2021. december 07., kedd 14:11

Valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívekben – Elindult az „Egymillió csillag a szegényekért” akció

Az „Egymillió csillag a szegényekért” akció országos megnyitóját Keszthely főterén tartották december 5-én. Udvardy György veszprémi érsek az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtását követően Écsy Gáborral, a Katolikus Karitász országos igazgatóval együtt nyitotta meg az országos szolidaritási hetet.

A gyertyagyújtási ünnepséget követően a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban szentmisét mutattak be, melynek főcelebránsa Udvardy György érsek volt.

A „Tárjátok ki szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló „Egymillió csillag a szegényekért” jótékonysági akciót több mint kétszáz helyszínen rendezik meg országszerte.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a több mint 60 karitász csoport a településeken gyertyagyújtások alkalmával, iskolai ünnepségekhez kapcsolódóan rendezik meg a jótékonysági akciót.

A Karitász reményei szerint gyermekek, fiatalok és idősebbek egyaránt bekapcsolódnak majd, meggyújtanak egy-egy mécsest, és lehetőségeikhez mérten adományaikkal hozzájárulnak a rászorulók megsegítéséhez. A gyertyákért felajánlott összeget a karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.

img1

A jótékonysági akció ünnepélyes elindításakor Udvardy György veszprémi érsek köszöntötte az egybegyűlteket. „Mennyire vágyunk rá, hogy a szívünkben ünnep legyen, és mennyire izgulunk, hogy nehogy bármi, bárki kivegye a szívünkből az ünnep örömét. Mennyire vágyakozunk az után, hogy fény legyen a sötétségben, s hogy az ünnep átjárja egész létünket. Nemcsak olyan ünnepre készülünk, amit mi magunknak szervezünk. Évről évre Jézus születését ünnepelhetjük, és ez a mi ünnepünk alapja és középpontja. Szükség van arra, hogy az ünnep erővel legyen jelen az életünkben. Örömmel gyújtjuk meg a második gyertyalángot, hogy a reménységet erősítse bennünk!”

2

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója a szolidaritási hét lényegéről beszélt a megjelenteknek.

Elmondta, hogy az akció keretében tizenkét egyházmegye közel kétszáz településén igyekszik a Katolikus Karitász felhívni a figyelmet arra, hogy törődjünk embertársainkkal, segítsünk rajtuk.

„A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívekben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a kis gyertya. És minden egyes gyertya a karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másik emberért, felebarátunkért.”

Az „Egymillió csillag a szegényekért” akció 1998-ban Franciaországból indult. Hazánk 2008-tól vesz részt önállóan a szolidaritási akcióban, melyhez ma már harminc ország csatlakozik. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultakra.

Az eseményről szóló tudósításról bővebben ITT olvashatunk.

 

Forrás: Besze Erika/Katolikus Karitász - Magyar Kurír

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 2
    • 5
    • img1