2020. január 02., csütörtök 09:20

Jézus Szíve nagykilenced elvégzésével készüljünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra! – Palánki Ferenc megyéspüspök újévi üzenete

Január 1-jén, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök este 6 órakor mutatott be szentmisét a debreceni Szent Anna-székesegyházban, amelyen a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésre Jézus Szíve nagykilenced (novéna) elvégzésével buzdította a híveket. Az üzenetet Törő András püspöki titkár atya olvasta fel a főpásztori szentmisén.
Az alábbiakban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök üzenetét teljes terjedelmében közöljük.

 

Lelki felkészülés az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra
2020.é januártól szeptemberig

 Krisztusban Szeretett Testvéreim!

Karácsony nyolcada szentmiséjének ószövetségi olvasmányában hallhattuk és fogadhattuk az idő és az örökkévalóság Urának áldását.

A mai ünnep olvasmánya a legdöntőbb mozzanatra tett figyelmessé minket az új polgári év 1. napján: Isten személyes hozzánk fordulásának köszönhetjük üdvösségünket és növekedésünket az üdvös állapotban. A minket megáldó Isten áldásában tetszéssel tekint ránk, gyönyörködik bennünk, megérint minket és elhalmoz bennünket kegyelmeivel. Mit jelent ez azt követően, hogy átléptünk az Új Év küszöbén, és kezdetét vette az Urunk születése utáni 2020. esztendő?

Az ároni áldás arról biztosít bennünket, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a vak végzetnek, nem adattunk át prédaként a személytelen sors játékának. Minket ugyanis körül vesz Istenünk szerető atyai-anyai gondoskodásával az Új Évben is. Történjen velünk bármi is, menjünk keresztül bármin is az Új Évben, fogjuk tapasztalni, hogy az Úr „igaz úton vezérel, nevéhez híven. Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy” (Zsolt 23,1-4).

Szívből kívánom minden kedves Testvéremnek, hogy minél több Emmánuel (Velünk az Isten)-élményt gyűjthessünk és oszthassunk meg egymással az új polgári évben!

Az Urunk születése utáni 2020. esztendőben szeptember 13-án veszi kezdetét Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az erre irányuló készületünk 3. évét töltjük. A még gyümölcsözőbb felkészülésünk intenzívebbé tétele érdekében tartsunk Jézus Szíve nagykilencedet (novénát) kilenc egymást követő elsőpénteken szeptemberig! Idézzük fel röviden a Jézus Szíve-tisztelet ezen formájának eredetét és mibenlétét!

Alacoque Szent Margitnak a XVII. században Jézus 12 ígéretet tett. A nagykilenceddel kapcsolatos ígéret így szól: „Szívem határtalan irgalmasságában megígérem neked, hogy Szívem mindenható szeretete megadja a végső bűnbánat kegyelmét mindazoknak, akik kilenc egymás utáni hónap első péntekjén megáldoznak. Nem halnak meg kegyelem nélkül, se a nekik szükséges szentségek vétele nélkül. Isteni Szívem biztos menedékük lesz az utolsó pillanatban”. Mit kell hát tenni? Kilenc egymás utáni elsőpénteken megáldozni.

Mit jelent az, hogy Jézus Szíve „biztos menedékük lesz az utolsó pillanatban”? Aki elvégezte a nagykilencedet, megkapja a végső tökéletes bánat kegyelmét, ha másként nem megy, akkor az Úr gondoskodik arról, hogy a szükséges szentségekhez eljusson, tehát megkapja a feloldozást, a szent Útravalót és a betegek kenetét. Ez az Úr Jézus legnagyobb biztatása, ami egy ember számára létezhet, hiszen az üdvösségünknél nincs fontosabb!

Az elsőpéntek megtartásának hagyományos formája a szentáldozás, és ha szükséges, akkor szentgyónás minden hónap elsőpéntekén.

Jézus 12 ígérete azok javára, akik hittel szeretik, tisztelik és szolgálják az Ő isteni Szívét:

1. Megadom nekik az állapotukhoz szükséges kegyelmeket.
2. Családjaiknak megadom a békét.
3. Minden bánatukban megvigasztalom őket.
4. Életükben és különösen haláluk óráján biztos menedékük leszek.
5. Minden vállalkozásukat megáldom.
6. A bűnösök szívemben megtalálják az irgalom forrását és vég nélküli tengerét.
7. A lanyha lelkek buzgókká lesznek.
8. A buzgó lelkek nagy tökéletességre jutnak.
9. Megáldom a házakat, ahol Szívem képét kifüggesztik.
10. Azoknak, akik a lelkek megmentésén dolgoznak, olyan erőt adok, hogy még a legmegrögzöttebb bűnösöket is megtérítik.
11. Azok neveit, akik ezt az ájtatosságot terjesztik, szívembe írom, és onnan soha ki nem törlöm.
12. Mindazok, akik kilenc egymás utáni hónap első péntekjén megáldoznak, azok nem halnak meg kegyelem nélkül, se a nekik szükséges szentségek vétele nélkül. Isteni Szívem biztos menedékük lesz az utolsó pillanatban”.

2020 januárjától 9 elsőpéntek van a szeptember 13-án kezdődő eucharisztikus kongresszusig. Arra hívom minden Testvéremet, hogy végezzük el együtt a nagykilencedet, ezzel is felemelve szívünket és nemzetünket az Úrhoz.

Kérem Paptestvéreimet, hogy hirdessék meg a nagykilencedet, és elsőpéntekenként — lehetőségük szerint — álljanak a hívek rendelkezésére gyóntatásuknál és áldoztatásuknál.

Debrecen, 2019. december 16.

Főpásztori áldással:

Palánki Ferenc
debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

  • Galéria:
    • 1
    • 7M7A6692
    • 7M7A6692
    • 7M7A6699
    • 7M7A6699
    • 7M7A6700
    • 7M7A6703
    • 7M7A6708
    • 7M7A6710
    • 7M7A6712
    • 7M7A6714
    • 7M7A6714
    • 7M7A6716
    • 7M7A6718
    • 7M7A6722