2021. november 01., hétfő 08:30

Akit te, Szent Szűz, a templomban bemutattál – A Szent László Imaszövetség novemberi elmélkedésének rózsafüzér titka

Lukács evangélista így számol be erről az eseményről (Lk. 2,22-38)

Amikor elteltek a mózesi törvényben megszabott tisztulás napjai, Jeruzsálembe vitték a Gyermek Jézust, hogy bemutassák az Úrnak.  Így parancsolja az Úr törvénye: „Minden elsőszülött fiúgyermek az Úrnak legyen szentelve.” (…) Volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű, igaz és istenfélő ember. Várta Izrael vigaszát és a Szentlélek   lakott benne.  Kinyilatkoztatást kapott a Szentlélektől, hogy nem hal meg, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét.  A Lélek ösztönzésére a templomba ment. Mikor a gyermek Jézust bevitték szülei, hogy a törvény rendelése szerint tegyenek vele,  karjába vette és e szavakkal áldotta az Istent:  „Bocsásd el most szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben,  hiszen már látták szemeim az üdvösséget,  amit minden nép számára rendeltél:  világosságul a pogányok megvilágítására és dicsőségére népednek, Izraelnek.” 

Atyja és anyja csodálkozva hallgatták, amit mondott.  Simeon áldotta őket és így szólt anyjához, Máriához: „Sokak romlására és föltámadására lesz ő Izraelben: jel, amelynek ellenszegülnek – s a te lelkedet is tőr járja át – hogy így megnyilvánuljon sok szív érzése.” 

Volt ott egy Anna nevű prófétaasszony is, Fánuel leánya, Áser törzséből. Már igen éltes korú volt. Szüzessége után hét évig élt férjével, majd özvegy lett. Már nyolcvannégy éves volt. Nem vált meg a templomtól: éjjel-nappal böjttel és imádsággal szolgált Istennek. Ő is odajött abban az órában, magasztalta Istent és beszélt róla mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak.

 

Elmélkedés:

Amikor a Rózsafüzért imádkozzuk – ahogyan Szent II. János Pál pápa tanítja –, Mária iskolájában tanuljuk az Istennek szolgáló, Isten ajándékaiból táplálkozó életet. Novemberben a negyedik titkot imádkozzuk a Szent László Imaszövetség keretében, és kísérjük Jézust, aki – most még Mária karján – üdvözítő útjára indul. Mária és József a zsidó vallás előírását követik, amikor gyermeküket elviszik a templomba, de szívük egész szeretetével átélik annak értelmét. Hálát adnak a Gyermekért, és újra felajánlják, összekapcsolják életüket Jézus küldetésével.

Erről a kapcsolatról beszél az idős próféta, Simeon: „Bocsásd el most szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben,  hiszen már látták szemeim az üdvösséget,” Ez a gyermek, akit Mária a világra szült, és most elhozott a templomba, Üdvözítő minden nép számára. Aki vele találkozik, üdvösségre talál. Ennek az öröme tölti be Mária lelkét, és ez az öröm szólal meg a templomban várakozók ajkán. Jézussal találkozni, Jézushoz tartozni öröm mindenki számára.

Simeon jövendölése azonban tovább mélyíti ezt a kapcsolatot: „Sokak romlására és föltámadására lesz ő Izraelben: jel, amelynek ellenszegülnek – s a te lelkedet is tőr járja át – hogy így megnyilvánuljon sok szív érzése.” Jézus jele és megvalósítója az emberek üdvösségének. Olyan jel Ő, aki állásfoglalásra késztet, ezért az ellentmondás jele. Ebből részesedik Mária is. A te lelkedet is tőr járja át. A megváltó Jézus élete, áldozata és dicsősége visszhangra talál Mária lékében, együtt érez vele. Mária élete Jézusra hangolt élet őrömben és szenvedésben egyaránt. Ebben mutat példát, és ebben igazi segítségünk.

Imádkozzál érettünk, Istennek Szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. Ámen

­***

A Szent László Imaszövetséget  Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke alapította 2019 Advent I. vasárnapján azzal a különleges céllal, hogy a tagjai minden nap elimádkozzanak egy tized rózsafűzért, valamint elsőcsütörtökönként szentségimádáson vegyenek részt, melyet egyházmegyénk papjaiért és új papi hivatások születésért ajánlanak fel.

Az imaszövetséghez folyamatosan lehet csatlakozni. Jelenleg több mint ezer hívő ember imádkozik naponta a papi hivatásokért.

 

Bosák Nándor nyugalmazott püspök

Debecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • img1 (1)