2021. július 29., csütörtök 11:16

Nyitóünnepség és szentmise a NEK-en

Hármas ünneppel kezdődik szeptember 5-én a Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Nagyszerű művészek vállalták el a felkérést, hogy fellépjenek a felvezető programban.

Az év katolikus eseménye

Magyarország 83 év után rendezheti meg ismét a világeseményt, amely előtt nagyszabású zenés-táncos nyitóünnepséggel tiszteleg. A kongresszusok száznegyven éve íródó történelmében eddig 26 ország adott otthont a kongresszusnak, mindössze 11 ország tehette meg ezt egynél több alkalommal.

Ünnepeljünk együtt!

Az esemény különlegessége, hogy 83 év után nyílik ismét lehetőség arra, hogy a világesemény szentmiséjén legyen valaki elsőáldozó. Több mint 1200 gyermek itt veheti első alkalommal magához az Eucharisztiát. Ez az alkalom egyben az esztergom-budapesti főegyházmegye katolikus iskoláinak Veni Sancte-, azaz tanévnyitó szentmiséje is. A nyitóünnepségre és a szentmisére a beléptetés szeptember 5-én 12 óra 30-tól kezdődik. Az ingyenes esemény nem regisztrációhoz kötött, azonban ajánlott az előzetes helybiztosítás miatt.

Műfajteremtő művész

A szentmisét megelőzően nagyszerű énekes és zenés programokat hallhatunk. Fellép Rákász Gergely, aki 15 évesen az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. Több mint ezerötszáz fellépése volt már az USA-ban és Európában. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Új műfajt teremtett, amelyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekkel ismertette és szerettette meg a komolyzenét. A zenész nevét viselő alapítvány rendszeresen szervez a határon túli magyarok lakta településekre koncerteket.

Príma iskola

A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola AMI és Zeneművészeti Szakgimnázium évszázados múltra visszatekintő intézmény, amely a Kodály-módszer és névadójának pedagógiai szellemiségében neveli kisgyermekkortól a fiatal felnőttkorig a zene szeretetére a tanulókat. Az intézményben folyó szakmai munkát 2011-ben Príma Primissima-díjjal ismerték el. Az iskola növendékei évente mintegy 300 hangversenyt adnak. 2018-ban került az intézmény egyházi fenntartás alá.

A zenész sokkszerű megtérése

A Weiner Leó fúvós kvintett műsora után Szikora Róbert lép fel. Az ismert zenész a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke. Gyermekként hittanra is, templomba is járt. Befutott zenészként elmerült mindabban, amit az élet kínál egy rockzenésznek. Aztán az 1970-es évek elején a siófoki nagytemplomban visszatalált Istenhez. „A megtérésem pillanata sokkszerű volt, mert nem természetes, hogy a Jóisten utánad nyúl, de velem ezt tette, nehogy végleg elmerüljek. Én pedig igent tudtam mondani neki és megígértem, hogy ezentúl másként fogok élni” – idézte fel a történteket a zenész.

Istenélmény sorokba zárva

Ezután egy újabb hírnök, Lackfi János tanúságtétele hangzik el. Az író, költő, műfordító, szerkesztő felnőtt megtérő, a jegyesoktatása során talált rá hitére, azóta áthatja művészetét. Az irodalmat a párbeszéd terepének tekinti. Írásaiban elsősorban saját istenélménye köszön vissza. Botladozó, átlagos valakiként jellemezte egy ízben magát, akinek forró tapasztalata van arról, hogy „nagyon szeret az Isten”. Természetesen ő ezt próbálja viszonozni és arra is vállalkozik, hogy a szeretet-áramlást megpróbálja közvetíteni az emberek felé.

Kapaszkodó

A kongresszus első napján hallhatjuk Baricz Gergőt is. Az erdélyi származású zenész, dalszerző szintén a kongresszus egyik hírnöke. 2011-ben egy televíziós tehetségkutató műsorban a harmadik helyen végzett. Az ország ekkor ismerte meg sokszínű tehetségét, így vált megannyi fiatal példaképévé. A Hargita megyei Borzont szülötte ma is „Dicsértessék a Jézus Krisztus!” köszöntéssel üdvözli édesapját és a faluközösségének idősebb férfi tagjait. A zenész úgy látja: „A világ nem véletlenek alapján működik, s mindenre van válasz, amelyekben maga az Isten jelenik meg. Mivel hiszek a létezésében, amikor nem tudom ésszel megmagyarázni a dolgokat, a hitbe kapaszkodok.”

Évezredes örökség

Magyarország, Mária országa címmel láthatjuk majd a nagyszabású nyitóműsort, amelyet Káel Csaba rendez. A Kárpát-medence magyarságát és keresztény hagyományait mutatja be a produkció, amelyben megjelennek a tájegységek népviseletei. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mellett színpadra lépnek budapesti és vidéki amatőr és profi táncegyüttesek, hagyományőrző tánccsoportok is. A zenei programot Gőz László szerkeszti, a megnyitó koreográfusai: Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vince Zsuzsa.

Nyitó szentmise elsőáldozással

A színpadi program után a pápai legátus által celebrált, elsőáldozással egybekötött nyitó szentmisén vehetünk részt. Hallhatjuk a Katolikus Iskolák összkarát, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és más gyermekkarok közreműködésével. Zenei szolgálatot végez a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium zenekara.

Fontos információk

Áldozásra minden szektorban lesz lehetőség! Az eseményen szinkrontolmácsolást biztosítunk, az ehhez szükséges rádiófrekvenciát mobiltelefonunk segítségével érhetjük majd el. A Hősök terét és környékét a lezárások miatt közösségi közlekedéssel és gyalog érhetjük el a legegyszerűbben. Az akadálymentes közlekedést biztosítjuk, az előre regisztrált személyek külön szektorban foglalhatnak helyet. A rendezvény helyszínén akadálymentesített és hagyományos illemhelyek lesznek.

Szeretnék ott lenni, de nincs internetem…

Telefonon is lehet jelentkezni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyilvános, ingyenes rendezvényeire: a nyitó és záró szentmisére, valamint a szombati misére és a körmenetre. A világeseményre szóló jegyekkel utazási kedvezményt vehet igénybe! Egyéni és csoportos jelentkezést is fogadunk - munkanapokon 10 és 17 óra között - a +36 1 955 5823 telefonszámon.

***

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (szeptember 5-12) rendezvényeire egyházmegyénkből már több mint 1000 fő jelezte szándékát a regisztrációs rendszerben, beleértve papjainkat is, akik szolgálatukkal is fogják kísérni a Kongresszus eseményeit. Készülnek az elsőáldozók Debrecenben, Nyíregyházán, Hajdúszoboszlón, Újfehértón, Geszteréden és Demecserben is a szeptemberi elsőáldozással egybekötött nyitómisére, folyamatosan zajlik a ministránsok jelentkezése, akik országos találkozójukon vehetnek részt a NEK keretében, valamint a 15-30 év közötti fiatalok regisztrációja, akik a Forráspont Ifjúsági Esten lehetnek részesei a tevékeny és tanúságtevő szeretet erejének. A készület tehát jelenleg is folyik, és várják a további regisztrálókat a NEK honlapján, a www.iec2020.hu oldalon.

 

Forrás: www.iec2020.hu

Fotó: Pixabay, NEK

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • hosok-tere-800x445