2021. szeptember 14., kedd 13:51

Felelősek vagyunk, hogy megőrizzük Isten remekművét!” – Egyházmegyénk teremtésvédelmi referensei is részt vettek a NEK rendezvényen

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjai a teremtésvédelem témáját is fókuszba helyezték. Szeptember 8-án, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága, valamint a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület a Hungexpóra hívta az egyházmegyék teremtésvédelmi referenseit, illetve mindazon érdeklődőket, akik szeretnék tettekre váltani felelősségüket környezetük és embertársaik iránt.

kép1

Egyházmegyénk teremtésvédelmi referensei: Márta László és Márta Lászlóné Szilágyi Eszter is bekapcsolódtak az előadásba és a közös gondolkodásba.

Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke számos gondolatban erősített meg bennünket: először is rámutatott arra, hogy a teremtés igéje, egyben az erkölcs igéje is, hiszen maga, az isteni rend lett beleteremtve a világba. Ezért amikor a világot szemléljük, és annak javait használjuk, lépten-nyomon ki kell hogy bontakoztassuk belőle az isteni rendet, az erkölcs igéjét. Természetes, magától értetődő célunk kell hogy legyen a jó kibontakoztatása, a valódi értékek valódi értékként való felismerése. Püspök úr kihangsúlyozta, hogy a teremtett világ védelme nem merül ki a környezetvédelemben, a „zöld” praktikák alkalmazásában. Amikor teremtésvédelemről beszélünk, akkor az Isten teremtő munkájának minden szeletét figyelembe kell vennünk. Mit jelent ez? Azt, hogy az ember, a család, a társadalom, a kultúrák sokszínűségének védelme is feladatunk, méghozzá nem szabadon választható feladatunk, hanem önmagunkból fakadó kötelességünk. Itt kezdődik az ökológiai megtérés, amelyre Ferenc pápa is hív bennünket, a Laudato si’ kezdetű apostoli buzdításában. Az ökológiai megtérésben felismerjük azt is, hogy a gazdasági élet mozgatórugója nem a haszonelvűség kell legyen, hanem a törekvés arra, hogy az ember kiteljesedjen és boldoguljon. Sajnos ma azt látjuk, hogy a gazdasági élet nem erkölcsmentes, az emberhez méltó megélhetés jogát megelőzi a magántulajdonba való önző kapaszkodás. Addig, amíg ehhez ragaszkodunk, amíg nem szabunk határt a birtoklásnak, amíg a világra nyersanyaglelőhelyként tekintünk és kizsigereljük, addig nem szolgáljuk a teremtésvédelmet. Igazabb és emberibb gazdasági rendszer nélkül nem tudjuk tettekre váltani a teremtett világ iránti felelősségtudatunkat” – mondta el Márta László, egyházmegyénk teremtésvédelmi referense.

kép5

Székely János püspök útravalóit követően a résztvevők rátekintettek arra, hogy miért fontos nekünk, keresztény embereknek kiemelten foglalkozni a teremtésvédelem témakörével, illetve milyen kézzel fogható eszközök bevonásával lehet megvalósítani mindezt:

„Idő, energia és imádság. Ez a hármas elengedhetetlen ahhoz, hogy jobb irányba mozdítsuk a világot, amely a mohóság válságában szenved. Számos szervezet és közösség foglalkozik a teremtésvédelem témakörével, bemutatásra került például a Laudato Si nemzetközi teremtésvédelmi mozgalom is, amelynek európai vezetőjét, Magdalena Noszczyk lengyel aktivistát hallgathattuk meg. Bemutatkozása során kihangsúlyozta, hogy egy ökumenikus, Szentlélek vezette globális mozgalomnak a tagja, amelynek egyik fontos célja, hogy hatást gyakoroljon a világ döntéshozóira. Ezt követően előadásában a világ kontinenseinek megdöbbentő, kihívásokkal teli helyzetéről beszélt, rávilágítva arra, hogy a „mindennapi kenyér” nem mindenhol magától értetődően mindennapi. Látva ezeket a nemzetközi kezdeményezéseket, hallva ezeket az előadásokat és iránymutatásokat, feltettük a kérdést magunkban, hogy hogyan lehet ezt helyi szinten gyakorolni, illetve nem csak gondolatban átfuttatni, hanem aktivizálni. Ekkor rádöbbentünk rá arra, hogy a teremtés védelmét szolgáló lépéseket közösségben kell megélni, és az egyház nagy-nagy előnye, hogy itt már adottak a közösségek. De mit tegyenek ténylegesen a közösség tagjai, a lelkipásztorok? Először is fontos, hogy a lelkipásztorok magas szinten foglalkozzanak a témával, valamint törekedjenek a világiakkal való együttműködésre. Át kell, hogy adják a híveknek azt az érzést, hogy érdemes foglalkozni a teremtett világ védelmével, és mindezt Istenből táplálkozva kell tegyék. A teremtéstudatosságra való nevelés egy dinamikus mutató, amely megjelenhet egy plébániai programszervezés során, de ugyanígy a plébániához tartozó családok magánéletében is. A lényeg, hogy tegyünk erőfeszítéseket, ki-ki a maga feladatkörében” – mesélte el Márta Lászlóné Szilágyi Eszter, szintén egyházmegyénk teremtésvédelmi referense, aki hozzátette: „A találkozó legfontosabb üzenete az volt, hogy amikor tétovázunk lépéseket tenni a teremtésvédelem ügyéért, látnunk kell egy lényeges dolgot, mégpedig azt, hogy Krisztus mindig válaszolni akar a világ problémáira. Tehát a teremtett világ védelmének ügyében is, magának az Egyháznak is válasszá kell válni a világ aggodalmára.”

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • kép1
    • kép2
    • kép3
    • kép4
    • kép5