2021. május 07., péntek 20:53

Egyházmegyénk köznevelési intézményei közül is csatlakoztak a csíksomlyói szalagos zarándoklathoz

2021. május 7-én, Boldog Gizella emléknapján a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye több köznevelési intézményéből indultak kis csoportban Máriapócsra a zarándokcsapatok. A katolikus iskolák közül a kisvárdai Szent László, az ajaki Tamási Áron, a nyírteleki Szent Anna és a nyíregyházi Szent Imre diákjainak és pedagógusainak küldöttsége is csatlakozott az Erdélyi Mária Út Egyesület kezdeményezéséhez, a szimbolikus csíksomlyói szalagos zarándoklathoz. 

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke már a 2020-as pünkösdi búcsúra elindította az imaszalag stafétát, a Székelyföld legnyugatibb pontjáról, Marosvásárhelyről, de Gyergyóremetéről, Brassóból és Sepsiszentgyörgyről is indultak staféták, gyalog, futva vagy lóháton. 
Mikor Böjte Csaba testvér megosztotta velünk a hírt, hogy Máriapócsról indul az első imaszalag, úgy gondoltuk, a kisvárdai szentlászlósoknak is ott a helye az indulásnál. Annál is inkább, mert jött a hír testvériskolánkból, a nagyváradi Szent László Katolikus Líceumból, hogy ők kerékpáron viszik az imaszalagokat Nagykárolyba. Az intézményeinkért a zarándoklat során megfogalmazott imáink tehát Nagykárolyon át Csíksomlyóig össze fognak kapcsolódni.
 
Máriapócson a kegytemplomban a világhírű gyergyóditrói származású operaénekes, Molnár Levente köszöntötte a zarándokokat. A Mária-út magyarországi elkötelezettjei, a nyíregyházi Karitász képviselői, Horváth János kállósemjéni plébános atya, Máté Csaba szabolcsveresmarti parókus, valamint a házigazdák, Orosz István máriapócsi kegyhelyigazgató, Pindzsu István atya, a Családvár Zarándokház igazgatója velünk együtt, megrendülten hallgatta a székely operaénekes mindannyiunkért énekelt imáját:
 
„Isten áldja meg a magyart,
Tartson neve, míg a föld tart.
Isten áldjon meg bennünket,
Minden igaz magyar embert,
Minden igaz magyar embert.”
 
Miután Orosz István parókus megáldotta az imaszalagokat, az egybegyűltek felszalagozták a zarándokkereszteket. Három kerékpáros zarándok indult a vállaji határig a szalagokkal, és Molnár Levente művész úr vezetésével egy gyalogos zarándokcsapat a Mária-úton indult el Máriapócsról a határ felé. A legkitartóbbak egy 13 km-es szakaszt tettek meg a szemerkélő esőben Nyírbogátig.
Onnan Papp Bertalan máriapócsi polgármester közreműködésével mi is, kisvárdai zarándokok, nevezetesen Frantiska nővér, Kaszásné Tóth Judit intézményvezető, Szabóné Takács Karolina intézményvezető-helyettes, Luke Larson amerikai lektor és Máté Gergely diákunk, eljuthattunk a magyar-román határig. Ott Leitner István nagykárolyi cserkészvezetővel találkoztunk, aki a bihari és magyarországi szalagokat Szamosújvárig viszi tovább. A Boldogasszony Anyánk kezdetű himnuszunkkal indítottuk őt útjára. Örömünkre szolgált, hogy Molnár Levente operaénekes zarándoktársaivá szegődtünk, aki a Mária-úton 250 km-t tervez megtenni gyalogosan, szekéren, hogy egyre közelebb jusson Babba Máriához, égi édesanyánkhoz, hogy további imaszalagokkal képviselje a magyarságot a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Találkozásaink, énekben egybe forrott imáink bizonyították, hogy „Nem vagyunk mi árvák, van édesanyánk, ki a magas mennyekből gondot visel ránk".
 
Kaszásné Tóth Judit intézményvezető
Kisvárdai Szent László római katolikus köznevelési intézmény
 
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 

  • Galéria:
    • máriapócs1
    • máriapócs10-1
    • máriapócs10
    • máriapócs11
    • máriapócs2
    • máriapócs5
    • máriapócs7
    • máriapócs8
    • máriapócs9