2021. március 27., szombat 08:54

„Az ember arra van teremtve, hogy szeressen” –Palánki Ferenc megyéspüspök atyát a Hajdú-Bihari Napló munkatársa kérdezte

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Ebből az alkalomból a  Hajdú-Bihari Napló munkatársa, Szakál Adrienn készített interjút a főpásztorral, aki többek között a világ sarkalatos problémáiról és megoldási lehetőségekről beszélt, valamint arról is, hogy miért fontos minden reggel az önzetlen jóság mellett döntenünk.

Arra a kérdésre, hogy milyen jelentőséggel bír egy világi kitüntetés egy olyan ember számára, akinek az élete, hivatása évtizedek óta a szakralitás jegyében telik, a megyéspüspök atya azt válaszolta: Nem e világi elismerésért vállaltam a papságot, így nem törekszem arra, hogy kitüntetéseket kapjak. Mégis van ebben egy olyan visszajelzés a világ, az emberi közösség, a nemzetünk felől, hogy amit végzek, nem hiábavaló.

Soha nincs olyan, hogy minden nagyon jól megy, vannak nehéz pillanatok, helyzetek, melyekben egy ilyen elismerés új lendületet adhat. Emberek vagyunk, jól esik a jó szó. Igyekszem én is dicsérni a munkatársaimat, mert, ahogy Böjte Csaba testvér mondta: jóvá nem lehet szidni senkit, csak jóvá dicsérni, jóvá szeretni.

Szakál Adrienn a beszélgetés során a csesztvei születésű főpásztor gyermekkorára is utalt. A kérdés arra irányult, hogyan látta akkor gyermekként, és miként most, az egyházmegye püspökeként a világ sarkalatos problémáit.

Kisebb-nagyobb hangsúlyeltolódással ugyan, de a világ komoly gondjai nem nagyon változnak. A fő probléma most is az önzés, a közönyösség, sokan nem figyelnek egymásra, inkább az ego számít. Ezzel az ember tulajdonképpen bezárkózik. Az változik csak az idő múlásával, hogy ideológiailag hogyan motiválják vagy kényszerítik az embereket. Amikor gyermekkorom vége felé már kezdett kinyílni az értelmem, akkor döbbentem rá, hogy istenellenes, és éppen ezért emberellenes diktatúra van. Most azonban nem ideológiai vitákat folytatnak, hogy Isten van-e vagy nincs, hanem az önzésre irányítják a figyelmet: élvezd az életet, ragadd meg a napot, élj a mának, ne törődj a többiekkel, az rökkévalóval végképp ne; valósítsd meg önmagad. Ennek gyakran az a következménye, hogy nem gondolunk másra, a környezetünkre, nem vigyázunk a teremtett világra. Amikor például néha hazajutok a nógrádi dombok, völgyek, lankák által övezett szülőfalumba, szomorúan látom az út mentén hagyott szemeteszsákokat.

A világ leglényegesebb problémái tehát most is az önzésben keresendők.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható: https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-ember-arra-van-teremtve-hogy-szeressen-5119246/

 

Fotó: Matey István

Forrás: haon.hu

 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:

    Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

    Debug: specified directory - https://archivum.dnyem.hu/images/SitePics/Hirek/221/138