2021. július 08., csütörtök 09:53

Idén Nyíregyházán tartják az Egyházmegyei Ministránstábort

8. alkalommal rendezik meg egyházmegyénkben a kikapcsolódást, egymás megismerésének lehetőségét, szórakozást kínáló nyári ministránstábort. Minden évben más és más egyházmegyei fenntartású intézményünk környezetével, a környék adta lehetőségeivel ismerkednek a fiatalok, idén erre a hétre (július 5-9-ig) Nyíregyházán a Szent Imre Kollégiumban rendezkedtek be. A táborban 52 ministráns vesz részt.

Kálmán József debreceni plébános, ministráns referens, Papp Tamás újfehértói káplán, valamint az egyházmegyénk kispapjai szervezték a programokat, változatosabbnál változatosabb lehetőséget biztosítva a jutalomüdülésben résztvevő ministránsok számára.

IMG 0881

Kálmán József atya a Magyar Katolikus Rádió munkatársának elmondta, a táborban elsősorban a kikapcsolódásra koncentrálnak. Természetesen lelki vonatkozású programok is segítik a feltöltődést: a mindennapi szentmisék, a közös imák, az elmélkedések, a vendég atyák tanításai gazdagítják a napokat, de ezt a hetet főként jutalomüdülésnek szánják.

A tábor programjai visszatérőek. A fiatalok két helyszínen, Nagykállóban és Nyíregyházán is strandolhatnak, Felsőtárkányon, Stimecz-házán könnyedebb túrán vesznek részt és a tábor kihagyhatatlan eleme a mindennapos foci-foci-foci, valamint számtalan más sportolási, szórakozási, túrázási lehetőség.

IMG 7640

A ministránsokkal való foglalkozás, így a ministránstábor nem titkolt szándéka a hivatás erősítése, éppen ezért a táborozók minden évben ellátogatnak Egerbe, ahol a kispapok bemutatják azon helyeket: a szemináriumot és a bazilikát, ahol készülnek a papi hivatásukra.

A tábor végére, mindig megtapasztalják, hogy a 15-20 plébániáról érkező fiatalok már a második napon csapatként vannak jelen. Pillanatok alatt elfogadják egymást és segítik azokat, akik félénkebbek, bátortalanabbak, vagy először van távol a szüleiktől. Itt nem tapasztalható a kiközösítés, amely általában gyakori a gyerekközösségekben.

József atya azt is elmondta, hogy fizikai fáradtság, de óriási szellemi és lelki feltöltődés jellemzi ezt a hetet, és arra is van lehetőségük, hogy a kispapokkal, fiatal papokkal kötetlenebb, nyugodtabb körülmények között beszélgessenek, megosszák egymással örömeiket, nehézségeiket.

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

  • Galéria:
    • IMG_0795-1
    • IMG_0868
    • IMG_0881
    • IMG_0904-1
    • IMG_7640