2021. január 07., csütörtök 09:08

Vízkereszt ünnepe a kisvárdai Szent László Katolikus köznevelési intézményben

2021. január 6-án szentmise keretében emlékeztünk meg Vízkereszt ünnepéről általános iskolásainkkal. A középiskolások online kapcsolódtak be a szentmisébe.

A szentmisét követően az osztálytermekben fogadtuk Bákonyi János atyát és asszisztenciáját, hogy a hagyományokat követve szentelje meg intézményünk helyiségeit, ahol a tudományokat elsajátítjuk, lelkiekben építkezünk, testünket sporttal felüdítjük, közös étkezéseinkre összegyűlünk. A középiskolásoknak sincs okuk aggodalomra, mert ha majd visszatérnek az osztálytermi oktatásba, láthatják a 20+C+M+B+21 (Christus Mansionem Benedicat!, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot!) felíratot az ajtófélfákon. Ez biztos jele annak, hogy az iskolalelkész és asszisztenciája tömjénfüsttel, szenteltvízzel, de legfőképp imádsággal kérte a Jóisten áldását az osztályközösségekre.

Óvodásaink a megszokott óvodai környezetükben vehettek részt szentmisén, gitárkísérettel, tiszta szívvel és nagy lelkesedéssel énekeltek az Úrnak, majd a Vízkereszthez kapcsolódó Erasmus+ projekthetük alkotótevékenységeibe merültek.

A szentmisén a mai evangéliumot értelmezve Boda László erkölcstan professzor gondolataira hivatkozott Bákonyi János atya, amikor homíliájában kiemelte, hogy a napkeleti bölcsek példájára mindenki a saját hivatása körében ismerheti fel az Isten hívó jelét.

A lelkivezetőnk személyes élményként elevenítette fel, hogy 2016-ban, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón Ferenc pápa több kérdést tett fel a fiataloknak. Bákonyi atya is feltette ezeket a kérdéseket közösségünknek: Így kérdezlek Benneteket: Ti alvó, bamba és eltunyult fiatalok akartok lenni? Azt akarjátok, hogy mások döntsenek a jövőtökről? Szabadok akartok lenni? Ébren lévők akartok lenni? Akartok küzdeni a jövőtökért?

János atya arra biztatott bennünket a válaszaink, a nemek és igenek megvallása kapcsán, hogy ne csak szóban, hanem cselekvésben, tettekben is képviseljük a megvallott értékeket.

Majd azt kívánta, értelmesen, a jeleket felfogva, olvasva, értelmezve és aszerint cselekedve legyen bennünk bátorság, hogy hivatásunkat, tanulásunkat, gyermekségünket úgy éljük meg, hogy ez jel Istentől, amely által eljutunk az üdvösségre.

Kaszásné Tóth Judit intézményvezető

Kisvárda - Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 1
    • házszentelés1
    • házszentelés3
    • házszentelés5
    • házszentelés6
    • házszentelés7
    • szentmise_általános iskola2
    • szentmise_általános iskola4
    • szentmise_általános iskola7