2021. május 01., szombat 11:09

Aki nekünk a Szentlelket elküldte (ld.: Mk 1,15) – A Szent László Imaszövetség májusi elmélkedésének titka

Mikor elérkezett pünkösd napja, mindannyian együtt voltak, ugyanazon a helyen. Hirtelen zaj támadt az égből, olyan, mint a heves szélvész zúgása. Betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd pedig szétoszló nyelvek jelentek meg nekik, olyanok, mint a tűz, és leereszkedtek mindegyikükre. Ekkor mindnyájan beteltek Szentlélekkel és különféle nyelveken kezdtek beszélni, amint a Szentlélek megadta nekik, hogy szóljanak. (ApCsel 2,1-4)

Pünkösd elbeszélését Lukács evangéliumának folytatásában, az Apostolok Cselekedeteiben olvashatjuk. Ez a bibliai könyv azt mutatja be, hogyan terjedt Isten Igéje az egész világban az apostolok munkája nyomán.

Azonban az Apostolok Cselekedetei központi szereplői nem is igazán az apostolok, hanem a Szentlélek. Még a könyv legelején leírják azt, hogyan töltötte be az apostolokat a Lélek, majd a történet folyamatos kibontakozásánál látjuk, hogy a Lélek irányítja az egyes döntéseket, történéseket. Milyen szép arról olvasni, hogy az apostolok minden fontos döntésük előtt kérték a Lelket, hogy mutasson nekik utat, adjon nekik tanácsot. Jó arról is hallani, hogy folyamatosan figyelték azt, hogy a Szentlélek mire indítja, hogyan irányítja őket a mindennapok folyamán. Az apostoloknak eleven, élő kapcsolatuk volt Isten Lelkével – ezt olyan jó lenne eltanulni tőlük!

Hányszor meg hányszor imádkozunk úgy, hogy valamilyen problémánkat, nehézségünket visszük az Isten elé. Könyörgünk, kérünk tőle, hogy oldjon meg nehézségeket, szóljon bele problémás élethelyzetekbe. De vajon szoktuk kérni a Szentlelket is?! Szoktuk kérni azt, hogy adjon nekünk értő szívet arra, hogy megértsük, hogy Ő mit szeretne tőlünk? Szoktuk kérni az Isten Lelkét, hogy nekünk is mutassa meg a helyes utat, a jó döntéseket, az isteni tervet és akaratot az életünkben?!

Amikor arról elmélkedünk, hogy Isten elküldte nekünk a Szentlelket, akkor igazából annak örülhetünk a legjobban, hogy az Isten nem hagyott egyedül bennünket, mert nekünk adta a Lelkét, aki próbál minket vezetni. Szeretnénk kérni ezt az isteni pártfogást és útmutatást az életünkre! Az apostolok példájából láthatjuk, hogy a Lélek óriási munkát végzett, és sikerült elterjeszteni az Isten létének tényét az egész világra. Kérjük mi is ezt a Lelket, hogy Isten a mi életünkön keresztül is óriási tetteket vigyen valóban végbe a világban!

***

A Szent László Imaszövetségbe – 2021. február 24-ig – 1050 imádkozó kérte felvételét. Amint ismeretes, főpásztorunk, Palánki Ferenc püspök atya 2019 advent első vasárnapján alapította meg a Szent László Imaszövetséget azzal a céllal, hogy a tagjai minden nap imádkozzanak el egy tized rózsafűzért, és elsőcsütörtökönként vegyenek részt szentségimádáson, amelyet egyházmegyénk papjaiért és új papi hivatások születésért ajánlanak fel. A szentségimádást el lehet végezni akadályoztatás esetén a hét bármelyik napján is.

Szeretettel kérünk mindenkit, hogy népszerűsítsék ezt a kezdeményezést, és szorgalmazzák a hívek belépését az imaszövetségbe. Híveink ilyen formában is kifejezhetik, hogy felelősségteljesen szívükön viselik a papi hivatások szolgálatát egyházmegyénkben. Az aktuális tized rózsafűzért az imaszövetség szándékával a szentmisék előtt a hívek közösen is elimádkozhatják.

Itt, az egyházmegye honlapján, és a Facebook felületünkön az adott hónapban imádkozandó tizedről szóló elmélkedést tesszük közzé.

 

Németh István atya

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Pünkösd