2021. október 22., péntek 13:33

Legyen egészséges keresztény öntudatunk! – Az Erőnk Forrása magazinműsor vendége dr. Krakomperger Zoltán általános helynök atya volt

Keresztény öntudatról, keresztények felelősségvállalásáról Európában, hitünk melletti bátor kiállásról beszélgetett dr. Krakomperger Zoltán általános helynök atyával Vojtkó Ferenc, a Debrecen Televízió szerkesztő-műsorvezetője az Erőnk Forrása című magazinműsor 2021. október 21-i adásában. A beszélgetés témája kapcsolódott a közelmúltban, Debrecenben rendezett A modernkori Európa pillérei, a vallási közösségek együttélése című vallásközi konferenciához.

Krakomperger Zoltán atya a gondolatmenetének elején kifejtette, Isten kivétel nélkül mindenkire vonzást gyakorol: „Minden embernek, akár vallásos, akár nem, van egy bizonyos metafizikai fogékonysága. Ez még megelőzi a vallásossá válást, amikor belülről érzi annak igényét, hogy a tér és az idő közé szorított teremtett világot múlja felül. Aki ezt a metafizikai indittatást, késztetést követi, eljut a vallási tapasztalatra, a vallási igazság teljességére. Aki azonban önmagára nézve megerőltetőnek tartja ennek követését, az – bár benne lesz az igény –, el fog ettől fordulni, és nem fogja megtenni a szükséges lépést, hogy rábízza önmagát arra a titokra, misztériumra, mely őt és minden más embert körülölel és magához vonz. Ez a misztérium, amelyet mi, Krisztusban hívő emberek Szentháromság egy Istennek nevezünk, mindenkire vonzást gyakorol. De van, aki a benső ellenállását nem akarj felszámolni, mert így kényelmesebb, könnyebb földi életre rendezkedik be, noha mindig fogja érezni annak igényét, hogy ennél neki többre van szüksége, legfeljebb ezt az igénykövetelést nem ismeri el önmagában, és megmarad a transzcendens világot tagadó emberként” – fogalmazott Zoltán atya arról a jelenségről, amellyel Európában most találkozunk.

A beszélgetés során további kérdésekről is szó esett, többek között a keresztények felelősségvállalásáról Európa jövőjét illetően, amelyről a helynök atya három szintet említett: „Elsősorban legyen egy egészséges öntudatom arról, hogy a krisztusi hitben élve én más ember vagyok. Ezzel nem lenézem azokat, akik nem hisznek Krisztusban, de annak tudatában élek, hogy Isten Fia meghalt értem, ahogyan ezt Szent Pál is megvallotta (ld. Gal 2,20).

Ha ennek tapasztalata, lelkesítő hatása engem tűzbe hoz, akkor ezt a meggyőződést nem fogom tudni magamnak megtartani. Ez a második, vagyis a tanúságtétel sokféle formájának a szintje. Ami áthatja egészséges öntudatomat, benső meggyőződésemet, azt tegyem közkinccsé, azaz tanúskodjak róla.

A harmadik szint arra mutat rá, hogy amikor támadásról értesül valaki, akkor ne legyen szótlan, bármilyen formában adjon hangot meggyőződésének. A bántást nem kell eltűrni. Elszenvedjük, de nem értelmetlenül és nem gyáva módon.

A beszélgetés 05:20 percnél kezdődik. A műsor végén a heti igét és a hozzá kapcsolódó elmélkedést Tóth László egyházmegyénk diakónusa tartotta.

Az Erőnk Forrása magazinműsor, benne a teljes beszélgetés megtekinthető:

 

Dehir - Erőnk Forrása 2021-10-21

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • Screenshot 2021-10-22 at 13-37-50 Erőnk Forrása 2021-10-21