2021. november 16., kedd 10:05

Az egyeki egyházközség munkatársai nagy lehetőséget látnak a szinódusi folyamatban

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyházközségeiben is elkezdődött az a szinódusi folyamat, amelyre Ferenc pápa hívta meg a világ összes egyházmegyéjét. A Szentatya a 2023-as őszi Püspöki Szinódust megelőző két éves folyamatban lelkesít bennünket, hogy intenzívebben hallgassunk egymásra, őszintén és nyíltan osszuk meg az Egyházban, közösségeinkben megélt valós tapasztalatainkat, és együtt gondolkodjunk arról, hogy a Szentlélek mit tárhat fel az általunk megosztott tapasztalatokon keresztül. A 2021-2023-ig tartó világméretű Püspöki Szinódus témája: „Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel és küldetés.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök október 17-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén nyitotta meg a szinodális folyamat debrecen-nyíregyházi egyházmegyei szakaszát, majd körlevélben bátorította a híveket arra, hogy válaszoljanak együtt a kérdésekre, hallgassák meg egymást, és adjanak egyéni és csoportos visszajelzést, javaslatokat. 

Az egyeki Szent József Plébánián, Egyeken, valamint a fíliáiban: Tiszacsegén és Újszentmargitán is elkezdődtek a szinódusi folyamat első lépései.

256109495 4429744627139400 8965452790751400780 n

Papp László plébános arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az IFI-klub legutóbbi alkalmán a fiataloknak szóló csoportos kérdőívet töltötték ki és beszélték át. A fiatalok lelkesen és örömmel vesznek részt a folyamatban, mert ezáltal az egyház hasznos tagjainak érzik magukat. Várják, hogy megkérdezzék őket és lehetőséget kapjanak arra, hogy alakíthassák közösségüket, formálhassák közösségi szabályaikat.

László atya a plébánia területén – igény szerint – 60 egyéni kérdőívet osztott ki az elmúlt vasárnap, amelyeket a családok közösen fognak megválaszolni. A plébános bízik abban, hogy akik kérték a kérdőíveket, azok számára fontos az egyházközség élete, és véleményükkel, válaszaikkal szeretnék építeni a közösséget.

Elindult a folyamat az egyházközség területén működő Szent János katolikus köznevelési intézményben, a karitász csoportban, a képviselő-testület közösségében is, ahol csoportos kérdőívek kitöltésére lesz lehetőség.

IMG 1320

Az egyeki egyházközség szinódusi munkacsoportja a 15 fős képviselőtestület tagjaiból tevődik majd össze, akik a kérdőívek kiosztásában, összegyűjtésében segítenek, majd a plébánossal közösen 2 oldal terjedelemben  összefoglalják a konzultáción elhangzott válaszokat, javaslatokat és meglátásokat. A testületi tagok november 15-én ültek össze, hogy megbeszéljék a szinódus plébániai szinten történő konzultációjának feladatait. Elmondták, hogy a jelen helyzetben az egyház egésze keresi a megváltozott világban azokat az utakat, ahogyan a közösségtől távol lévőket meg lehet szólítani. Nagy bizalom a pápa részéről, hogy az egyház útkeresésének folyamatába ilyen mértékben kívánja bevonni az embereket. Valaki azt emelte ki, a szinódusi ima mennyire megérintette, különösen azok a gondolatok, hogy a „múzeumegyház” kísértése nagy veszély számunkra. Szeretnének a szinodális folyamatba bátran bekapcsolódni, olyanokat is meghívni, akik nem is ismerik az egyház által felkínált evangéliumi életformát. Az elhangzott hozzászólásokból a remény, a lelkesedés érződött ki, tudatosítva a ránk bízott feladat egyháztörténeti jelentőségét.

A szinodális folyamat egyházmegyei szakaszáról szóló jelentés beadásának új határideje: 2022. május 1. Ez a változás lehetővé teszi, hogy egyházmegyénkben a szinódusi konzultáció megtartásának korábbi határideje: 2021. december 31-e, 2022. január 31-re módosuljon.

Az egyeki egyházközség marad az eredeti tervnél. László atya úgy fogalmazott, most vannak lendületben, és mindezt a folyamatot szeretnék még karácsony előtt egy ünnepi zsolozsmával kezdődő Egyházközségi Szinódusi Nappal, egyházközségi zsinati nappal lezárni. A plébános nagy lehetőséget lát a szinódusi folyamatban, hiszen a beérkezett javaslatok, meglátások helyi szinten nagyban előmozdíthatják, lendületet, dinamikát adhatnak az egyházközség pasztorális életének minden területén. Az egyeki plébánia mindenképpen élni szeretne ezzel a lehetőséggel.

IMG 1284

Jöjj, Szentlélek! Te, aki új nyelveket támasztasz és életadó szavakat adsz ajkunkra, óvj meg attól, hogy múzeumegyházzá váljunk, mely tetszetős, de néma, melynek sok múltja, de kevés jövője van! Jöjj közénk, hogy a szinódus megélése során ne engedjük, hogy csalódás uralkodjon el rajtunk, hogy ne vegyük el a prófécia erejét, és ne egyszerűsítsünk mindent meddő vitákra! Jöjj, szeretet Lelke, nyisd meg szívünket a figyelmes hallgatásra! Jöjj, szentség Lelke, újítsd meg Isten hívő szent népét! Jöjj el, teremtő Lélek, újítsd meg a föld színét! Ámen.

(Ferenc pápa)

 

Fotó: Pappné Fekete Mónika

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 256109495_4429744627139400_8965452790751400780_n
    • IMG_1282
    • IMG_1284
    • IMG_1287
    • IMG_1309
    • IMG_1320
    • IMG_1325