2021. január 08., péntek 13:41

Vegyük észre a jeleket, és induljunk el, hogy találkozhassunk Istennel – Házszentelést tartottak a Püspöki Hivatalban

„Mindenható Urunk Istenünk! Álld meg ezt a házat, lakjék benne egészség, tisztaság és a lélek legyőzhetetlen ereje, töltse el alázat, jóság, szelídség, engedelmesség és hálaadás. Legyen rajta mindenkor az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek áldása.”

Ezekkel a szavakkal kezdte a házszentelés szertartását Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában a munkatársai jelenlétében.

A főpásztor lelki útravalóval is ellátta a dolgozókat. Hangsúlyozta, hogy a Vízkeresztkor elhangzó evangélium szakasz (ld. Mt 2,1-12) évenként visszatérő történetében mindannyian benne lehetünk.

A bölcsek észrevették a jelet. Vizsgálták a csillagokat, az eget, a világmindenséget, és meglátták a jelet, amely elindulásra késztette őket. Nagy utat tettek meg, hogy találkozzanak Istennel.

 

„Bölcsek jöttek napkeletről” (Mt 2,1) olvassuk az evangéliumban. Nem tudjuk hányan voltak  – az ajándékok: az arany, a tömjén és mirha  számából következtethetjük, hogy hárman lehettek –  éppen ezért ennek az az üzenete számunkra, hogy mi is csatlakozzunk a bölcsekhez és vegyük észre Isten jeleit a saját életünkben. Ha felfogtuk, hogy mit vár tőlünk Isten, akkor el tudunk indulni, hogy találkozhassunk Vele.

A bölcsek a találkozás után más úton tértek vissza otthonukba. Ez arra mutat, hogy ha Istennel találkozunk, megváltozik az életünk, más emberek leszünk, és ezáltal jobbá tudjuk tenni a világot.

Mi, akik egy közösségben, egy célért, Isten országáért, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéért dolgozunk, az a feladatunk, hogy olyan emberként járjuk életutunkat, mint akik már találkoztak Istennel, és újra meg újra találkozni akarnak Vele, hogy erőt merítve tudjanak tanúságot tenni az Ő jelenlétéről.

A keresztény ember arra törekszik, hogy az élettere, az otthona, az eszközök, amelyeket használ, megszentelt, Istenhez tartozó legyen. Amikor megszenteljük a közös otthonunkat, a munkahelyünket, szeretnénk mi is megtapasztalni, hogy a közös munka révén Istennel találkozunk, hogy más, jobb emberekké váljunk.

Az útravaló gondolatok után a főpásztor szenteltvízzel meghintette és megáldotta a hivatal irodáit lakóházként, munkahelyként, az egyházmegye központjaként, tudva azt, hogy a világmindenség központja egyetlen kisdarab kenyérben, az ostyában itt van közöttünk. Őrá figyelünk, belőle akarunk táplálkozni, élni és mindenkinek Őt hirdetni.

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 1
    • 7M7A6801
    • 7M7A6803
    • 7M7A6806
    • 7M7A6808