2021. május 14., péntek 14:20

Sikeres IDŐSÜGYI REFERENS vizsgát tettek a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai

A Családbarát Ország Nonprofit Kft. (CSBO) EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 – azonosítószámú Családbarát ország megnevezésű kiemelt projekt keretében, a beteglátogató munkatársak IDŐSÜGYI REFERENS szakmai végzettséget szereztek.

Ha családra gondolunk, sok esetben csak a szülők és gyermekek jutnak eszünkbe – pedig az idősek éppúgy a családok részét képezik, mint a fiatalok. Ezt a szemléletet szeretné erősíteni a Családbarát Ország Nonprofit Kft. is: a szervezet kiemelt célja, hogy az idősek nyugdíjas éveiket aktívan tölthessék, valamint, hogy megakadályozzák az elmagányosodást, és erősítsék a generációk közötti együttműködést. Ezért indította el a CSBO az idősügyi referensek képzését.

A száz órás tanfolyam célja olyan szakemberek képzése volt, akik hozzájárulnak a helyi aktív időseket segítő programok előkészítéséhez és lebonyolításához. A jórészt modern, távoktatási formában (e-learning) megvalósuló képzés 30 elméleti és 70 gyakorlati órából állt. A hagyományos oktatással szemben sokkal nagyobb mértékben építettek a résztvevők önálló tanulására, de emellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektettek.

„Felelősségvállalás, pontosság, precizitás, empátia, együttműködési és problémamegoldó készség – talán ezek a legfontosabb kompetenciák, amire szükségük lesz az idősügyi referens képzésen résztvevőknek” – így nyilatkozott Kisdi Réka, a CSBO képzési alprojekt vezetője, a képzés szervezője, amikor elindították ezt a képzést.

A képzés négy modulból állt:

I. Aktív idősödés és mentálhigiéné - bemutatja az időskor fiziológiai és lélektani jellemzőit, az élethosszig tartó személyiségfejlődés szakaszait, az időskori életfeladatokat, a prevenció és lelki egészségvédelem alapjait, a sikeres, méltó idősödés útjait.

II. Közösségfejlesztés, hálózatépítés, önkéntesség - bemutatja a közösségfejlesztés szemléletmódját, folyamatát, céljait, a hálózatépítés gyakorlati módszereit, valamint a közérdekű önkéntes tevékenység szabályait, elősegítésének útjait.

III. Az aktív időskor környezete - ismerteti az idősügyi programok jogi kereteit, a települési önkormányzat idősekkel kapcsolatos feladatait, a szociális és egészségügyi ellátórendszer felépítését, működését.

IV. Idősbarát programok tervezése, megvalósítása - bemutatja az idősügyi referens szerepét, feladatait, az idősbarát programok előkészítésének, tervezésének, megvalósításának lépéseit.

A képzés, amely 2020 októberében jelenléti képzésként indult, a járványhelyzetre való tekintettel, online formában zárult, a Microsoft Teams rendszeren keresztül, így a járvány ideje alatt még biztonságosabb volt a képzésen való részvétel. A záródolgozatok leadását követően ( egy Idősügyi Programtervet kellett összeállítani ), szóbeli vizsgán adtak számot a tudásukról a résztvevők.

Az oktatás végső célja az volt, hogy a képzést sikeresen elvégzők képessé váljanak aktívan hozzájárulni a helyi aktív idősödést segítő programok előkészítéséhez, szervezéséhez. Fel tudják ismerni az időskori életkori sajátosságokból adódó speciális szükségleteket, el tudjanak igazodni a programok jogi környezetében, jogkövető módon tudjanak részt venni az idősügyi programok szervezésében. Képesek legyenek hatékonyan együttműködni a települési önkormányzat illetékes szakembereivel, valamint azokkal a helyi civil szerveződésekkel, melyek az aktív idősödés feladataiban szerepet vállalnak.

„Röviden tehát, az idősügyi referensek abban segítenek majd, hogy az idősek nyugdíjas éveiket aktívan tölthessék, valamint, hogy megakadályozzák az elmagányosodást, és erősítsék a generációk közötti együttműködést” – összegezte a képzés szervezője.

Ehhez persze a képzés során igen sok ismeretet és kompetenciát kellett elsajátítaniuk a jelölteknek, akiknek ismerniük kell az időskor fiziológiai és pszichológiai jellemzőit, valamint a leggyakoribb időskori pszichiátriai betegségeket, az idősügyi programok jogi kereteit, vagy a magányosság legfőbb okait, a megelőzést és kezelést segítő programokat. Kiemelten kell kezelniük az idősek sérülékeny csoportjait, a demenciában, az önelhanyagolásban, vagy a jövedelmi szegénységben szenvedőket, képesnek kell lenniük ezen problémák felismerésére, és tudniuk kell, hová fordulhatnak további szakmai segítségért.

Bár a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai nem idősügyi referensként tevékenykednek, a megszerzett tudás, az ismeretek, amellyel gazdagodtak, jól alkalmazhatóak a betegágyak mellett és a hozzátartozókkal való beszélgetések során is, de ki-ki saját életében hasznosítható információkat is kapott.

Szeretettel ajánlom az olvasók figyelmébe a demenszia.hu oldalt, ahol számos praktikus, a mindennapokban hasznos ismeretet találhatunk a demenciával kapcsolatban!

https://demenszia.hu/

https://www.facebook.com/demenszia

 

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Kereszeny_idosgondozas___lelkigondozas_948481911375180