2021. június 25., péntek 18:41

„Járj előttem és légy tökéletes!” – Palánki Ferenc megyéspüspök a végzős diákokhoz szólt a ballagással egybekötött szentmisén, Nyíregyházán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményének végzős diákjaihoz szólt június 25-én, Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban bemutatott ballagási szentmisén. A főpásztor homíliájában a tökéletesség filozófiai értelméről, az annak ellenére szeretetről, a szabadságról, elköteleződésről, hűségről elmélkedett, amely üzenet megszívlelendő, akár egy életprogram vezérelvének is tekinthető az életbe induló fiatalok részére.

 12

„Járj előttem és légy tökéletes!” (Ter 17,1). Ábrahám 99 éves volt, amikor az Úr erre utasította őt. Nektek 18-19 éves korotokban mondja ugyanezt az Úr rajtam keresztül, a világ pedig azt sugallja, azt akarja elhitetni, hogy tökéletesek vagytok, úgy ahogyan vagytok, és arra buzdít, hogy valósítsátok meg önmagatokat – kezdte elmélkedését a főpásztor, majd az isteni igazság mellett kiállva erősítette a fiatalokban azt, hogy nem tökéletesek, mert akkor nem hangzana el az isteni felszólítás: „… légy tökéletes!” Mit is jelent ez? A Jóisten végtelenül szeret tökéletlenségünkben is. Az szeret igazán, aki a tökéletlenségünkkel együtt, vagy talán annak ellenére, mégis szeret bennünket – fogalmazott.

03

„Ha meg akarsz tanulni így, isteni módon szeretni, akkor a másik embert, a szintén nem tökéletest – a majdani házastársadat, a családodat, szeretteidet, azokat, akikkel találkozol – annak ellenére, mégis szeresd!

Isten utasítása tehát nem más, mint egy meghívás a növekedésre, fejlődésre, formálódásra. Ne elégedj meg önmagaddal, ne add föl az álmaidat, az elképzeléseidet, de tudd azt, hogy egyedül nem fog menni. Kell hozzá az Isten kegyelme, segítsége, tudd, hogy kihez fordulj.

Az ember bűnös állapotában menthetetlen. Ennek jelképe a leprás, aki odament Jézushoz, alázattal leborult előtte, és így kérlelte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem” (ld. Mt 8,1-4). Ez kifejezi, hogy Jézus képes meggyógyítani bennünket, de ha valami miatt nem akarja, azt is el kell fogadni. Menthetetlen állapotunkban rá kell bízni magunkat Jézusra, és nagy alázatossággal kell hozzáfordulni.

Ez a helyes emberi magatartás Isten felé. Minden élethelyzetben megtapasztaljuk az Ő segítő kegyelmét. Van-e bátorságunk rábízni magunkat, kérni a segítségét az Ő tetszése szerinti formálódásunkra? Ez az embertől egy döntést igényel.

04

Sok lehetőség, gazdagság van bennetek. A szabadság nem a függetlenséget, és a szabályok nélküli életet jelenti. Sikereink, céljaink eléréséhez kell az emberi akarat is, de önmagában kevés. Akkor vagy sikeres, ha képes vagy szeretni, döntést hozni, elköteleződni valaki és valami mellett. Mert az igazi szabadság ezt jelenti.

Arra vagy szabad, amire elkötelezted magad, és annyira vagy szabad, amennyire elkötelezted magad. Ha teljesen elkötelezed magad a házasság, vagy a papi- szerzetesi hivatás mellett, minden mástól szabaddá válsz. De ha nem teljes az elköteleződésed, akkor mások megkötöznek és csökkentik a szabadságodat. A szabadság megélésének első lépése a döntés, utána a hűség szabadsága, amikor valaki képes odaáldozni az életét. A leprás jó helyre fordult, menthetetlen volt az élete, de hitt Jézusban, aki azért jött erre a világra, hogy megmentsen. Jézus így válaszolt neki: „Akarom, tisztulj meg” (Mt 8,3). Ez azt jelenti: akarom, hogy élj, örökké élj, járj előttem és légy tökéletes!

A tökéletes filozófiai értelemben azt jelenti, hogy mindenki alkalmas arra, amire teremtve van. Te mire vagy teremtve, téged mire szánt az Isten? A szeretetre. Ha alkalmas vagy a szeretetre, akkor valóban a tökéletesség útján jársz.

10

Erre a nagy kalandra hívott meg Isten, és nem hagy magadra, hanem várja, hogy újra és újra megszólítsd Őt. Amikor előtte jársz és képviseled, amikor a szeretetét hordozod a földön és osztod meg másokkal, az Ő szeretetével szeretsz. Ekkor azt a tökéletességet valósítod meg, amire ő meghívott és amihez erőt ad. Hiszen így szól rajtad keresztül másokhoz is: Jó hogy vagy, akarom, hogy legyél, hogy élj, hogy örökké élj! – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.”

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zagyva Klára tanár, sajtóapostol

  • Galéria:
    • 01
    • 02
    • 03
    • 04
    • 05
    • 06
    • 07
    • 08
    • 09
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14