2021. április 16., péntek 09:43

Jöhet-e valami jó az online térből? 2. rész – Igen jöhet. A nyíregyházi Szent Imre Plébánia családjai sem engedik el egymás kezét

A nyíregyháza-jósavárosi hívek szerint még mindig igen. Egy évvel ezelőtt ugyanerre a kérdésre válaszolva számoltunk be az Internet adta lehetőségek révén is erősödő közösségi életünkről, és akkor még nem gondoltuk, hogy az idei év Nagyhetét és Húsvétját is otthonainkban, képernyőink előtt fogjuk megélni.

A tavalyi egyházközségi keresztutunkra visszatekintve bátorítást és erőt merítettünk, és szerettük volna ebben az évben is - bár otthoni képernyőink előtt, mégis közösségként - megélni húsvéti készületünket és ünnepünket.

A szentmisék Facebook oldalunkon való közvetítése és a Csaba atyától kapott hétindító elmélkedések mellett most is szerettünk volna valamilyen közös projektben részt venni. A húsvéti ünnepre készülve plébánosunk meghívására elmondott és elénekelt tanúságtételeink felvételeit szerkesztettük egy videófilmbe, és osztottuk meg közösségi oldalunkon Nagyszombat reggelén, az Isteni Irgalmasság vasárnapjára pedig családkórusunk énekelte egymástól helyileg távol, de lélekben mégis együtt a 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozó himnuszát, melynek címe: Ha irgalmat őriz a szív.

Egyházközségünk számára megint valami jó származott az online térből, de Irgalmasság vasárnapján természetesen sokan elmondtuk, hogy a személyes jelenlét és a személyes találkozás pótolhatatlan.

Így írnak a Szent Imre Plébánia videós projektjeinek nézői és szereplői a nyilvános szentmisék nélkül megélt heteikről az online térben, és az örömről, amikor majd offline tevékenykedhetnek közösen:

„Nagyon örülök annak, hogy egyházközségünknek van Facebook oldala. Folyamatosan nyomon követhetők az aktuális információk, események. A pandémia következtében történő megszólítások alatt a szentmisék közvetítése, és a nagyböjti időben Csaba atya elmélkedései nagy segítséget nyújtottak. A Facebook oldal borítóképei szépek, gyors információt nyújtanak, s tetszenek az evangéliumi idézetek is.”

„Mindig érdekes más gondolatát is hallani, látni. A felhívás videó készítésére akkor érkezett el hozzánk, amikor talán a legfáradtabbak voltunk. Nagyon sokat töprengtünk, mi legyen. Végül a Csaba atyától kapott imádság mellett döntöttünk. Nagyszerű érzés volt. A felvett videóval kívántunk áldott húsvétot egy, a családunkhoz közel álló atyának is.”

„A húsvéti szent három nap közeledtével már készültem, hogy a tavalyi évhez hasonlóan keresztúti állomást vállalok. Csaba atya felhívása után nagyon sokat gondolkodtam, majd imádkoztam, hogy mit is tudnék én mondani a bennem élő Krisztusról? Aztán a többi testvér videóit látva kaptam én is erőt ahhoz, hogy elmondjam, amit érzek. Egy egész délután telt azzal, hogy felvegyem a gondolataimat, s mikor Évike azt írta, hogy gyönyörű és pityereg rajta, én is elsírtam magam. Nagyon megható volt a többi testvért látni, a családokat, a gyerekeket, akik most is nagyon ügyesek voltak.”

„Köszönjük a lehetőséget. Szeretettel készültünk a projektre bízva abban, hogy ez a szeretet majd átsugárzik a videón is, és sokak számára jelent majd örömet. Jó volt látni és hallani az összes tanúságtételt, többször megnéztük a videót.”

„Számomra nagyon érdekes és tanulságos élmény volt az idei bejelentkezéses videó. Először is mint résztvevő, izgalommal töltött el, hogy most a saját gondolataimat osztom meg másokkal. Ez nem könnyű feladat, de mindenképpen jó érzések kerítettek hatalmukba készítés közben. A megnézést követően pedig még inkább pozitív érzések környékeztek, mert jó volt látni, hogy mennyire más és egyedi világ mindenki. Bízom benne, hogy akik ”csak” nézőként kerültek kapcsolatba a videóval, azoknak is adott valami pluszt a húsvéti időszak reményteli megéléséhez.”

„Olyan szempontból hasznos volt, hogy így én is átgondolhattam az érzéseimet, tapasztalatimat a helyzettel kapcsolatban, amire lehet, hogy amúgy nem került volna sor. Tudva, hogy mennyi munka van egy-egy ilyen projekt mögött, mindig nagy élmény egyben látni a végeredményt. Az egész videót megnézve pedig sok erőt kaptam, nagyon pozitív élmény volt.”

„Nagyon örültünk a videónak. Szerintünk ennek is közösségépítő ereje van. Jó volt látni, hogy mennyire nyitottak ezekre a kezdeményezésekre.”

„Egy kedves barátom küldte el számomra a videó linkjét. Miután megnéztem, őszintén mondom, tovább küldözgettem rokonaimnak és barátaimnak. Kiemeltem belőle azt, ami számomra emlékeket hozott fel. Meghatott, csodának éltem meg. Ilyen emlék volt, ahol egy család minden tagja énekelt egy éneket, amit az elsőáldozásom óta nem hallottam, és mégis tudtam. Ilyen csoda volt a családkórus éneke, ami fantasztikus.”

„… mindegy milyen program van, szívesen részt veszünk benne, nyitottak vagyunk mindenre, persze az egész családunk szereti ezeket az eseményeket, programokat, és ha a gyerekeken múlna, állandóan a plébánián lennénk.”

„Minden szolgálat, tevékenység, amit együtt végzünk, közelebb hoz bennünket egymáshoz és Istenhez. Olyan lelki barátokat kaptunk itt, akik nélkül már el sem tudnám képzelni a vasárnapjainkat, és nagyon hiányzik mindenki. Számos lehetőség adott arra, hogy tegyünk az egyházközségünkért, a közösségi alkalmak és találkozók mindig szuper hangulatban telnek.”

Online szentmise közvetítés   Húsvét

„Nagyon hiányzik a szentmisén való részvétel, nemcsak nekünk szülőknek, de a gyerekeknek is. Szeretünk énekelni, a kisfiunk szeret ministrálni, és alig várjuk, hogy újra a kápolnában lehessünk együtt.”

Szeretettel gondolunk püspök atyára, egyházmegyénk papjaira és kispapjaira és minden testvérünkre. Imádkozunk a járványhelyzet megszűnéséért és azért, hogy az elmúlt időszakban kapott fájdalmak és veszteségek feldolgozásában vigaszt, örömet és szeretetet nyújtsunk egymásnak.

A Szent Imre Plébánia hívei által elmondott és énekelt tanúságtételek: https://www.youtube.com/watch?v=shOX936ruJk&t=3s

A Szent Imre Családkórus ajándéka Irgalmasság Vasárnapján: https://www.youtube.com/watch?v=mhwSsW1NGyE&t=41s

Nagy Csaba plébániai kormányzó és a Szent Imre Plébánia egyházközsége

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Elmondott és elénekelt tanúságtételek
    • Online szentmise közvetítés - Húsvét
    • Szent Imre Családkórus - Ha irgalmat őriz a szív