2021. szeptember 01., szerda 21:30

Akit te, Szent Szűz, Erzsébetet látogatván hordoztál – A Szent László imaszövetség szeptemberi rózsafüzér imája

Így tanít Szent II. János Pál pápa:

A rózsafüzér a keresztény imádság egyik hagyományos módja, mely alkalmas Krisztus arcának szemlélésére. VI. Pál pápa így írt erről: „A rózsafüzér, ez a megváltó megtestesülésbe gyökerező, evangéliumi imádság teljesen Krisztusra irányul. Mert még jellegzetes eleme is – az »Üdvözlégy, Mária« litániaszerű ismétlése – Krisztus dicsőítése lesz, akiről az angyali üdvözlet és a Keresztelő anyjának köszöntése szól: »Áldott a te méhednek gyümölcse« (Lk 1,42). Sőt, többet mondunk: az Üdvözlégyek ismételgetése a háttér, melyben a titkokat szemléljük: Jézus, akit minden Üdvözlégyben megnevezünk, ugyanaz, mint akit a titkok egymás után szemünk elé állítanak mint Isten Fiát és a Szűzanya fiát.

(Rosarium Virginis Mariae 18. p.)

A Rózsafüzér titkainak első csoportjára, az örvendetes titkokra a megtestesülés eseményéből fakadó öröm jellemző. Nyilvánvaló ez az Angyali üdvözlettől kezdve, amikor Gábor főangyalnak a Názáreti Szűzhöz intézett köszöntése szorosan kapcsolódik a messiási örömre szóló meghíváshoz: „Üdvözlégy, Mária”. Ehhez a köszöntéshez kapcsolódik az egész üdvtörténet, sőt, bizonyos módon a világ történelme. Ha ugyanis az Atya terve az, hogy Krisztusban foglal újra össze mindent (vö. Ef 1,10), akkor bizonyos értelemben az egész univerzumot érinti az az isteni kegy, amellyel az Atya lehajlik Máriához, hogy Fiának anyjává tegye őt. S viszont: az egész emberiség benne foglaltatik abban a „fiat”-ban, mellyel Mária készséges engedelmességgel válaszol Isten akaratára (legyen nekem a Te igéd szerint).

(Rosarium Virginis Mariae. 20. p.)

A Szent László Imaszövetség keretében, szeptember hónapban az Örvendetes olvasó második tizedét imádkozzuk. „Akit te, szent Szűz, Erzsébetet látogatván hordoztál.” Őrömet és békét sugárzó találkozás ez. Két asszony, két gyermeket váró édesanya és a családjaik ünnepe. Mindketten Isten ajándékát hordozzák, Mária a Gyermek Jézust, a világ Megváltóját, Erzsébet pedig Keresztelő Jánost, az Üdvözítő útját előkészítő prófétát. Minden ember isteni ajándékot hordoz, hiszen minden ember élete, élethelyzete vagy hivatása Isten ajándéka. Aki ezt felismeri, kész követni, és embertársaival megosztani (mások javára fordítani), ott megszületik az öröm, a béke és a hála.

Ezt olvassuk Lukács evangéliumának 1. fejezetében:

„Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába. Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!” (Lk 1,39-45)

Mária és Erzsébet rokoni találkozása szépen mutatja, hogy ahol befogadják, megértik Isten ajándékát, ott az emberi élet természetes elemei – embersorsunk titkai – igazi öröm és béke forrásai lesznek. Mária isteni gyermekét hordozza testében, Erzsébet és Zakariás is isteni ajándékként várják gyermekük születését. Mária elmegy rokonához, hogy megossza örömét, és segítségére legyen Erzsébetnek. Édesanyának, apának lenni, rokoni kapcsolatokat ápolni, igaz barátokat találni, vállalni egy hivatást, megosztani egymással örömet és bánatot, stb. Ezek emberségünk mély titkai.

A Rózsafüzér imádkozása közben szemléljük Jézus arcát és Mária Jézusra figyelő tekintetét. Imádkozás közben saját életünk titkai és eseményei is elvonulhatnak szemünk előtt. örömeink és kudarcaink, életünk derűs és sötét oldalai. Ezek új megvilágítást kapnak Krisztus fényében és Mária szívének anyai szeretetében. Ebből fakad igazi öröm, hálaadás és béke. Ilyen helyzetben hangzik el a Magnificat, Mária csodálatos hálaadó imádsága.

Magnificat

Mária így szólt: „Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad” (Lk 1,46-50).

*****

Imádkozzál érettünk. Istennek Szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. Ámen

 

Bosák Nándor nyugalmazott püspök

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • MariottoAlbertinellialko4c1