2021. június 01., kedd 16:04

A „mégis szeretet”, az annak ellenére szeretet nem kötődik feltételekhez – Az egyházmegyei karitász feladatairól beszélgettek a Kossuth Rádió reggeli műsorában

Az egyházmegyei karitász feladatairól, küldetéséről, az új karitász központról kérdezte Gyarmati Péter, a Kossuth Rádió munkatársa Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt és Csordás Gábor egyházmegyei karitászigazgatót.

A beszélgetést a Püspöki Hivatalban rögzítették, elhangzott május 31-én, hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggel Magyarország című reggeli hírműsorában.

7M7A0591

Az interjú során Palánki Ferenc megyéspüspök az apostolok cselekedeteiből kiindulva azt hangsúlyozta (ld. ApCsel), hogy az apostolok, látván a szükséget szenvedőket, alkalmas embereket – diakónusokat – választottak az adományok szétosztására.

Az apostolok cselekedeteire felbuzdulva nekünk is kell, hogy legyenek tetteink, olyanok, amelyek Jézus tanítványaihoz méltóak, hiszen Ő bennünket erre kötelez.

Jézus adta meg a választ arra a kérdésre is, hogyan szeressük Istent: „Szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 13,34), „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt25,40). Tulajdonképpen ez a motivációja a szeretetszolgálatunknak is, amelyben megszületett az a szándék, hogy legyen egy alkalmas karitász központ az adományok összegyűjtésére, a saját forrásból megvásárolt szükséges dolgok tárolására, amelyekkel a szegényeget segítjük. A telephelyet az egyházmegye önerőből vásárolta.

A főpásztor elmondta, a járvány ideje alatt csak élelmiszerre 10 millió Ft-ot biztosított az egyházmegye, amellyel Isten szeretetét mutatták meg, Aki rajtunk keresztül működik.

Ferenc püspök végül Gyökössy Endre református lelkész gondolataiból merítve kifejtette, a Mégis szeretet, az annak ellenére szeretet, az igazi isteni szeretet, amely nem kötődik feltételekhez. A karitatív munkának ilyennek kell lennie: „Mi nem azokon segítünk, akik megérdemlik, hanem azokon, akik rászorulnak. Emberségben ők is Isten képmásai, Jézus értük is meghalt és nekünk mindenkit egyformán kell szeretnünk” – fogalmazott a püspök atya.

7M7A0595

Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, egyházmegyei karitászigazgató elmondta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tart fenn intézményeket, a karitász feladata pedig kifejezetten az adományozás, illetve a rászorulók felkeresése.

Az új központ két elvárásnak felel meg, egyrészt bútorok, ruhák, száraz élelmiszerek, tüzelőanyagok tárolására, jó minőségű tiszta, száraz raktár áll az egyházmegye rendelkezésére, illetve irodahelyiségekkel szolgálja ki a karitatív szervezetet. Kiemelt szempont volt a könnyű megközelíthetőség is, hiszen gyűjtjük az adományokat és szétosztjuk azokat a helyi karitászcsoportok önkéntesei között, eljuttatva a megfelelő helyre – tette hozzá a karitászigazgató, majd arra a speciális szociális jelenségre is felhívta a figyelmet, amely a pandémia következményeiként tapasztalható. Sokan vannak, akik eddig normális körülmények között éltek, önfenntartók voltak, de most egyik napról a másikra munkanélkülivé, rászorulókká váltak, és szégyellnek segítséget kérni. A karitásznak az is feladata, hogy felmérje a valós szükségleteket és megítélje, hogy kinek hogyan tudunk segíteni. Nyitott szemmel kell járnunk! Az országos szociális szervezetekkel szemben ez a nagy előnyünk, hogy sok településen jelen vannak az önkéntesink, akik ismerik a családokat, a közösségeket.

***

2955874dabdd61fd763b543a1fbf3447 XL

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász Központ épületét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg 2021. május 13-án. A 300 m2-es raktárral, összesen 70 m2 alapterületű irodákkal, kiszolgálóhelyiségekkel rendelkező Nyíregyháza, Tábor utcai ingatlant az egyházmegye év elején vásárolta, amelyet nem sokkal később birtokba vett a karitatív szervezet.

http://www.dnyem.hu/index.php/item/3567-megaldottak-a-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-karitasz-kozpontjat

Az egyházmegyei karitász szervezetnek jelenleg két alkalmazottja van, Roszel Gertrud, ő az irodai szolgálatot végzi, illetve Mészáros László korábbi karitászigazgató, aki a logisztikáért felelős. Az egyházmegyében 60 csoport működik, közel ezer önkéntes munkatárs bevonásával.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 2955874dabdd61fd763b543a1fbf3447_XL
    • 7M7A0591
    • 7M7A0595
    • 7M7A0599