2021. június 14., hétfő 15:01

Összeköt bennünket az ima – Debrecenben járt a częstohowai Fekete Madonna-kegykép másolata

A częstochowai Fekete Madonna kegykép Márianosztrán őrzött másolata magyarországi körútja során 2021. június 5-én, szombaton érkezett a debreceni Szent László domonkos templomba a Debreceni Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével. Dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló asszony az Eucharisztikus Kongresszusra készülve az "Összeköt bennünket az ima!" nevű rendezvénysorozat keretében kíséri a kegykép másolatát az egyházközségekbe, és előadásával népszerűsíti, ismerteti a kép történetét. A kegykép másolatát Budapesten, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjén ünnepélyes külsőségek között fogják fogadni.

 

DSCN2863A Szent László-templomban június 5-én, szombati napon 17 órától gyűltünk össze, hogy bekapcsolódjunk a világméretű szentségimádásba a kegykép jelenlétében. A csendes egyéni ima után közösen imádkoztuk a rózsafüzért. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise előtt dr. Rácz Tibor, a Debreceni Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt a częstohowai Fekete Madonna-kegyképről, mely a lengyel katolicizmus és a lengyel függetlenség szimbóluma, ugyanakkor a sok évszázados magyar-lengyel barátság jelképe is.

„A częstohowai Jasna Góra kolostor legnagyobb kincse Szűz Mária csodatevő kegyképe" – mondta el vendégünk: „A festmény nélkül Jasna Góra nem volna több egy épületkomplexumnál, műalkotások gyűjteményénél, amelyek kétségkívül értékesek és szépek, de hiányzik belőlük az élet ereje. A Fekete Madonna a misztérium, az alapzat, az atmoszféra a Jasna Góra-i szentélyben.” Hallhattuk a festménnyel kapcsolatos legendákat, és azt is, hogy a művészettörténészek mai napig nem tudják pontosan megállapítani a kép keletkezési helyét, korát, eredeti díszítését. De a kegykép a lengyel függetlenségi harcoknak, sőt egy időben a magyarok török ellenes harcainak is jelképévé vált. A képről számos másolat készült, Magyarországon a legismertebb a pálosok egykori kolostortemplomában, Márianosztrán található, mely 1729-ben, a kolostor felújításakor érkezett Márianosztrára. 1994-ben, a pálosok hazatelepülésének 60. évfordulójára, a Madonna kegyképének hiteles másolatát a Gellért-hegyi Magyarok Nagyasszonya szilatemplomnak adományozták lengyel testvéreink. 2011-ben pedig egy újabb hiteles másolat érkezett Magyarországra, melyet a Szent István-bazilikában őriznek – fejezte be ismertető előadását vendégünk.

DSCN2866

A szentmise főcelebránsa Górski Jacek OP házfőnök, plébános volt. Úrnapja előesti szentmiséjére gyűltünk össze – kezdte szentbeszédét Jacek atya –, az Eucharisztiát ünnepeljük, és közben Szűz Máriát tiszteljük, akinek egy szép ábrázolása jött közénk. Mi köti össze ezt a két eseményt? – tette fel a kérdést Górski Jacek atya, majd így folytatta: ez a ’zarándoklat’ szó. Jézus messziről érkezik húsvéti zarándokként Jeruzsálembe, az emeleti terembe, hogy tanítványaival elfogyassza az ünnepi vacsorát. Most mindenki háttérbe szorul, Jézus lesz a középpont. Szavai szokatlanok: „..ez az én testem, … ez az én vérem… Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában” (Ld. Mt 26, 26-29). Nem értik a tanítványok, pedig erről szólt Jézus tanítása, a csodák, az előkészület a vacsorára. Utólag lehet csak megérteni: az volt a cél hogy Jézus oda tudja adni önmagát értünk.

Mi is zarándokok vagyunk az élet útján. A vándorláshoz táplálék szükséges, ami nem jutalom, el kell azt fogyasztanunk. Ma nagyon sokan úgy gondolják, hogy nem fontos a lelki táplálék. Az utóbbi évben kitűnt, hogy a lelki táplálékról könnyen lemondtak az emberek, de a közönséges kenyérről nem. Az interneten főzött ételből senki sem tud az otthonában fogyasztani.

Egy zarándok számára a legnagyobb öröm, ha megérkezik úti céljához. A częstohowai Jasna Górán Szűz Mária évszázadok óta várja gyermekeit. A csodatevő kép előtt a zarándokok leteszik terheiket, elmondják imaszándékaikat, s átadják azt is, amit mások rájuk bíztak.

DSCN2875

Most viszont az édesanya zarándokolt ide gyermekeihez, itt kérjük most őt, hogy járjon közbe a két nemzetért. Mária nem akart nagyobb lenni fiánál, de hatalmas közbenjárónk Istennél, és odavezet Fiához. Maximilian Kolbe atya egy Szentségimádás-kápolnát építtetett, ahol Szűz Mária alakja úgy jelenik meg, hogy a szíve alatt ott egy monstrancia, azt jelképezve, hogy Jézus 2000 éve mint egy darab kenyeret, adja oda magát nekünk. Egy kenyér sok búzaszemből lesz, egy kehely bor sok cseppből áll. Így gyűjt minket össze Jézus az egyházban. A közös ima összekapcsol. Kérjük, hogy megmaradjunk békében, egységben, és megmaradjon a kereszténység a közös Európában – fejezte be szentbeszédét Jacek atya.

DSCN2933

A szentmise után dr. Rónayné Słaba Ewa szószóló asszony elmondta, hogy tavaly februárban indult el körútjára hazánkban a márianosztrai kegyképmásolat, hogy Budapestre érkezzen az Eucharisztikus Kongresszusra. A világjárvány miatt sajnos az utat félbe kellett szakítani. Most újraindult, és itt, Debrecenben ez a 21. állomása. Szeptember 5-én a Kongresszus nyitó szentmiséjén lesz az ünnepélyes fogadása.

Honnan jött a gondolat a kegykép utaztatására? Éva asszony elmondta, hogy unokájával sok legendát olvasnak, sokat mesélt neki e kép történetéről is, melyet ő is nagyon szeret, valamint ismert tény a magyar és lengyel nép évszázadok során kialakult számtalan közös kapcsolata történelmi, kulturális és egyéb téren. Ezeket a kapcsolatokat és a két nép barátságát – folytatta Ewa asszony –, feltétlenül át kell adnunk a fiataloknak. Forduljunk Szűz Máriához mint anyánkhoz, imádkozzuk a rózsafüzért és kérjük bizalommal hathatós közbenjárását. Ne felejtsük el Robert Schumannak, az Európai Unió egyik alapítójának gondolatát: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”

A szentmise befejeztével egy-egy Üdvözlégy Máriát imádkoztunk magyarul és lengyelül, majd a Boldogasszony Anyánk és a Czarna Madonno kezdetű częstohowai Szűz Mária-énekkel zárult az ünnep.

Vendégeink egy-egy rózsafüzérrel és a kegyképet ábrázoló szentképpel ajándékozták meg a résztvevőket. Köszönjük e meghitt estét!

Összeköt bennünket az ima – Laçzy nas modlitwa

 

Fotó: Tokodi László OP

Szöveg: Havas Lászlóné

Debrecen, Szent László Domonkos Plébánia

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1-1
    • DSCN2855
    • DSCN2863
    • DSCN2866
    • DSCN2872
    • DSCN2875
    • DSCN2885
    • DSCN2907
    • DSCN2919
    • DSCN2933
    • DSCN2945
    • DSCN2973
    • DSCN2976
    • DSCN2977
    • DSCN2978