2021. május 17., hétfő 12:08

Elhunyt Dénes Zoltán atya, a Debrecen Televízió tiszteletbeli „miatyánkja” – Vojtkó Ferenc nekrológja

Vojtkó Ferenc, a Debrecen Televízió szerkesztő-műsorvezetője a www.dehir.hu oldalán búcsúzik elhunyt barátjától dr. Dénes Zoltán címzetes kanonok, espereshelyettes, újirázi plébánostól, aki életének 65., papságának 36. évében május 16-án tért haza a Mennyei Atyához.

"Virtusból túlhajszolta önmagát…” – nem is olyan rég mesélted ezeket a gondolatokat nekünk – a stábnak – egy Mezőhegyes közeli keresztnél, amikor a Keresztfához megyek című filmsorozatot forgattuk. Csillogó szemmel tetted, hiszen az útmenti keresztekben találkozott valamennyi tudományág, ami Neked fontos volt. Az útmenti keresztekben – hited szerint - benne van a hit, a néprajztudomány, a történelem, a magyar nemzetünk éltető erői! Ez a lelkesedésed, szereteted szülte meg a stábban a nevedet, te lettél a „miatyánk”, aki ott volt velünk a forgatás útján! 

És most a keresztek már a te emlékedet is őrzik. Igen, mert amióta együtt jártuk végig a Kárpát-medencét, és sorra szervezted a paptársaidat, rajtuk keresztül pedig a keresztállítókat, azóta minden útmenti feszületben ott láttam az arcodat. Ahogyan ezentúl is, csak már másképp. Krisztus fájdalmát vetted magadra a méltósággal viselt betegségben, szomorúságát az időről időre tapasztalt emberi gyarlóságban, a rossz-szándékkal szemben folytatott küzdelmed/küzdelmeinkben. De a féltő krisztusi szeretet, gondoskodás is része volt az életednek, hiszen az evangéliumot nemcsak szavaiddal hirdetted, hanem cselekedted is!  És de jó volt hallani: mikor mire jutottál, persze csak azután, hogy jó kikérdeztél mi van velem és tudsz-e valamiben segíteni…

A hosszú, izgalmas telefonbeszélgetések ezentúl már elmaradnak, már nem számolsz be többet a felfedezéseidről, amelyek az egész nemzetünk számára fontosak. Már nem tervezzük közösen tovább a Szent László zarándokutat, már nem hallgathatom napestig milyen felelőssége van minden magyarnak és kereszténynek… Már nem. 

De mégis itt maradnak a közösen megélt élmények, a felfedezéseid, a törekvéseid, és a sok-sok barátod, ismerősöd, tanítványod, akik veled tartottak földi utadon, a kutatásaidban, a derűdben, a mosolyodban, hihetetlenül ízes nevetésedben. Mert azt még az utolsó beszélgetésünknél is fontosnak tartottad, hogy ígéretedet teljesítsd, hogy ne maradjanak lezáratlan kérdések és egy jó adomával köszönj el, még egy hete.

Aztán a születésnapodon megvallottad: elfáradtál! Olyan érthetetlen volt, de most már értem, készültél, így mondtad el… Hát pihenj, ott a szeretett Atyánál! Nyugodj békében Barátom, Miatyánk!

Dénes Zoltán címzetes kanonok, espereshelyettes, újirázi plébános életének 65., papságának 36. évében hunyt el.

 

Forrás: dehir.hu

Vojtkó Ferenc

szerkesztő-műsorvezető

Debrecen Televízió

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • Dénes Zoltán