2021. augusztus 14., szombat 12:32

II. János Pál pápa debreceni látogatása régi sebet gyógyított be – Sajtótájékoztatón mutatták be a pápalátogatás évfordulójára tervezett három napos ünnepi programsorozatot

A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye, a debreceni Szent Anna Főplébánia és a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala szervezésében sajtótájékoztatón mutatták be Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára tervezett három napos – 2021. augusztus 16-18-ig tartó – gazdag, ünnepi programsorozatot, valamint a különleges alkalomra megjelent két kiadvány kötetet, augusztus 13-án, a református Nagytemplom mögötti emlékkertben található Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban.

A sajtótájékoztatót tartották: Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, valamint dr. Krakomperger Zoltán, egyházmegyénk általános helynöke, a Szent Anna-székesegyház plébánosa. A jelenlévők a 30 évvel ezelőtti pápalátogatás jelentőségéről, áldásos eredményeiről is szóltak, illetve személyes élményeiket is megosztották a sajtó képviselőivel.

Mint ismeretes, II. János Pál pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án Debrecenbe is ellátogatott, Ökumenikus Találkozón vett részt a debreceni református Nagytemplomban. A pápa az ott elhangzott nagy hatású beszédében kiállt a katolikus egyház elkötelezetten képviselt egységtörekvései mellett. Az ökumenikus találkozó záró mozzanatán, a Krisztusban hívő katolikusok és reformátusok kiengesztelődése jegyében koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

 7M7A3517

Fekete Károly püspök a Református Teológiai Kar tanársegédeként, liturgia szakértőként segítette a sajtó munkáját a debreceni pápalátogatáson. Elmondta, 30 évvel ezelőtt még nem gondolta, hogy három évtized múlva püspökként fog visszatekinteni az 1991. augusztus 18-i eseményre, amelynek tárgyi emlékeit azóta is őrzi.

II. János Pál pápát a református Nagytemplomba Kocsis Elemér, akkori református püspök, a Magyar Ökumenikus Tanács elnöke hívta meg, amely meghívásnak a pápa az ökumenikus mozgalom jegyében tehetett eleget. Fekete Károly hangsúlyozta, a protestantizmus szempontjából azért is nagy jelentőségű a látogatás, mert régi sebet gyógyított be. A Gályarabok emlékoszlopa azoknak a tanítóknak, református protestáns prédikátoroknak állít emléket, akik a 17. században egészen a gályarabságig menve kiálltak a hitükért a pozsonyi törvényszék előtt is. Bár Debrecenben nem történt ilyen atrocitás, de nagyon sok gályarabbá lett prédikátor a Debreceni Református Kollégiumban tanult, itt erősödött a hivatása, ezért helyezték el az emlékoszlopot a templom mögötti Emlékkertben.

7M7A3523

Ezek az események ugyan régen történtek, de minden olyan gesztus számon tartandó – így II. János Pál pápa debreceni látogatása is –, amelyik arra utal, hogy mi már nem vagyunk az örökösei annak az egyháztörténeti korszaknak, és túl tudunk azon lépni. Ezek között a legjelentősebb volt, amikor a pápa a saját kezével helyezte el a kiengesztelődés koszorúját a gályarabok emlékoszlopán – fogalmazott a sajtóeseményen Fekete Károly – majd hozzátette, e gesztust meghálálva, a református egyházkerület a látogatás 15. évfordulóján egy bronzkoszorút helyezett el a gályarabok emlékoszlopán, így az a kiengesztelődés oszlopa lett.

Fekete Károly emlékeztetett Kocsis Elemér református püspök elhangzott beszédére, valamint a pápai beszédre is, amelyben II. János Pál pápa többek között azt fogalmazta meg, hogy eljöhetne már az az időszak, amikor nem arra emlékezünk, ami elválaszt bennünket, hanem elindulunk azon az úton, ami összeköt – zárta gondolatait Fekete Károly, majd bemutatta a debreceni református és római katolikus püspöki hivatal közös kiadásában megjelent, Hapák József fotóművész fotóit is tartalmazó „A kiengesztelődés koszorúja” című emlékkiadványt. (A kiadványról később bővebben írunk.)

