másik oldalon a református egyház címere látható a felekezetre jellemző kehelyábrázolással és az ökumené jelképével – az egyház hajójával – fölötte ökumené jelmondattal. Ez a szimbólum a lakott föld kereszténységét jelöli. Itt a II. János Pál pápa látogatása Debrecen 1991 felirat olvasható.

A felekezetek a belső kiadványokkal a testvéregyházak képviselőit ajándékozzák majd meg az évforduló alkalmából.

 

***

Mint ismeretes, II. János Pál pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án Debrecenbe is ellátogatott, Ökumenikus Találkozón vett részt a debreceni református Nagytemplomban. A pápa az ott elhangzott nagy hatású beszédében kiállt a katolikus egyház elkötelezetten képviselt egységtörekvései mellett. Az ökumenikus találkozó záró mozzanatán, a Krisztusban hívő katolikusok és reformátusok kiengesztelődése jegyében koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

Ünnepi programsorozatunk következő alkalmai:

2021. augusztus 17., kedd – Debreceni Református Nagytemplom

18:00 – Ökumenikus igeliturgia – Debreceni Református Nagytemplom

Az igeliturgián II. János Pál 30 évvel ezelőtt elhangzott beszédét olvassák fel, valamint közösen elimádkozzák a látogatáskor elmondott szentírási részleteket.

19:00 – A Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzása – A Nagytemplom mögötti Emlékkert

 

2021. augusztus 18., szerda – Debreceni Szent Anna-székesegyház

17:15 – Énekelt rózsafüzér

18:00 – Hálaadó szentmise

A szentmise főcelebránsa: dr. Ternyák Csaba egri érsek (Ternyák Csaba érsek Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül volt a Szentatya munkatársa.)

19:00 – Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrának megáldása – A székesegyház lépcsőterasza

 

Fotó: Szabó Dávid/Öröm-hír sajtóiroda

Kovács Péter/haon.hu

reformatus.hu

 

Kovács Ágnes

Örömhír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 238595758_4639972506053620_1964536814523497458_n
    • _DSC6932
    • _DSC7113
    • _DSC7177