2021. május 01., szombat 10:55

„SZENT JÓZSEF – AZ APAI SZÍV” – Munkás Szent József liturgikus emléknapjára értékelték az egyházmegyei rajzpályázat alkotásait

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye „SZENT JÓZSEF – AZ APAI SZÍV” címmel hirdetett rajzpályázatot az egyházmegye területén élő óvodás és általános iskolás korú gyermek részére Szent József-év alkalmából. A felhívásra 300 gyermek mélyült el Szent József alakjának üzenetében, az ábrázolás különböző technikáival megjelenítve azt. Az ünnepélyes eredményhirdetés tervezett időpontja a járványügyi helyzet miatt Szent József ünnepéről áttevődött Munkás Szent József emléknapjához közel eső napra. A díjakat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a rajzverseny fővédnöke, a zsűri elnöke fogja átadni a zsűri további tagjai, a díjazottak, szülők, felkészítő tanárok, hitoktatók jelenlétében május 6-án, 15,30-kor Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián.

A rajzversenyre beérkezett alkotásokat április 29-én a nyíregyházi főplébánián értékelték a zsűri tagjai: Palánki Ferenc megyéspüspök; Németh István, a Római Biblikus Intézet hallgatója, a nyíregyházi főplébánia káplánja; dr. Valikovics Ferencné, a Szent Imre Katolikus Gimnázium művészettörténet, vizuális kultúra tanára;  Schmiedné Mohácsi Tímea, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola rajz és vizuális kultúratanára.

IMG 2647

A jelenlévőket Gerhes József hitoktatási koordinátor köszöntötte, aki elmondta, korcsoportonként (óvodás korosztály, 1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztályos tanulók) öt alkotást díjaznak, az első három helyezettet valamint két különdíjas rajzot, amelyeket az ünnepélyes díjátadáshoz kötött kiállításon is meg lehet majd tekinteni. Az egyházmegyei hitoktatási koordinátor a rajzpályázat meghirdetésekor meghatározott témajavaslatokról is tájékoztatta a jelenlévőket: Hogyan látod Szent Józsefet, mint apai példát? Mit jelent Szent József Ferenc pápának és mit jelent neked? Szent József csendes életének fontos pillanatai.

Az öt korcsoportban versenyző gyermekek szabadon választott technikával jelenítették meg Szent József alakját, mint a szent engedelmesség, a családi gondoskodás, a szerény alázatosság, az apai szív példaképét. A zsűri tagjai művészi megjelenítésekkel, rajzilag és témában is részletekben gazdag, kifejező, érdekes, kreatív megoldásokkal is találkoztak. A szakmai szempontokon kívül teológiai aspektusból is értékelték az alkotásokat. Azon túl, hogy Szent Józsefről kevés ismeretünk van a gyermekek ezt a keveset is továbbgondolták kifejezve az igaz-, a jó embert, az apa-gyermek kapcsolatban fellelhető pozitív feszültséget mély kacsolódási pontokat.

Minden szempontot figyelembe véve a zsűri tagjai a következőképpen döntöttek:

Óvoda:
1. Bige Zoé Veronika – Mátészalka
2. Káplár Kamilla – Hajdúbagos
3. Oláh Veronika – Mátészalka

Különdíj:

Molnár Júlia – Ajak

Lukács Barbara – Debrecen

1-2. osztály:
1. Fülöp Csenge – Nyíregyháza
2. Hegedűs Nelli – Napkor
3. Ésik Teodóra – Nyírkarász

Különdíj:

Balla Gréta – Ajak

Mikó Tibor Patrik - Demecser

3-4. osztály:
1. Papp Janka – Egyek
2. Benedek Dorka – Berettyóújfalu
3. Gorgyán Noel –Nagykálló

Különdíj:
Sinka Ádám – Nyíregyháza

Jaczkó Ábel – Nyíregyháza

Szűcs Regina – Nyíregyháza


5-6. osztály:
1. Nagy Zoltán – Egyek
2. Orosz Zoé - Kisvárda
3. Horváth Evelin – Penészlek

Különdíj:

Török Fábián Tamás – Nyíregyháza

Dalanics Hanna – Geszteréd

7-8. osztály:
1. Marsa Dorina – Nyírtelek
2. Nagy Leticia – Pócspetri
3. Zagyi Renáta – Napkor

Különdíj:

Bartku Zsuzsanna – Mátészalka

Deák Terézia – Kisvárda

Gratulálunk a díjazottaknak!

Köszönetünket fejezzük ki minden pályázaton részt vett gyermeknek, szüleiknek, pedagógusaiknak, hitoktatóiknak egyaránt, hogy ebben a nehéz időszakban a szakmai támogatottság és pedagógus jelenléte nélkül jelentkeztek az egyházmegye felhívására.

Az ünnepélyes díjátadás időpontja tehát: 2021. május 6. 15.30., Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya Főplébánia

 

Fotó: Kardos György

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

 

  • Galéria:
    • 1
    • IMG_2633
    • IMG_2635
    • IMG_2636
    • IMG_2642
    • IMG_2647
    • IMG_2668
    • IMG_2727
    • IMG_2740
    • IMG_2741
    • IMG_2746
    • IMG_2758
    • IMG_2759