Fekete Károly bemutatta azt a háromnapos programsorozat részeként szerveződő Ökumenikus igeliturgiát is, amelyen – a római katolikus, a görögkatolikus, baptista, evangélikus, ortodox és református egyház részvételével, a nagyobb felekezetek egyházi vezetőivel, a 30 évvel ezelőtt elhangzott imádságok, énekek, akkor felolvasott igék, valamint a beszédek egy-egy részletei, meditációk fognak emlékeztetni bennünket a 30 évvel ezelőtti eseményekre.

 

Az Ökumenikus igeliturgia 2021. augusztus 17-én, kedden 18:00 órától kezdődik a debreceni református Nagytemplomban, majd 19:00-tól a Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzása történik a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

 A pápa a krisztusi szeretetet képviselte

 7M7A3537

 

Palánki Ferenc megyéspüspök a pápalátogatás áldásos gyümölcseire tekintve elmondta, a sajtótájékoztató helyszíne is a látogatás ajándéka. Amikor itt járt Szent II. János pápa, senki nem gondolta, hogy ebben a református könyvesboltban Ferenc pápa egyik könyve is kapható lesz. Ez is egyfajta gyümölcs és gesztus az ökumené terén, kifejezve azt a törekvést, hogy alapvetően egyek vagyunk Krisztusban. Ezt szeretnénk megmutatni a világnak is – hangsúlyozta a megyéspüspök, majd megköszönte Fekete Károly püspöknek a lehetőséget, hogy a felekezetek közös imádsággal emlékeznek a református Nagytemplomban az ökumené tekintetében fordulópontot is jelentő 30 évvel ezelőtti pápalátogatásra.

A püspök atya kifejtette, valóban ezen egyháztörténelmi eseménytől kezdve lehetett még inkább megélni azt a korszakot, amelyben azt erősítjük és keressük a másikban, ami krisztusi, és nem azt bíráljuk, ami nem krisztusi. Ha ebben tudunk egymásnak segíteni, akkor teszünk igen sokat az ökumenéért és Isten országáért.

7M7A3544

Ferenc püspök személyes élményét is megosztotta a sajtó munkatársaival. Szent II. János Pál pápával teológushallgatóként, a Mátyás templomban találkozott a papnövendékek és szerzetes növendékek közösségében. „A Szentatya mindenkit megérintett, volt, akivel kezet fogott, és nálam megállt, majd mélyen belenézett a szemembe. Olyan krisztusi szeretettel nézett rám, hogy azt éreztem belém lát. Jó lenne, ha mi is ezzel a tekintettel tudnánk egymásra nézni, és úgy szeretni a másik embert, ahogyan van! A Szentatya Krisztus szeretetét képviselte. Nekem ez óriási élményt jelentett és megerősített a hivatásomban.”

A megemlékező háromnapos eseménysorozat kiemelkedő alkalma lesz az ünnepi szentmisével egybekötött Szent II. János Pál pápát ábrázoló életnagyságú szobor megáldása a székesegyház lépcsőteraszán. Az egyházmegyénket alapító pápa szobra szemben helyezkedik el a 2015-ben állított, a Szent Anna-templomot alapító Csáky Imre bíboros szobrával.

II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtt nem járt a Szent Anna-székesegyházban, de a lelki szellemisége, a Krisztusra mutató személyisége itt marad velünk – fogalmazott a püspök atya.

 

Az esemény tehát 2021. augusztus 18-án, szerdán este a debreceni Szent Anna-székesegyházban 17:15-kor rózsafüzér éneklésével kezdődik, 18:00-tól hálaadó szentmisén vehetünk részt, majd 19:00-tól a székesegyház lépcsőteraszán Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrának megáldásával zárul.

A szentmise főcelebránsa dr. Ternyák Csaba egri érsek lesz, aki Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül volt a Szentatya munkatársa. Az ünnepi szentmisén további egyházi és világi méltóságok vesznek majd részt.

Palánki Ferenc megyéspüspök záró gondolatként hozzátette, a pápalátogatás áldásos gyümölcse, hogy a Szentatya 1993. május 31-én megalapította a mi egyházmegyénket is, 2015 óta pedig Debrecen a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye központja is.

