2021. október 07., csütörtök 14:19

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtartotta őszi rendes ülését

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) október 5-én és 6-án megtartotta őszi rendes ülését.

Az alábbiakban Dr. Tóth Tamásnak, az MKPK titkárának az ülésről szóló sajtólevelét olvashatjuk.

 IMG 1034 3856

 

A püspökök testülete a szokást követve idén ősszel is kihelyezett ülést tartott, amelynek ezúttal a Mátraszentimrén található Stella Katolikus Egyházi Üdülő adott otthont.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ferenc pápa köszönőlevelet küldött Veres András püspöknek, az MKPK elnökének.

A Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadását az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció augusztusban hagyta jóvá, jelenleg a kiadás nyomdai munkálati folynak.

A püspökök áttekintették az előttünk álló, Ferenc pápa által meghirdetett 2021-2023-as szinódus feladatait.

Szeptember 19. és 22. között Varsóban négynapos konferenciát szervezett a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a Lengyel Püspöki Konferencia „Közös küldetésünk Isten gyermekeinek védelme” címmel. A Magyar Katolikus Egyházat a Marton Zsolt püspök vezette népes delegáció képviselte.

A konferencián résztvevő egyházak között egy, a helyi tapasztalatokra épülő együttműködés indult, ami a későbbiekben a jó gyakorlatok cseréjét segítheti elő.

A püspökök tájékoztatót hallgattak meg a katolikus Digitális Tankönyvi Felület kialakításáról. A katolikus tankönyvekhez kapcsolódó digitális felület a kattan.hu honlapon érhető el az érdeklődők számára.

A felületre római, illetve görögkatolikus hittankönyv sorozat is felkerül majd.

A testület börtönlelkészi vezető kinevezéséről döntött. A pozíció ellátásával Berta Tibor dandártábornok, tábori püspököt bízták meg.

A püspökök újabb három évre meghosszabbították Török Csaba atya tévéreferens megbízatását.

A Konferencia döntött arról, hogy Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboroson keresztül 40 millió forintnyi összeggel támogatja a nehéz helyzetben lévő venezueliai egyházat.

            A Konferencia döntésének értelmében a testület Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Bráda Tibor festő-és üvegművésznek.

A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták. Az egy százalékról történő rendelkezés a konkrét segítségen túl azért is nagyon fontos, mert az Egyházhoz való tartozásunk jele.

 

Budapest, 2021. október 7.

Dr. Tóth Tamás, az MKPK titkára

 

(Ferenc pápa Veres Andrásnak, az MKPK elnökének küldött köszönőlevelét a következő oldalon olvashatjuk.)

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • nopicture