2021. június 17., csütörtök 19:52

Egyházmegyénk kántorai is részt vettek a gödöllői online kántor továbbképzésen

Kántor továbbképzést tartottak onlien formában, a Gödöllői Premontrei Apátság gondozásában megjelent Graduale Hungaricum Orgonakíséretek című kötet bemutatójával egybekötve június 12-én, a Gödöllői Premontrei Apátságban.

A bemutatott kötet hiánypótló. Dobos Mihály, a debreceni Szent Anna-székesegyház kántor, karnagya 2006-ban állította össze a Magyar Graduale című magyar nyelvű liturgikus énekgyűjteményt, a Graduale Romanum mintájára. A Gödöllői Premontrei Apátság Graduale Hungaricum című kiadványa pedig 2007-ben jelent meg, ami a korábban kiadott Introitusok könyve és Offertotiumok könyve, Communiok könyve egybeszerkesztett, kibővített kiadása.

A két kiadványban sok az átfedés, de mindkettőben van egyedi tartalom is. Mindkét kötet egyszólamú kottázással jelent meg, ami több kántornak nehézséget okozott az orgonakíséret hiánya miatt. Ezt a hiányt pótolja a most bemutatott Graduale Hungaricum Orgonakíséretek című kötet.

A könyvbemutatót szakmai továbbképzéssel egybekötve Balogh Péter Pius apát vezette, aki maga is kiváló egyházzenész.

Egyházzenészek, művészek, kántorok beszéltek a gregorián liturgikus énekek szerepéről, szükségességéről, használatáról. Idéztek az ide vonatkozó egyházi előírásokból, rendelkezésekből.

Sok példával bemutatták az énekek használatát. Tanácsot adtak a kántoroknak a hívek tanításához. Az egész közvetítést az alázat, szolgálat, szerénység jellemezte, amit Farkas Domonkos zárszavában kihangsúlyozott: „legyetek okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok” (Mt 10,16).

A továbbképzést ajánlom minden kántornak, papnak, és mindenkinek, aki szívén viseli a mai magyar egyházzene sorsát. Visszanézhető a Premontrei Apátság youtube oldalán a https://www.youtube.com/watch?v=9Ooe1wxxTiA linken.

 

Géczy István

kántor, karnagy – Debrecen, Szent István-templom

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • ocsa_ref. templom