7M7A3545

Kocsis Fülöp érsek-metropolita úgy fogalmazott, hogy a katolikus egyház részeként a görögkatolikusok is részt vesznek az eseményeken, és emlékeznek a rendkívüli alkalomra, amelynek egyik főszervezője Keresztes Szilárd, akkori görögkatolikus püspök volt. Ő nemcsak a máriapócsi látogatást szervezte, hanem a pápalátogatás hetét is kézben tartotta szervező munkatársaival. Ő maga is szorgalmazta ezt a látogatást. Fülöp érsek itt említette meg egy idősebb atya visszaemlékezését, akit még édesanyja úgy tanított: „Ha református templom előtt haladsz el, és egy tüske megy a lábadba, akkor se állj meg előtte, hanem menj tovább!” Ma pedig már keresztény kötelességünk, hogy egymás templomát látogassuk és közösen imádkozzunk – tette hozzá a görögkatolikus főpásztor.

30 évvel ezelőtt a Szentatya Máriapócsra is ellátogatott, görögkatolikus szent liturgiát celebrált. Fülöp érsek egyszerű papként egy torony tetejéről szemlélve vett részt az alkalmon, azzal a feladattal megbízva, hogy a liturgikus énekeket éneklő kórust irányítsa. Az érsek atya úgy fogalmazott, Szent II. János Pál pápa különleges erőt sugárzó ember volt. 2004-ben Dámócon volt szerzetes, és onnan egy fiatal lány eljutott Torontóba a Világifjúsági Találkozóra. Ekkor a Szentatya már nagyon beteg volt, beszéde nehezen érthető, ennek ellenére tolószékben is vállalta az utat, hogy a közel 2 millió fiatallal találkozzon. A dámóci fiatal így fogalmazott: döbbenetes volt az az erő, ami abból az idős, beteg emberből áradt.

Az ember hatása sokszor nem igazán mérhető közvetlenül. Tudtuk, hogy a Szentatya rendkívüli ember, de szolgálatának hatását az ő személyes imádsága, diplomáciai érzéke, munkája révén csak később érzékeltük. Az, hogy mi erről együtt beszélgetünk, ez is az ő látogatásának eredménye a Szentlélek vezetése által. Kötelességünk folytatni ezt az örökséget. Ebben Debrecen is példa lehet az egyházi vezetők természetes, baráti, testvéri kapcsolata megélésével.

7M7A3577 1

Az alkalomra a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kiadásában dr. Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános szerkesztésében Hogy legyenek eggyé – Emlékkönyv Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára címmel emlékkötet jelent meg, mely visszaemlékezéseket, a sajtóban is követhető felkészülési napokról szóló beszámolókat és az utólagos visszhangot is tartalmazza, és természetesen beszámol magáról az eseményről.

A sajtótájékoztatón a kötetet a főszerkesztő, Krakomperger Zoltán atya mutatta be. (A kötetről később részletesen írunk.)

7M7A3573

A helynök atya bemutatta az ünnepi programsorozat nyitó rendezvényét is, amely

2021. augusztus 16-án, hétfőn a Kölcsey Központ I. emeleti Báltermében lesz

17:00Filmvetítés II. János Pál pápa debreceni látogatásáról

18:00 – Kerekasztal-beszélgetés II. János Pál pápa debreceni látogatásának jelentőségéről

A résztvevőket köszönti: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

A beszélgetés résztvevői: dr. Fekete Károly református püspök, dr. Gyulay Endre nyugalmazott római katolikus püspök, dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök, Vad Zsigmond református esperes, nyugalmazott lelkipásztor, dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona irodalomtörténész, muzeológus.

 

Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára szervezett megemlékező ünnepi programsorozatra szeretettel várunk mindenkit, nemcsak a 30 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, hanem hogy a jelenben is megerősítsük keresztény küldetésünket.

Fotó: Szabó Dávid/Öröm-hír Sajtóiroda, Kovács Péter/haon.hu 

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

--

  • Galéria:
    • 7M7A3514
    • 7M7A3517
    • 7M7A3523
    • 7M7A3527
    • 7M7A3537
    • 7M7A3544
    • 7M7A3545
    • 7M7A3558
    • 7M7A3562
    • 7M7A3573
    • 7M7A3575
    • 7M7A3577-1
    • 8868015p33-scaled