2021. március 23., kedd 10:36

Hogyan nőnek az erdő fái, milyen szerepe van életünkben a Föld tüdejének is nevezett erdőnek? – Oktatófilm pandémia idején nemcsak gyermekeknek

A mai világ egyik legégetőbb kérdése a Föld, az emberi környezet állapota: a globális klímaváltozás hatását az emberek testükön érzik. Az Isten képére teremtett ember felelőssége a világ gondozása, Istentől kapott feladata, hogy megőrizze és fejlessze azt a természetet, amelyet Isten állandó gondoskodásban részesít (vö. Ter 2,15). A kereszténység ezzel a felelősséggel viszonyul a teremtett világhoz. A felebaráti szeretet megjelenési formája az is, ha valaki odafigyel arra a környezetre, amelyben nemcsak ő, hanem testvérei is élnek – olvashatjuk a katolikus.hu oldalon a teremtésvédelemről és környezetvédelemről megfogalmazott gondolatokban.

A pandémiás időszakban gyermekek és felnőttek egyaránt részesedhetünk a távolinak tűnő természet szépségéből az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács "Élet a csemetekertben" című oktató kisfilmjén keresztül, amely felhívja a figyelmet az erdők fontosságára, az erdők életében szerepet játszó erdőtelepítésre, valamint az erdészeti csemetekertek jelentőségére.

 

Az alábbiakban az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács Élet a csemetekertben – oktatófilm kicsiknek és nagyoknak az erdősítésről című sajtóközleményét is olvashatjuk.

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács "Élet a csemetekertben" című oktató kisfilmjében hívja fel a figyelmet az erdők fontosságára, és az erdők életében szerepet játszó erdőtelepítésre, valamint az erdészeti csemetekertek jelentőségére. Az országos érdekvédelmi szervezet a kisfilmjét a pandémiás időszakra tekintettel elérhetővé tette, hogy a digitális oktatásban a környezetnevelés részeként felhasználhatóvá váljon.

A pandémiás időszakban a digitális oktatás kihívásai közepette a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt fontos, hogy érdekes és izgalmas, ugyanakkor szakmailag megalapozott tartalmakkal találkozhassanak az iskolai tananyag elsajátítása során, ezért az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács és a Sopron Média együttműködésében készült "Élet a csemetekertben" című kisfilm e szempontok mentén hívja fel a figyelmet az erdők fontosságára, az erdőtelepítésre és az erdészeti csemetekertek hangsúlyos szerepére.

Az oktatófilmben Makk manó kalauzolja a kis nézőket az erdők világába. Kiderül, hogy mennyi munka és szakértelem van egy csemete felnevelésében, végigkövethetjük, miként lesz egy apró magból csemete, mi történik a csemetekertben, és hogyan kerülnek a növények az erdőbe annak érdekében, hogy hazánkban még nagyobb területet borítsanak be erdők.

A szakirányú országos érdekképviseleti szervezet oktatófilmjét online felületein ingyenesen elérhetővé tette, hogy a digitális oktatásban a környezetnevelés részeként a pedagógusok fel tudják használni, és a diákok megérthessék az erdészeti csemetekertek szerepét az erdők életében.

A videó ezen a linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=Vk5x992N60Y

Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) – mint az egyetlen szakirányú országos érdekképviseleti szervezet – 1994. óta képviseli az összes hazai erdészeti és energetikai szaporítóanyag (csemete, dugvány, mag) termelők, kereskedők és felhasználók érdekeit hazai és nemzetközi, szakmai és közéleti fórumokon. A Terméktanács, mint egyesületi formában működő jogi személy célja nemcsak a teljes termékpálya résztvevőinek érdekképviselete, de a szakma képviselete is a társadalom felé. Az EESZT stratégiai partnere az Agrárminisztériumnak.         

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Screenshot_2021-03-23 Élet a csemetekertben - Csemetekert az erdők bölcsője