2021. január 14., csütörtök 12:03

Az imádság művészetét is gyakorolva – Egész éves programsorozattal készül a Szent József-évre az egyeki egyházközség

Az egyeki Szent József-templom oltárképe

 

Ferenc pápa 2020. december 8-ánSzent József-évet hirdetett, abból az alkalomból, hogy százötven éve nyilvánították Szent Józsefet az egyetemes Egyház védőszentjévé. Az egyeki Szent József Plébánia 250 éve áll Szent József oltalma alatt, így számukra még személyesebbé válik ez a kegyelmi év, amely előttük áll.

Papp László, az egyházközség plébánosa arról tájékoztatott bennünket, hogy a Szent József-év üzenetét egy egész évet átfogó programsorozattal teszik teljessé, vonzóvá a hívek és a keresők számára egyaránt.

Az alábbiakban László atya az egyházközség meghirdetett programjairól számol be.

Az egyházközség képviselőtestülete nagy buzgósággal vetette bele magát a lelkipásztori terv készítésébe, lassan körvonalazódnak azok a programok, amelyek segíteni fognak bennünket a lelki elmélyülésben. Összegyűjtöttük az ötleteket, javaslatokat, kiválasztottuk a felelősöket az eseményekhez. Így végződött a tavalyi év, és vette kezdetét a 2021-es esztendő.

Pasztorális tervezésünk alapgondolata az elmélyült hitre vezetés, az életszentség elérése. Tanulmányozzuk Szent II. János Pál pápa apostoli levelét, amelyet a 2000. esztendő Nagy Jubileuma végén írt. „Olyan kereszténységre van szükség, mely mindenekelőtt az imádság művészetét gyakorolja” – fogalmazott a pápa, amelynek követésében mindenekelőtt a meglévő és kipróbált gyakorlatok megtartását, mélyebb megélését tartjuk feladatunknak.

Közösségünk prioritása a férfiakkal, házasokkal való foglalkozás lehetőségének megkeresése. Az élet védelmében a házasságra készülők és házasságban élők számára a Természetes Családtervezés, a Billings Ovulációs Módszer mind szélesebb körben való megismertetését céloztuk meg.

A fiatalokkal (ministránsok, IFI Klub) való intenzívebb foglalkozást is kiemelt feladatnak tartjuk. Nem akciókat tervezünk, hanem az életszentségre való meghívást emeljük ki a magunk életében, ezzel másokat is megszólítva. A közösségi programok megvalósításával is a családokat összetartó Jézus szeretetének erősítését helyezzük előtérbe.

 

2021-ben a következő programokkal szeretnénk megélni a Szent József-évet:

A Szentatya nemcsak különleges Szent József-évet hirdetett, hanem egy személyes hangvételű levelet is közzétett, amelyben Szent József alakját állítja példaképül a hívők elé. Ezért hétről-hétre közre adjuk a levél részleteit az Élő Víz hírlevelünkben.

IMG 9086

Szent József-szobor - Egyek

 

2018-ban, plébániánk jubileumi évében indult útjára Szent József vándorszobra. Minden héten más család fogadta be és vállalta, hogy a családtagok együtt imádkoznak. Ismét meghirdettük Szent József látogatását az otthonokban. Ebben a járványidőszakban különösen is vágynak a hívek arra, hogy az otthonukban imádkozhassanak.

A pápa különleges búcsúnyerési alkalmakat is adott erre az évre. ( http://www.dnyem.hu/index.php/item/3283-a-teljes-bucsu-elnyeresenek-feltetelei-a-szent-jozsef-evben ) Szent József litániáját imádkozzuk minden szerdán a reggeli szentmise után. Minden hónap 19-én a szentmisét a családokért, a családos hivatásra készülőkért ajánljuk fel. Erre hívjuk és várjuk a családokat.

Hála ládika készül, amelyet a templomban helyezünk el. Arra kérjük a híveket, hogy egész éven át fogalmazzák meg egy-egy mondatban a köszönetüket. Életet átölelő háláról szóló sorokat, a mindennapok apró eseményeiért megfogalmazott köszönetet, egy-két soros imákat elhelyezhetnek el a ládába.

Év elején létrehoztunk egy imacsoportot a Messengeren, igyekszünk minél több személyt felvenni a csoportba, ahol Szent József-litániát, kérő, közbenjáró imádságokat imádkozunk közösen. Ez a felület segít a plébániai hírek szélesebb körben való eljutásában is a pandémia idején.

Vízkereszt ünnepe után meghirdettük a házszentelést, amely lehetőséggel sok család él. Ezen misszió során a ministránsokkal együtt járjuk végig az iskolát, óvodát, eljutunk az Önkormányzat épületébe, a Tűzoltóságra és több mint negyven család otthonába.

Az előző években megkereszteltek családjainak találkozóját is tervezzük, jelképes faültetéssel egybekötve, amely szimbolizálja a hálának és az élet védelmének, a családhoz mint gyökerekhez való hűséget. A meghívás Szent József májusi ünnepéhez, templomunk búcsújához kapcsolódik. A kisgyermekes családok plébániánkhoz való kötődését is szeretnénk ezzel erősíteni. Ezen a napon, május 1-én kerékpáros Családi napot is szervezünk Egyek-Félhalomra.

A Vándorbölcső (és a vándorringó) további koordinálása is feladatunk. A Vándorbölcső lakóinak találkozóját tervezzük játszóházzal egybekötve, amely alkalmon Billings előadást tartanak plébániánk akkreditált oktatói. Ez ösztönzés arra, hogy ne csupán a baba foganására alkalmazzák a Billings-módszert, hanem legyenek bátrak a fogamzás elkerülésére való alkalmazásában is, Isten akarata szerint élni házaséletüket.

Fiatal fiúk, férfiak, nagyapák zarándoklatai is ennek az évnek az eseményei lesznek.

Február 20-án a nagypapa korúakat hívjuk Máriapócsra, május 24-én a fiatal fiúk és az IFI KLUB gyalogos zarándoklata lesz Tiszafüredre, augusztus 14-ére pedig a férfiak zarándoklatát szervezzük Mátraverebély-Szentkútra, az imádság mellett borkóstolást is tervezve számukra.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve április 11-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján kiállítást rendezünk a Boldog Carlo Acutis által összegyűjtött „Eucharisztikus csodák” anyagából. Ugyancsak ekkor szeretnénk átadni plébániánk elismerését, a Tárkányi Díjat, amit a járvány miatt január elsején nem tudtunk megtenni.

December 12-én, advent III. vasárnapján zárjuk ünnepélyesen Szent József évét Egyeken.

137044161 3536058463174692 8421098206060270458 o

A jubileumi Szent József-évben – amire rányomja a bélyegét a COVID-járvány –, a kötelező arcmaszk viselésével is evangelizálhatunk. „Krisztus megment” – ezt hirdeti a plébánia logójával ellátott arcmaszk, amit nagyon sokan viselnek nem csak a templomban.

szje

Elkészítettük a Szent József-év plébániai logóját is, amely Szent Józsefet ábrázolja, ahogy gyöngéden tartja Jézust. Fölötte egy stilizált ház képe, amely kifejezi Szent József oltalmát családjaink, egyházközségünk és az egész Egyház fölött.

 

Papp László plébános

Egyek, Szent József Plébánia

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 137044161_3536058463174692_8421098206060270458_o
    • IMG_9039
    • IMG_9086
    • szje